Gå til innhold

Må de ha kunnskap om mat?


Anbefalte innlegg

Gjest matbutikker.

Spurte i en lokal butikk om utvalget av økologisk mat. Innehaveren visste ikke hva økologisk mat er. Jeg må innrømme at jeg synes det var rart.

Så da begynte jeg å lure på om det kreves kunnskap om slikt for de som driver matbutikker? Er det noen som vet?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/355524-m%C3%A5-de-ha-kunnskap-om-mat/
Del på andre sider

Fortsetter under...

I den kjeden jeg jobber er det masse kurs som man kan ta hvis man vil. Noen er obligatoriske, andre frivillige. Og etter ei stund i bransjen har man jo lært litt i praksis også. Akkurat økologisk mat har jeg ikke funnet noe særlig om i disse kursene. Men at noen ikke vet hva økologisk mat er, synes jeg er litt rart. At butikker kvir seg for å ta inn økologisk mat er en annen ting. Det har med svinn å gjøre. Som regel er den økologiske maten dyrere. Da selges det ikke så mye av den. Vi må f. eks. ta inn en kasse (ca. 12-15 kg) økologisk kålot. Når vi da selger to og må kaste resten når de begynner å råtne, sier det seg selv at butikken taper på det.

Dessverre er det nok ikke noe krav på det.

I alle fall virker det ikke sånn i ICA butikken likevel der jeg bor. De ansatte der er for en stor del unge, gjerne svneske eller av annen opprinnelse. Husker jeg testa en av de eldre folk a som jobber i ferskvaren... De hadde tunfisk, så jeg spurte om den fortsatt sushi-kvalitet. "Jada, det var bra nok." Men da jeg fikk høre når fisken ble levert og hvor lenge den hadde ligget framme kom jeg til at jeg aldri ville funnet på å ete den rå. Godt er det, for den hadde ligget framme en hel dag. Hos andre spetakkel-butikker ville ikke dette gått som sushi-kvalitet. Ergo... Vit hva slags butikk du kjøper ferskvare hos - særlig av typer som kan medføre sykdom ved feil håndtering. Ikke ha blind tillit til folk som står i ferskvare. Særlig ikke når det gjelder fisk/skalldyr. Jeg pleier å spørre om når den kom - enten folka i ferskvaren eller ei. De vet de vil være i problemer om jeg blir dårlig av maten deres ;). Jeg har personlig aldiri vært syk av noe fra fiskedisken på ICA, men personalet fikk noe som ikke var bra - med tilhørende fravær. Selv har jeg rett og slett valgt meg ut butikker jeg ser på som seriøse med ferskvare. Biff er jeg ikke så redd for - fordi bakterier som virkelig stort sett sitter på overflaten, og stekingen av denne. Bakteriene kreperer i regelen av steketemperaturen, selv om biffen blir lite til medium stekt - fordi det er hele stykker av slagt hvor bakterier har satt seg. Så lenge dette ble stekt godt, var det ikke et problem. Kjøtt- og karbonadedeig må være igjennomstekt fordi dette er mer enn overfalten på kjøttet. Alt er blitt malt sammen, slik at man må være mer påpasselig. Håndhygjene er nok en av de avgjort viktigste forholdene. Mange er helt seriøse her, vasker seg godt. Andre er noen store idioter... Stygt sagt, men jeg forstår ikke de som med et sukk bare hopper bukk over håndvasken etter et toalettbesøk på offentlig stedet... Jeg går alltid med litt hånddesinfeksjon på meg, fordi det er mange ekle offentlige toaletter. Jeg liker ikke å ete uten å følge at jeg har vasket meg eller renset hendene. Da har jeg gjort mitt.

Gjest KaisaStina

Har noen ganger kjøpt Kassawa, en grønnsak fra eksotiske strøk. Når kassadamene skal slå den inn så aner de ikke hva det er for noe. Selv de frukt/grønnsaksavdelingen vet ikke hva det er. Skulle tro at de visste hva slags grønnsaker og frukter de hadde, selv om de ikke trenger å vite hva den brukes til.

Dessverre er det nok ikke noe krav på det.

I alle fall virker det ikke sånn i ICA butikken likevel der jeg bor. De ansatte der er for en stor del unge, gjerne svneske eller av annen opprinnelse. Husker jeg testa en av de eldre folk a som jobber i ferskvaren... De hadde tunfisk, så jeg spurte om den fortsatt sushi-kvalitet. "Jada, det var bra nok." Men da jeg fikk høre når fisken ble levert og hvor lenge den hadde ligget framme kom jeg til at jeg aldri ville funnet på å ete den rå. Godt er det, for den hadde ligget framme en hel dag. Hos andre spetakkel-butikker ville ikke dette gått som sushi-kvalitet. Ergo... Vit hva slags butikk du kjøper ferskvare hos - særlig av typer som kan medføre sykdom ved feil håndtering. Ikke ha blind tillit til folk som står i ferskvare. Særlig ikke når det gjelder fisk/skalldyr. Jeg pleier å spørre om når den kom - enten folka i ferskvaren eller ei. De vet de vil være i problemer om jeg blir dårlig av maten deres ;). Jeg har personlig aldiri vært syk av noe fra fiskedisken på ICA, men personalet fikk noe som ikke var bra - med tilhørende fravær. Selv har jeg rett og slett valgt meg ut butikker jeg ser på som seriøse med ferskvare. Biff er jeg ikke så redd for - fordi bakterier som virkelig stort sett sitter på overflaten, og stekingen av denne. Bakteriene kreperer i regelen av steketemperaturen, selv om biffen blir lite til medium stekt - fordi det er hele stykker av slagt hvor bakterier har satt seg. Så lenge dette ble stekt godt, var det ikke et problem. Kjøtt- og karbonadedeig må være igjennomstekt fordi dette er mer enn overfalten på kjøttet. Alt er blitt malt sammen, slik at man må være mer påpasselig. Håndhygjene er nok en av de avgjort viktigste forholdene. Mange er helt seriøse her, vasker seg godt. Andre er noen store idioter... Stygt sagt, men jeg forstår ikke de som med et sukk bare hopper bukk over håndvasken etter et toalettbesøk på offentlig stedet... Jeg går alltid med litt hånddesinfeksjon på meg, fordi det er mange ekle offentlige toaletter. Jeg liker ikke å ete uten å følge at jeg har vasket meg eller renset hendene. Da har jeg gjort mitt.

''Håndhygjene er nok en av de avgjort viktigste forholdene. Mange er helt seriøse her, vasker seg godt. Andre er noen store idioter... ''

Har virkelig sett mye rart av dette i butikkene, og har ofte gått både fra spisesteder, og butikker fordi håndhygienen er under enhver kritikk. Var på en av de kjedene som serveres ferskmat, og skulle ha en baguett. De hadde ikke ferdigsmurte med det pålegget jeg ville ha, så den unge damen som sto og lempet brød kom og skulle smøre en til meg. På den ene hånden hadde hun en plasthanske, pga en bandasje under, og ingenting på den andre, Hun setter igang. Så spør jeg om hun har vasket hendene, hvilket hun ikke har gjort for jeg sto og så på henne hele tiden. Nei, det hadde hun visst glemt. Hun trekker en ny plasthanske på hånden uten hanske, og dytter hele den skitne hånda oppi roastbiffen og legger på. Så pakker hun den inn i plast, rekker den over disken og sier værsågod. Svarer at jeg overhodet ikke på noen måte har tenkt hverken å spise den eller noe annet fra den disken. Det hjelper jo lite å ta en ny hanske på en hånd, og fortsette jobben med den andre. Men da jeg gikk forbi disken på vei til kassa etterpå lå den pent innpakket og klar til salg. Uæk. Var i samme kjede, men en annen butikk og skulle ha fiskekaker, hvor ungjenta, fullt med ringer, lange negler og neglelakk, stikker handa nedi og drar opp fem fiskekaker med uvaskede hender. Ba om å få fem nye fiskekaker, tatt med redskap etter at hun hadde vasket hendene. Det fikk jeg, men jentas ansiktsutrykk vitnet om at jeg nok var den dummeste kunden hun hadde hatt den dagen.

Annonse

Gjest MayLynn

''Håndhygjene er nok en av de avgjort viktigste forholdene. Mange er helt seriøse her, vasker seg godt. Andre er noen store idioter... ''

Har virkelig sett mye rart av dette i butikkene, og har ofte gått både fra spisesteder, og butikker fordi håndhygienen er under enhver kritikk. Var på en av de kjedene som serveres ferskmat, og skulle ha en baguett. De hadde ikke ferdigsmurte med det pålegget jeg ville ha, så den unge damen som sto og lempet brød kom og skulle smøre en til meg. På den ene hånden hadde hun en plasthanske, pga en bandasje under, og ingenting på den andre, Hun setter igang. Så spør jeg om hun har vasket hendene, hvilket hun ikke har gjort for jeg sto og så på henne hele tiden. Nei, det hadde hun visst glemt. Hun trekker en ny plasthanske på hånden uten hanske, og dytter hele den skitne hånda oppi roastbiffen og legger på. Så pakker hun den inn i plast, rekker den over disken og sier værsågod. Svarer at jeg overhodet ikke på noen måte har tenkt hverken å spise den eller noe annet fra den disken. Det hjelper jo lite å ta en ny hanske på en hånd, og fortsette jobben med den andre. Men da jeg gikk forbi disken på vei til kassa etterpå lå den pent innpakket og klar til salg. Uæk. Var i samme kjede, men en annen butikk og skulle ha fiskekaker, hvor ungjenta, fullt med ringer, lange negler og neglelakk, stikker handa nedi og drar opp fem fiskekaker med uvaskede hender. Ba om å få fem nye fiskekaker, tatt med redskap etter at hun hadde vasket hendene. Det fikk jeg, men jentas ansiktsutrykk vitnet om at jeg nok var den dummeste kunden hun hadde hatt den dagen.

Mener du at alle skal vaske hendene før hver ny kunde? For meg høres det litt hysterisk ut...

Og ja - jeg vasker alltid hendene etter at jeg har vært på toalettet...

Mener du at alle skal vaske hendene før hver ny kunde? For meg høres det litt hysterisk ut...

Og ja - jeg vasker alltid hendene etter at jeg har vært på toalettet...

Jeg tror FruH mener at man skal vaske hendene før man stapper dem ned i ferskvaredisken. Og så skal man bruke hansker! Fiskekaker fra hender med ringer og lange negler hadde jeg ikke tatt imot jeg heller.

Gjest matbutikker.

Har noen ganger kjøpt Kassawa, en grønnsak fra eksotiske strøk. Når kassadamene skal slå den inn så aner de ikke hva det er for noe. Selv de frukt/grønnsaksavdelingen vet ikke hva det er. Skulle tro at de visste hva slags grønnsaker og frukter de hadde, selv om de ikke trenger å vite hva den brukes til.

Måtte slå opp den frukten jeg. Den ser spennende ut.

Takk for svar.

Har noen ganger kjøpt Kassawa, en grønnsak fra eksotiske strøk. Når kassadamene skal slå den inn så aner de ikke hva det er for noe. Selv de frukt/grønnsaksavdelingen vet ikke hva det er. Skulle tro at de visste hva slags grønnsaker og frukter de hadde, selv om de ikke trenger å vite hva den brukes til.

Kassawa har jeg aldri hørt om, men jeg har opplevd (unge) kassafolk som ikke vet hva en kålrot er for noe.

Kassawa har jeg aldri hørt om, men jeg har opplevd (unge) kassafolk som ikke vet hva en kålrot er for noe.

''men jeg har opplevd (unge) kassafolk som ikke vet hva en kålrot er for noe.''

Hmm. Det er faktisk ikke noe vi har ofte hjemme, skulle ikke forundre meg om den tøffe ungdommen min ikke har helt kontroll på den... Men, han jobber ikke, da ;-)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...