Gå til innhold

Spise sunnere...


Anbefalte innlegg

Gjest annlovinda

Ehhh... Når ble bacon og fløte sunt? Mettet fett er ikke spesielt sunt, uavhengig av om man legger på seg eller ikke. Bacon er i tillegg røkt og salt.

Jeg har levd på lavkarbo nå siden i høst, og har gått ned ca 20 kg. Jeg spiser f.eks ofte egg og bacon til frokost. Eller omelett. Eller et brød (proteinbrød) med ost, skinke, egg eller annet pålegg. Bruker også seterrømme/creme fraiche og fløte i maten min.

Var hos legen og målte både blodtrykk og tok div blodprøver før jeg startet på dette kostholdet. Og alle verdiene er nå mye finere enn de var før jeg startet, tidligere var kolesterolet høyt, nå er det fint.

Jeg tror det viktigste må være at hver enkelt finner det kostholdet som passer for en selv, hvor en trives og oppnår det en vil (for min del, vektnedgang og bedre helse). For noen funker lavkarbo for andre funker lavkcal. Jeg har prøvd begge deler, og for meg funker lavkarbo. Var mye mer sulten og fysen på lavkcal enn jeg er nå. Selv om totale kcal ikke er høyere nå.

Jeg selv var meget skeptisk til lavkarbo før jeg selv prøvde det.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093434
Del på andre sider

Fortsetter under...

  • Svar 77
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

  • meg__123!

    17

  • Mirabell

    15

  • Lillemus

    11

  • candyqueen_83

    6

Jeg har levd på lavkarbo nå siden i høst, og har gått ned ca 20 kg. Jeg spiser f.eks ofte egg og bacon til frokost. Eller omelett. Eller et brød (proteinbrød) med ost, skinke, egg eller annet pålegg. Bruker også seterrømme/creme fraiche og fløte i maten min.

Var hos legen og målte både blodtrykk og tok div blodprøver før jeg startet på dette kostholdet. Og alle verdiene er nå mye finere enn de var før jeg startet, tidligere var kolesterolet høyt, nå er det fint.

Jeg tror det viktigste må være at hver enkelt finner det kostholdet som passer for en selv, hvor en trives og oppnår det en vil (for min del, vektnedgang og bedre helse). For noen funker lavkarbo for andre funker lavkcal. Jeg har prøvd begge deler, og for meg funker lavkarbo. Var mye mer sulten og fysen på lavkcal enn jeg er nå. Selv om totale kcal ikke er høyere nå.

Jeg selv var meget skeptisk til lavkarbo før jeg selv prøvde det.

''ofte egg og bacon til frokost. Eller omelett. Eller et brød (proteinbrød) med ost, skinke, egg eller annet pålegg. Bruker også seterrømme/creme fraiche og fløte i maten min.

''

Mulig vi snakker litt forbi hverandre her. Jeg er i hvert fall ikke fanatisk tilhenger eller motstander av noen enkeltmatvarer. Men mettet fett er fortsatt ikke vurdert som typisk sunn mat, selv om man evt. går ned i vekt. Av maten du lister opp, gjelder det bare bacon og rømme/fløte. Den viktigste helseeffekten for deg, er vel at du har gått ned 20 kg. (Det kunne du sikkert gjort selv om fettet du spiste var ett hakk sunnere enn fløte og bacon...)

Mitt poeng er at selv om usunt fett kan inngå i en lavkarbo-diett, som gir god vektreduskjon osv., så blir det feil å kalle dette typisk sunn mat, på generell basis.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093442
Del på andre sider

Gjest annlovinda

''ofte egg og bacon til frokost. Eller omelett. Eller et brød (proteinbrød) med ost, skinke, egg eller annet pålegg. Bruker også seterrømme/creme fraiche og fløte i maten min.

''

Mulig vi snakker litt forbi hverandre her. Jeg er i hvert fall ikke fanatisk tilhenger eller motstander av noen enkeltmatvarer. Men mettet fett er fortsatt ikke vurdert som typisk sunn mat, selv om man evt. går ned i vekt. Av maten du lister opp, gjelder det bare bacon og rømme/fløte. Den viktigste helseeffekten for deg, er vel at du har gått ned 20 kg. (Det kunne du sikkert gjort selv om fettet du spiste var ett hakk sunnere enn fløte og bacon...)

Mitt poeng er at selv om usunt fett kan inngå i en lavkarbo-diett, som gir god vektreduskjon osv., så blir det feil å kalle dette typisk sunn mat, på generell basis.

Ja - har prøvd å gå ned på lavkcal dietter også jeg - og jeg har klart å sulte meg ned, men har dessverre gått opp igjen også, ganske fort.

Nå klarer jeg å gå ned i vekt UTEN å sulte meg. Heldigvis. Jeg bruker i grunn mye egg/bacon, kotelett, karbonadedeig, laks, fløte, rømme (seterrømme) i kosten min.

Og ja, min største helseeffekt er så klart at jeg hittil har klart å gå ned 20 kg. Selv om jeg spiser mye fett og proteiner. Og i tillegg er blodprøvene mine flotte.

Mitt poeng var egentlig at hver og en må finne sitt kosthold som passer seg, vi er alle forskjellige, jeg har ikke troen på at akkurat et bestemt kosthold er det beste for alle.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093445
Del på andre sider

nitty-gritty

''ofte egg og bacon til frokost. Eller omelett. Eller et brød (proteinbrød) med ost, skinke, egg eller annet pålegg. Bruker også seterrømme/creme fraiche og fløte i maten min.

''

Mulig vi snakker litt forbi hverandre her. Jeg er i hvert fall ikke fanatisk tilhenger eller motstander av noen enkeltmatvarer. Men mettet fett er fortsatt ikke vurdert som typisk sunn mat, selv om man evt. går ned i vekt. Av maten du lister opp, gjelder det bare bacon og rømme/fløte. Den viktigste helseeffekten for deg, er vel at du har gått ned 20 kg. (Det kunne du sikkert gjort selv om fettet du spiste var ett hakk sunnere enn fløte og bacon...)

Mitt poeng er at selv om usunt fett kan inngå i en lavkarbo-diett, som gir god vektreduskjon osv., så blir det feil å kalle dette typisk sunn mat, på generell basis.

http://www.health-report.co.uk/saturated_fats_health_benefits.htm

Men hvilken type fett man spiser, flerumettet i motsetning til mettet, kan bidra positivt til insulinsensitiviteten. Dog har man kun funnet denne fordelen om inntaket av fett er normalt, i forhold av det totale energi-inntaket. Ved en diett lav på karbohydrater vil det derfor spille langt mindre rolle om man spiser mettet eller flerumettet fett. (http://www.springerlink.com/content/1enfcr0fm56k1xh2/)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093447
Del på andre sider

Ja - har prøvd å gå ned på lavkcal dietter også jeg - og jeg har klart å sulte meg ned, men har dessverre gått opp igjen også, ganske fort.

Nå klarer jeg å gå ned i vekt UTEN å sulte meg. Heldigvis. Jeg bruker i grunn mye egg/bacon, kotelett, karbonadedeig, laks, fløte, rømme (seterrømme) i kosten min.

Og ja, min største helseeffekt er så klart at jeg hittil har klart å gå ned 20 kg. Selv om jeg spiser mye fett og proteiner. Og i tillegg er blodprøvene mine flotte.

Mitt poeng var egentlig at hver og en må finne sitt kosthold som passer seg, vi er alle forskjellige, jeg har ikke troen på at akkurat et bestemt kosthold er det beste for alle.

''Mitt poeng var egentlig at hver og en må finne sitt kosthold som passer seg, vi er alle forskjellige, jeg har ikke troen på at akkurat et bestemt kosthold er det beste for alle.

''

Helt enig! Og trådstarter i denne tråden ble tydeligvis matlei av lavkarbo-mat, og da tror jeg det er umulig å følge dietten som en varig endring...

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093449
Del på andre sider

Annonse

Ehhh... Når ble bacon og fløte sunt? Mettet fett er ikke spesielt sunt, uavhengig av om man legger på seg eller ikke. Bacon er i tillegg røkt og salt.

Tja... :o) Mettet fett er ikke så usunt som man har trodd. Alt fett kroppen lagrer blir lagret som mettet fett og i morsmelk er det meste fettet mettet. Tror du naturen hadde gjort det sånn om mettet fett var så usunt som man tidligere ville ha det til?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093501
Del på andre sider

oki, egg og kaviar er jo godt :)

Jeg spiser gjerne 3 kokte egg med en god klatt bremykt eller meierismør + pepper og kaviar til frokost, evt. 3 rugsprø med et godt lag smør + en hel boks makrell i tomat (sånn oval) fordelt på de tre rugsprøene. :o) Da er jeg god og mett i flere timer. Om jeg spiser to brødskiver med smør og brunost eller syltetøy f.eks. er jeg styggsulten etter to-tre timer.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093504
Del på andre sider

Du får begynne å snuse. Da fristes du ikke til småspising allerede en time etter middag. Hva med en kopp kaffe eller te? Uten småkaker til.

Jeg blir sliten bare av å lese denne tråden. Linser og bønner og gode greier. Sånt tar tid. Gjør det så enkelt som mulig.

Et enkelt mellommåltid kan f.eks. være noen sunne nøtter. Tar deg ca. 3 sekunder å åpne posen. Enkelt, godt og relativt sunt.

Kompliserte ting kommer aldri til å fungere over tid (med mindre man synes det er utrolig gøy å styre med mat).

Og drikk mye vann!

'' Linser og bønner og gode greier. Sånt tar tid. Gjør det så enkelt som mulig.''

Tøys og tull. Jeg koker en hel pakke bønner / kikerter / grønne linser i slengen og lar dem renne godt av så de blir så tørre som mulig. Hiver så det hele i små plastposer i fryseren så jeg kan ta opp en neve ved behov. Tiner på et par små minutter når jeg hiver det i stekepanna sammen med rømmesausen til kyllingen. :o)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093505
Del på andre sider

nitty-gritty

'' Linser og bønner og gode greier. Sånt tar tid. Gjør det så enkelt som mulig.''

Tøys og tull. Jeg koker en hel pakke bønner / kikerter / grønne linser i slengen og lar dem renne godt av så de blir så tørre som mulig. Hiver så det hele i små plastposer i fryseren så jeg kan ta opp en neve ved behov. Tiner på et par små minutter når jeg hiver det i stekepanna sammen med rømmesausen til kyllingen. :o)

Det var et godt tips! Takk skal du ha, Lillemus :)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093507
Del på andre sider

Det verste du kan gjøre er å spise ting du egentlig ikke liker særlig godt og mener du vil bli fort lei av.. Da vil du aldri greie å endre livsstilen, for slanking hjelper jo bare der og da....

Hva med å kutte ut brødskiver til brødmåltidene? Erstatt brødet med knekkebrød med f.eks. kalkunpålegg, makrell i tomat, agurk eller hva du nå liker av sunne påleggsvarianter..

Til middag prøver du å finne alternativer til poteter, ris og pasta... Igår helte jeg f.eks. en pose frosne wokgrønnsaker i ei ildfast form og la over kyllingfileter. Dette lot jeg steke i ovnen til kyllingen var gjennomstekt. Nå brukte jeg kyllingsaus som tilbehør, men du kan helt sikkert velge sunne varianter. Yoghurt naturell som dressing er godt!

Istedetfor ris, pasta eller poteter til middag synes jeg det er godt med røde linser som er sundkokte og iblanda yoghurt naturell og diverse krydder...

Når du er fysen på noe godt, så skjær epleskiver og strø på kanel..

Utrolig mye god og sunn mat man kan lage hvis man leter etter oppskrifter og tips!

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093520
Del på andre sider

Det var et godt tips! Takk skal du ha, Lillemus :)

Underskriver på dette, jeg har bønner og linser i store ziplock-poser i frysern og ha så lite eller mye jeg vil av det i mat jeg lager. Det er som regel 'ganske mye' i det meste jeg lager. :-D

Viktig å følge Lillemus sitt råd om å la de renne godt av seg da, så du ikke får en diger blokk i fryseren. I såfall er porsjonsposer bedre enn én stor..

Forøvrig virker det best for meg å ikke fosskoke bønnene, da går de gjerne mer i oppløsning, og blir vanskeligere å ha med å gjøre i frysa. Jeg trekker dem heller, og fryser dem mens de fortsatt er litt al dente. De havner jo som regel i en saus eller en gryte eller en suppe tilslutt, der de får koke noen minutter til. :-)

Hvis dette fortsatt er for mye tiltak, har Ica ganske billige ferdigkokte bønner på sånne små kartonger (de har sluttet med hermetikkbokser), koster mellom 7 og 10 kroner for en boks, og utvalget er bra. Dyre merker koster nærmere 20 kroner for tilsvarende mengde.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093532
Del på andre sider

Tja... :o) Mettet fett er ikke så usunt som man har trodd. Alt fett kroppen lagrer blir lagret som mettet fett og i morsmelk er det meste fettet mettet. Tror du naturen hadde gjort det sånn om mettet fett var så usunt som man tidligere ville ha det til?

'' Mettet fett er ikke så usunt som man har trodd. Alt fett kroppen lagrer blir lagret som mettet fett''

Dette er vel ikke akkurat noe bevis for at det er sunt å SPISE mettet fett. Vi er jo landpattedyr, i bunn og grunn, og alle landpattedyr lagrer fettet i kroppen som mettet fett (det samme fettet som vi helst bør spise litt mindre av). Selv tåler jeg mettet fett dårlig, det gir meg gallesteiner og smertefulle gallesteinsanfall. (det samme gjelder egg, så diettene deres er uaktuelle for meg uansett...) Gallesteiner består som oftest av kolesterolsteiner i galleblæra. Sunt fett minsker tendensen, i tillegg til fiber osv.. Uansett blir jeg litt lei av at flesk og fløtesaus på generell basis blir nevnt som sunn mat for folk flest, det har man ingen medisinsk dokumentasjon på.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093543
Del på andre sider

Annonse

'' Mettet fett er ikke så usunt som man har trodd. Alt fett kroppen lagrer blir lagret som mettet fett''

Dette er vel ikke akkurat noe bevis for at det er sunt å SPISE mettet fett. Vi er jo landpattedyr, i bunn og grunn, og alle landpattedyr lagrer fettet i kroppen som mettet fett (det samme fettet som vi helst bør spise litt mindre av). Selv tåler jeg mettet fett dårlig, det gir meg gallesteiner og smertefulle gallesteinsanfall. (det samme gjelder egg, så diettene deres er uaktuelle for meg uansett...) Gallesteiner består som oftest av kolesterolsteiner i galleblæra. Sunt fett minsker tendensen, i tillegg til fiber osv.. Uansett blir jeg litt lei av at flesk og fløtesaus på generell basis blir nevnt som sunn mat for folk flest, det har man ingen medisinsk dokumentasjon på.

'' Selv tåler jeg mettet fett dårlig, det gir meg gallesteiner og smertefulle gallesteinsanfall.''

Det kommer av at karbohydratene lager "bunnfall" i galleblæra og dette blir liggende og danner gallestein. Om galleblæra tømmes regelmessig - noe som skjer når man spiser fett - så blir ikke dette bunnfallet liggende og man unngår gallestein. Men dersom man spiser meget magert, blir det liggende gallestein som så utløser gallesteinsanfall om man spiser godt med fett en gang og galleblæra skal tømmes. Så det er ikke fettet som danner gallesteinene. Spiser man mindre karbohydrater får man også mindre gallestein.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093549
Del på andre sider

Underskriver på dette, jeg har bønner og linser i store ziplock-poser i frysern og ha så lite eller mye jeg vil av det i mat jeg lager. Det er som regel 'ganske mye' i det meste jeg lager. :-D

Viktig å følge Lillemus sitt råd om å la de renne godt av seg da, så du ikke får en diger blokk i fryseren. I såfall er porsjonsposer bedre enn én stor..

Forøvrig virker det best for meg å ikke fosskoke bønnene, da går de gjerne mer i oppløsning, og blir vanskeligere å ha med å gjøre i frysa. Jeg trekker dem heller, og fryser dem mens de fortsatt er litt al dente. De havner jo som regel i en saus eller en gryte eller en suppe tilslutt, der de får koke noen minutter til. :-)

Hvis dette fortsatt er for mye tiltak, har Ica ganske billige ferdigkokte bønner på sånne små kartonger (de har sluttet med hermetikkbokser), koster mellom 7 og 10 kroner for en boks, og utvalget er bra. Dyre merker koster nærmere 20 kroner for tilsvarende mengde.

''Viktig å følge Lillemus sitt råd om å la de renne godt av seg da, så du ikke får en diger blokk i fryseren. I såfall er porsjonsposer bedre enn én stor..''

Jepp.... *erfaring* Særlig røde linser... *hehe*

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093552
Del på andre sider

'' Selv tåler jeg mettet fett dårlig, det gir meg gallesteiner og smertefulle gallesteinsanfall.''

Det kommer av at karbohydratene lager "bunnfall" i galleblæra og dette blir liggende og danner gallestein. Om galleblæra tømmes regelmessig - noe som skjer når man spiser fett - så blir ikke dette bunnfallet liggende og man unngår gallestein. Men dersom man spiser meget magert, blir det liggende gallestein som så utløser gallesteinsanfall om man spiser godt med fett en gang og galleblæra skal tømmes. Så det er ikke fettet som danner gallesteinene. Spiser man mindre karbohydrater får man også mindre gallestein.

Nei, dette er ikke riktig, i hvert fall ikke 100 %. Gallesteiner består som oftest av kolesterol. Og det har vært egg som har vært verstingen for min del. Jeg har lest MYE om dette, noe vitenskapelig og en god del sprøyt (tarmskyllinger og diverse :-p ) Men nå er det middag med unga, så har ikke tid til å utdype nærmere akkurat nå :-)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093575
Del på andre sider

Jeg spiser gjerne 3 kokte egg med en god klatt bremykt eller meierismør + pepper og kaviar til frokost, evt. 3 rugsprø med et godt lag smør + en hel boks makrell i tomat (sånn oval) fordelt på de tre rugsprøene. :o) Da er jeg god og mett i flere timer. Om jeg spiser to brødskiver med smør og brunost eller syltetøy f.eks. er jeg styggsulten etter to-tre timer.

Jeg merker ikke så mye forskjell på knekkebrød og brødskiver jeg.. syns jeg blir like sulten etterpå :P

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093691
Del på andre sider

'' Selv tåler jeg mettet fett dårlig, det gir meg gallesteiner og smertefulle gallesteinsanfall.''

Det kommer av at karbohydratene lager "bunnfall" i galleblæra og dette blir liggende og danner gallestein. Om galleblæra tømmes regelmessig - noe som skjer når man spiser fett - så blir ikke dette bunnfallet liggende og man unngår gallestein. Men dersom man spiser meget magert, blir det liggende gallestein som så utløser gallesteinsanfall om man spiser godt med fett en gang og galleblæra skal tømmes. Så det er ikke fettet som danner gallesteinene. Spiser man mindre karbohydrater får man også mindre gallestein.

Her er en relevant link i forhold til gallestein. Sukker og mettet fett er "nei", umettet fett og fiber er "ja". Her står det ikke noe om egg, men det står det mange andre steder. Jeg syns det er veldig irriterende å ikke kunne spise egg, i grunn, det som er både godt, sunt og praktisk...

http://www.mathjelpen.no/hXGZzSgZrQ2e.16.idium

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093707
Del på andre sider

Her er en relevant link i forhold til gallestein. Sukker og mettet fett er "nei", umettet fett og fiber er "ja". Her står det ikke noe om egg, men det står det mange andre steder. Jeg syns det er veldig irriterende å ikke kunne spise egg, i grunn, det som er både godt, sunt og praktisk...

http://www.mathjelpen.no/hXGZzSgZrQ2e.16.idium

Egg er jo frikjent som kolesterolbombe for lenge siden. :o) Statens ernæringsråd gjorde en i overkant god jobb da de klarte å overbevise oss om at egg er usunt gitt.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093874
Del på andre sider

Nei, dette er ikke riktig, i hvert fall ikke 100 %. Gallesteiner består som oftest av kolesterol. Og det har vært egg som har vært verstingen for min del. Jeg har lest MYE om dette, noe vitenskapelig og en god del sprøyt (tarmskyllinger og diverse :-p ) Men nå er det middag med unga, så har ikke tid til å utdype nærmere akkurat nå :-)

''Gallesteiner består som oftest av kolesterol.''

Det viser seg at de som spiser lavkarbo, altså mindre karbohydrater og mer fett (og gjerne en god del egg) får mye bedre kolesterolverdier etter en liten stund. :o)

Og husk at siden margarinet ble innført på 30-tallet + at vi begynte å spise magrere mat så har forekomsten av hjerte/kar-sykdommer og hjerteinfarkt steget vanvittig mye! Da vi spiste naturlig mat, mye mer mettet fett og omtrent ikke sukker og sånt så var vi mye friskere enn i dag.

Vi har jo aldri spist så magert som i dag og har heller aldri hatt så mange livsstilssykdommer.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/358615-spise-sunnere/page/3/#findComment-3093875
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...