DOLemannen Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Er smak noe objektivt? Er det visse ting som for mennesker ikke kan smake godt, og andre ting som må smake godt? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mandolaika Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Alle kan vel kjenne smakene salt, søtt, surt og bitter. Utenom det tror jeg det meste er ganske individuelt. Sushi og oliven er eksempler på veldig subjektive ting. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100247 Del på andre sider Flere delingsvalg…
DOLemannen Skrevet 14. januar 2011 Forfatter Del Skrevet 14. januar 2011 Alle kan vel kjenne smakene salt, søtt, surt og bitter. Utenom det tror jeg det meste er ganske individuelt. Sushi og oliven er eksempler på veldig subjektive ting. Ja. Men det finnes kjemikere som forsker seg frem til hva som smaker bra (og bra sammen), etter visse "regler"... 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100252 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mandolaika Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Ja. Men det finnes kjemikere som forsker seg frem til hva som smaker bra (og bra sammen), etter visse "regler"... Ja, så der har du kanskje svar på ditt eget spørsmål da. :-) Jeg tror allikevel det går mer på ting som "passer sammen smaksmessig", og at det ikke er dermed sagt at ALLE liker det, men at det er større sjanse for det. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100255 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Elextra Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Smak er høyst subjektivt, og jeg vil tro ting kan smake ulikt for forskjellige mennesker, men det er evl ikke så lett å måle. Likeledes har enkelte sans for det søte, andre for det sure, etc., men det behøver jo ikke bety at smaken kjennes annerledes for dem. Interessant det der! Forøvrig vil jeg si at det innenfor noen typer finnes standarder som definerer kvalitet - det være seg vin, grønnsaker eller kjøtt. Mange har dog personlig smak som avviker fra disse standardene. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100258 Del på andre sider Flere delingsvalg…
DOLemannen Skrevet 14. januar 2011 Forfatter Del Skrevet 14. januar 2011 Ja, så der har du kanskje svar på ditt eget spørsmål da. :-) Jeg tror allikevel det går mer på ting som "passer sammen smaksmessig", og at det ikke er dermed sagt at ALLE liker det, men at det er større sjanse for det. Ja, det er nok sånn. Men er det mulig å ikke like søte ting, f.eks? Mange syns jo dett og dett er for søtt, men ingen takker vel nei til søtheten i det hele tatt? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100259 Del på andre sider Flere delingsvalg…
nitty-gritty Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Du nevner matkjemikerene. De forsket seg jo fram til at russisk kaviar og hvit sjokolade var en fantastisk smaksopplevelse. Det er nok en god del som er uenige der Ellers er det slik at salt og søtt (men hvor salt og hvor søtt er individuelt) er smaker vi liker helt fra fødselen av. Bittert og surt må vi typisk venne oss til for å like. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100263 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mandolaika Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Ja, det er nok sånn. Men er det mulig å ikke like søte ting, f.eks? Mange syns jo dett og dett er for søtt, men ingen takker vel nei til søtheten i det hele tatt? Jeg tror det kommer litt an på graden av søthet. Da jeg var yngre var ingenting for søtt, nå synes jeg enkelte ting rett og slett kan bli for søte og dermed kvalmende. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100264 Del på andre sider Flere delingsvalg…
DOLemannen Skrevet 14. januar 2011 Forfatter Del Skrevet 14. januar 2011 Du nevner matkjemikerene. De forsket seg jo fram til at russisk kaviar og hvit sjokolade var en fantastisk smaksopplevelse. Det er nok en god del som er uenige der Ellers er det slik at salt og søtt (men hvor salt og hvor søtt er individuelt) er smaker vi liker helt fra fødselen av. Bittert og surt må vi typisk venne oss til for å like. Hva er det som gjør at chili og rømme smaker så godt sammen, da? Hvilket prinsipp går det ut på? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100270 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mandolaika Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Hva er det som gjør at chili og rømme smaker så godt sammen, da? Hvilket prinsipp går det ut på? Blanding av sterkt og mildt? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100273 Del på andre sider Flere delingsvalg…
DOLemannen Skrevet 14. januar 2011 Forfatter Del Skrevet 14. januar 2011 Blanding av sterkt og mildt? Hm... men... ja kanskje. :-P 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100276 Del på andre sider Flere delingsvalg…
laguna1 Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Man har hvertfall de samme reseptorpunktene på tunga som fanger opp forskjellige hovedgrupper med smak.. Søtt smaker man best på tungespissen, og hvor resten er har jeg glemt..;p Utover det blir det vel som med de andre sansene, man tar inn inntrykk relativt likt, men så blir det individuelt og subjektivt fortolket deretter, hva som ser pent ut, høres bra ut, lukter godt, føles digg..og som smaker bra! Ikke det at man ble så mye klokere av dette! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100279 Del på andre sider Flere delingsvalg…
DOLemannen Skrevet 14. januar 2011 Forfatter Del Skrevet 14. januar 2011 Man har hvertfall de samme reseptorpunktene på tunga som fanger opp forskjellige hovedgrupper med smak.. Søtt smaker man best på tungespissen, og hvor resten er har jeg glemt..;p Utover det blir det vel som med de andre sansene, man tar inn inntrykk relativt likt, men så blir det individuelt og subjektivt fortolket deretter, hva som ser pent ut, høres bra ut, lukter godt, føles digg..og som smaker bra! Ikke det at man ble så mye klokere av dette! Vel, er det ikke sånn at jo yngre et menneske er, jo mer uniformt er smaken i forhold til de andre på den alderen? Kanskje det har endel med erfaring å gjøre - siden smakssansene divergerer. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100280 Del på andre sider Flere delingsvalg…
laguna1 Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Man har hvertfall de samme reseptorpunktene på tunga som fanger opp forskjellige hovedgrupper med smak.. Søtt smaker man best på tungespissen, og hvor resten er har jeg glemt..;p Utover det blir det vel som med de andre sansene, man tar inn inntrykk relativt likt, men så blir det individuelt og subjektivt fortolket deretter, hva som ser pent ut, høres bra ut, lukter godt, føles digg..og som smaker bra! Ikke det at man ble så mye klokere av dette! Enkelte ting blir også regnet som mere "universelle og almenne" og like..akkurat som enkelte sanger er catchy for flertallet, og enkelte mennesker ser pene ut for de aller fleste. (Dette er igjen svært avhengig av kultur, så hvor universelle de er kan vel egentlig diskuters) Jeg har hørt at de fleste (vestlige hvertfall) småbarn liker søt youghurt, og at dette dermed er en "lett" smak, og lite av en tilvendingsak. og jeg har tilgode å møte et menneske som ikke liker cocacola.. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100283 Del på andre sider Flere delingsvalg…
laguna1 Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Vel, er det ikke sånn at jo yngre et menneske er, jo mer uniformt er smaken i forhold til de andre på den alderen? Kanskje det har endel med erfaring å gjøre - siden smakssansene divergerer. Jo. Men sånn er det vel med mere mere avanserte syns og hørselinntrykk også? de færreste småbarn liker jazz? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100285 Del på andre sider Flere delingsvalg…
DOLemannen Skrevet 14. januar 2011 Forfatter Del Skrevet 14. januar 2011 Enkelte ting blir også regnet som mere "universelle og almenne" og like..akkurat som enkelte sanger er catchy for flertallet, og enkelte mennesker ser pene ut for de aller fleste. (Dette er igjen svært avhengig av kultur, så hvor universelle de er kan vel egentlig diskuters) Jeg har hørt at de fleste (vestlige hvertfall) småbarn liker søt youghurt, og at dette dermed er en "lett" smak, og lite av en tilvendingsak. og jeg har tilgode å møte et menneske som ikke liker cocacola.. Selv syns jeg ikke blåmuggost er vondt, men jeg foretrekker heller jarlsberg... :-P 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100286 Del på andre sider Flere delingsvalg…
DOLemannen Skrevet 14. januar 2011 Forfatter Del Skrevet 14. januar 2011 Jo. Men sånn er det vel med mere mere avanserte syns og hørselinntrykk også? de færreste småbarn liker jazz? Ja, men det kan vel tyde på at erfaringen spiller inn, og dermed er det ikke noe objektivt. For en kan jo ha ulik erfaring :-P 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100287 Del på andre sider Flere delingsvalg…
laguna1 Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Ja, men det kan vel tyde på at erfaringen spiller inn, og dermed er det ikke noe objektivt. For en kan jo ha ulik erfaring :-P Jepps, det tror jeg også. jeg tror man har noen objektive innfangere av sanseintrykk, som er ca like hos menneskene, deretter foregår individuell fortolkning av om inntrykket er bra, dårlig eller nøytralt..Og om man får trening og har interesse, kan smaken utvides i retniger, og inkludere og eksludere mere, og man får sitt eget personlige og subjektive kart på fint og stygt & god og vondt. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100288 Del på andre sider Flere delingsvalg…
løvinne71 Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 Jo. Men sånn er det vel med mere mere avanserte syns og hørselinntrykk også? de færreste småbarn liker jazz? "de færreste småbarn liker jazz?" Det gjør vel de færreste voksne også. He he.. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100299 Del på andre sider Flere delingsvalg…
laguna1 Skrevet 14. januar 2011 Del Skrevet 14. januar 2011 "de færreste småbarn liker jazz?" Det gjør vel de færreste voksne også. He he.. Sant nok! ;D 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/359192-smak-gastronomi/#findComment-3100300 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.