Gå til innhold

Fedon Lindberg advarer mot ekstrem lavkarbo


Anbefalte innlegg

For de som synes lavkarbo er så fortreffelig, så bør man faktisk lese hva Fedon Lindberg selv sier om det som skjer:

''Lavkarbo-kurene er blitt så ekstreme at selv Fedon Lindberg advarer folk mot å følge dem.

I mange år har den greskfødt legen Fedon Lindberg anbefalt folk å spise færre og sunnere karbohydrater. Og folk har fulgt etter i hopetall. Men nå har tilhengerne gått mye lengre enn Lindberg selv mener er nødvendig eller sunt i lengden:

- Det er en veldig «hype» rundt dette nå, sier Lindberg.

- Det virker som at alt dreier seg om å få i seg så lite karbohydrater som overhodet mulig. Selv har jeg anbefalt og jobbet med lavkarbo-mat i 11-12 år, men de mest ekstreme variantene som vi ser mer og mer av nå, er absolutt ikke nødvendige for folk flest, legger han til.''

Videre svarer han:

''- Kan de ekstreme lavkarbo-diettene være helseskadelige?

- Vi mangler nok studier på hva langtidseffektene er på helsen. Dermed kan vi ikke si noe om eventuell risiko eller gevinst på lang sikt.''

Kilde: http://www.vg.no/mat-og-drikke/artikkel.php?artid=10038599

Nå kommer det sikkert mange sektmedlemmer som argumenterer mot Fedon Lindberg, på samme måte som noe av de mest fanatiske på Sørlandet pleide si: "Vi vet at Jesus gjorde vann til vin, men vi liker det ikke!"

:knegg:

Med vennlig hilsen

Fortsetter under...

  • Svar 90
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

  • Sør

    22

  • nitty-gritty

    13

  • frosken

    12

  • Lillemus

    9

Mest aktive i denne tråden

Jeg tror faktisk Fedon er inne på noe, selv om jeg betviler at ketogent kosthold er spesielt farlig. Det har kommet en lavkarbo-bølge til Norge og, som jeg nevnte i den andre tråden, folk kaster seg på uten grunnleggende kunnskaper.

Forøvrig markedsfører Fedon selv en ketogen diett, så jeg er litt usikker på hva han egentlig vil fram til utover det jeg sier ovenfor.

Jeg tror faktisk Fedon er inne på noe, selv om jeg betviler at ketogent kosthold er spesielt farlig. Det har kommet en lavkarbo-bølge til Norge og, som jeg nevnte i den andre tråden, folk kaster seg på uten grunnleggende kunnskaper.

Forøvrig markedsfører Fedon selv en ketogen diett, så jeg er litt usikker på hva han egentlig vil fram til utover det jeg sier ovenfor.

Han sier:

''Han mener det kun er sterkt overvektige og type 2 diabetikere med dårlig blodsukkerkontroll som bør vurdere ekstrem lavkarbodiett og da under medisinsk oppfølging.''

Jeg tror poenget her er de siste fem ordene.

Med vennlig hilsen

Har sans for F.L. jeg da :) - han har i alle fall uttalt seg mer troverdig enn mange av de andre "viterne".

Når det er sagt så er jeg personlig dritt lei av dette karbo-maset (mildt sagt) - synes det antar religiøse dimensjoner (og da gidder jeg ikke høre etter lenger :P)

Har sans for F.L. jeg da :) - han har i alle fall uttalt seg mer troverdig enn mange av de andre "viterne".

Når det er sagt så er jeg personlig dritt lei av dette karbo-maset (mildt sagt) - synes det antar religiøse dimensjoner (og da gidder jeg ikke høre etter lenger :P)

Hei,

Ja, jeg er enig - det har for svært mange blitt en sekt, og hvor man nesten presenterer helsemyndighetenes kostholdsråd om en ondsinnet konspirasjonsteori! ;-)

Med vennlig hilsen

Han sier:

''Han mener det kun er sterkt overvektige og type 2 diabetikere med dårlig blodsukkerkontroll som bør vurdere ekstrem lavkarbodiett og da under medisinsk oppfølging.''

Jeg tror poenget her er de siste fem ordene.

Med vennlig hilsen

Ok.

Om fastleger generelt var mer kunnskapsrike om og interessert i lavkarbo-kosthold, så hadde den eventuelle oppfølgingen også fungert bedre. Når jeg snakket med min lege, spurte han gjentatte ganger: "Men hva spiiiser du daaa? Om du ikke spiiiiser pastaaa, liksom?". Om han ikke hadde kommet beviselig gjennom legestudiene, så hadde jeg vurdert IQen hans som noe lav ;)

Jeg mener forøvrig at alle som skal gjøre en drastisk kostholdsendring, den ene eller andre eller tredje veien, burde unne seg et legebesøk først.

Annonse

Ok.

Om fastleger generelt var mer kunnskapsrike om og interessert i lavkarbo-kosthold, så hadde den eventuelle oppfølgingen også fungert bedre. Når jeg snakket med min lege, spurte han gjentatte ganger: "Men hva spiiiser du daaa? Om du ikke spiiiiser pastaaa, liksom?". Om han ikke hadde kommet beviselig gjennom legestudiene, så hadde jeg vurdert IQen hans som noe lav ;)

Jeg mener forøvrig at alle som skal gjøre en drastisk kostholdsendring, den ene eller andre eller tredje veien, burde unne seg et legebesøk først.

''Jeg mener forøvrig at alle som skal gjøre en drastisk kostholdsendring, den ene eller andre eller tredje veien, burde unne seg et legebesøk først.''

Det er nettopp det som er et av poengene: jeg har i utgangspunktet (se bort fra en ev. miljø-diskusjon) ikke noe i mot en lavkarbodiett, men faktum er at vi faktisk ikke aner hva som skjer med folk som går på dette i 10-20-30 år.

Skotske forskere, for eksempel, har funnet ut at barn på lavkarbo har færre bakterier av en type som bekjemper en type kreft. (Som et eksempel jeg leste tidligere i dag.)

Vi vet rett og slett ikke hva som skjer med den store befolkningens livsløp dersom mange skulle begynne med lavkarbo. Kanskje får man mange flere med demens? Eller hjerteproblemer? Eller kanskje de lever lengre.

Situasjonen, og kunnskapsnivået om lavkarbo tatt i betraktning, så mener jeg at man skal være ytterst forsiktig med å endre vår nåværende diett som har gitt oss tidenes lengste levealder.

Med vennlig hilsen

Jeg reagerer litt på tonen innlegget ditt, ikke kun ditt med også et annet jeg leste i kveld. Det er som om det er om å gjøre å på en måte hovere og gjøre narr av den andre parten, det slår meg som underlig fordi istedet for å dra nytte av hverandres kunnskap så blir det om å gjøre å forkynne og "slå i hjel" den andre parten med mest mulig latterliggjøring. All saklighet vi kunne hatt i debatten fordufter når du gjør narr av noen og kaller dem det ene og det andre, dette går begge veier.

Jeg reagerer litt på tonen innlegget ditt, ikke kun ditt med også et annet jeg leste i kveld. Det er som om det er om å gjøre å på en måte hovere og gjøre narr av den andre parten, det slår meg som underlig fordi istedet for å dra nytte av hverandres kunnskap så blir det om å gjøre å forkynne og "slå i hjel" den andre parten med mest mulig latterliggjøring. All saklighet vi kunne hatt i debatten fordufter når du gjør narr av noen og kaller dem det ene og det andre, dette går begge veier.

Hva mener du om det Fedon Lindberg skriver?

Med vennlig hilsen

''Jeg mener forøvrig at alle som skal gjøre en drastisk kostholdsendring, den ene eller andre eller tredje veien, burde unne seg et legebesøk først.''

Det er nettopp det som er et av poengene: jeg har i utgangspunktet (se bort fra en ev. miljø-diskusjon) ikke noe i mot en lavkarbodiett, men faktum er at vi faktisk ikke aner hva som skjer med folk som går på dette i 10-20-30 år.

Skotske forskere, for eksempel, har funnet ut at barn på lavkarbo har færre bakterier av en type som bekjemper en type kreft. (Som et eksempel jeg leste tidligere i dag.)

Vi vet rett og slett ikke hva som skjer med den store befolkningens livsløp dersom mange skulle begynne med lavkarbo. Kanskje får man mange flere med demens? Eller hjerteproblemer? Eller kanskje de lever lengre.

Situasjonen, og kunnskapsnivået om lavkarbo tatt i betraktning, så mener jeg at man skal være ytterst forsiktig med å endre vår nåværende diett som har gitt oss tidenes lengste levealder.

Med vennlig hilsen

''Situasjonen, og kunnskapsnivået om lavkarbo tatt i betraktning, så mener jeg at man skal være ytterst forsiktig med å endre vår nåværende diett som har gitt oss tidenes lengste levealder.''

Hva er vår nåværende diett? Man vet med sikkerhet at antall overvektige øker og det samme gjør livstilssykdommer. Hvilken diett er det du snakker om? Jeg tror faktisk ikke at kostholdet er det som har økt vår levealder, det er kunnskap om sykdommer, muligheter til å gjøre noe med dem og medisiner. Det er ikke brødskiver og poteter som gjør dette.

''Situasjonen, og kunnskapsnivået om lavkarbo tatt i betraktning, så mener jeg at man skal være ytterst forsiktig med å endre vår nåværende diett som har gitt oss tidenes lengste levealder.''

Hva er vår nåværende diett? Man vet med sikkerhet at antall overvektige øker og det samme gjør livstilssykdommer. Hvilken diett er det du snakker om? Jeg tror faktisk ikke at kostholdet er det som har økt vår levealder, det er kunnskap om sykdommer, muligheter til å gjøre noe med dem og medisiner. Det er ikke brødskiver og poteter som gjør dette.

Jeg tror Sør mener nåværende RÅD om diett. Altså litt stivelse, mye grønnsaker, grove kornprodukter (grov pasta, brun ris, grovt brød, knekkebrød), magert kjøtt, magre meieriprodukter, to frukter per dag.

Jeg tror ikke de fleste har blitt feit på DETTE kostholdet (selv om de finnes). Noen har muligens følt seg syke på det, dog. De aller fleste lider av fedme på grunn av for mye fint mel og sukker.

Annonse

Jeg tror Sør mener nåværende RÅD om diett. Altså litt stivelse, mye grønnsaker, grove kornprodukter (grov pasta, brun ris, grovt brød, knekkebrød), magert kjøtt, magre meieriprodukter, to frukter per dag.

Jeg tror ikke de fleste har blitt feit på DETTE kostholdet (selv om de finnes). Noen har muligens følt seg syke på det, dog. De aller fleste lider av fedme på grunn av for mye fint mel og sukker.

''De aller fleste lider av fedme på grunn av for mye fint mel og sukker.''

Det er jeg enig i, det sammen med økende grad av passivitet.

''Situasjonen, og kunnskapsnivået om lavkarbo tatt i betraktning, så mener jeg at man skal være ytterst forsiktig med å endre vår nåværende diett som har gitt oss tidenes lengste levealder.''

Hva er vår nåværende diett? Man vet med sikkerhet at antall overvektige øker og det samme gjør livstilssykdommer. Hvilken diett er det du snakker om? Jeg tror faktisk ikke at kostholdet er det som har økt vår levealder, det er kunnskap om sykdommer, muligheter til å gjøre noe med dem og medisiner. Det er ikke brødskiver og poteter som gjør dette.

''Hva er vår nåværende diett? Man vet med sikkerhet at antall overvektige øker og det samme gjør livstilssykdommer. Hvilken diett er det du snakker om? Jeg tror faktisk ikke at kostholdet er det som har økt vår levealder, det er kunnskap om sykdommer, muligheter til å gjøre noe med dem og medisiner. Det er ikke brødskiver og poteter som gjør dette.''

Ja, det gjør det, men med "nåværende diett" mener jeg det som er "innenfor normalen" (velger man det sunne).

Man trenger altså ikke snu "opp-ned" på alt, kaste alle gode råd overbord, og leve på egg og bacon, rett og slett fordi ingen aner hvordan det vi påvirke levealderen. Og lite tilsier at påvirkningen vil bli i positiv retning.

Med vennlig hilsen

Hva mener du om det Fedon Lindberg skriver?

Med vennlig hilsen

Tja, hva er der å mene. Dette er jo ikke noe nytt? Ingen som er helsemessig friske trenger å gå på ekstrem lavkarbo, jeg har heller ikke sett noen har blitt rådet til det.

''Hva er vår nåværende diett? Man vet med sikkerhet at antall overvektige øker og det samme gjør livstilssykdommer. Hvilken diett er det du snakker om? Jeg tror faktisk ikke at kostholdet er det som har økt vår levealder, det er kunnskap om sykdommer, muligheter til å gjøre noe med dem og medisiner. Det er ikke brødskiver og poteter som gjør dette.''

Ja, det gjør det, men med "nåværende diett" mener jeg det som er "innenfor normalen" (velger man det sunne).

Man trenger altså ikke snu "opp-ned" på alt, kaste alle gode råd overbord, og leve på egg og bacon, rett og slett fordi ingen aner hvordan det vi påvirke levealderen. Og lite tilsier at påvirkningen vil bli i positiv retning.

Med vennlig hilsen

Jeg er heller ikke tilhenger av dette egg og bacon-hysteriet og tror på måtehold i forhold til det meste. Jeg tror samtidig det er viktig å fokusere på aktivitet, da det motsatte er menneskets største fiende.

Gjest sangsol

Jeg tror Sør mener nåværende RÅD om diett. Altså litt stivelse, mye grønnsaker, grove kornprodukter (grov pasta, brun ris, grovt brød, knekkebrød), magert kjøtt, magre meieriprodukter, to frukter per dag.

Jeg tror ikke de fleste har blitt feit på DETTE kostholdet (selv om de finnes). Noen har muligens følt seg syke på det, dog. De aller fleste lider av fedme på grunn av for mye fint mel og sukker.

Enig i det du skriver.

Vil bare legge til at MENGDE betyr noe for vektoppgang. Ikke bare sukker og hvetemel.

La oss si at "Per" spiser:

-to meget grove brødskiver m/makrell i tomat til frokost. + 1 glass skummet melk + et eple

- samme til lunch (for enkelhets skyld)

- 200g kjøtt + 2 poteter og 200 grønnsaker og saus til middag.

- appelsin til kvelds.

Eller Per spiser

- 6 grove skiver til frokost - som han skyller ned med 4 glass melk før han tar sitt eple.

- og så vil han ha det samme til lunch.

- og middagen forsyner han seg av to ganger.

- om kvelden får han lyst på tre bananer etter den appelsinen.

Klart Per legger mer på seg av kosthold nummer 2, forutsatt at mosjon, forbrenning etc er likt i de to eksemplene. Det er ikke så mye sukker eller hvitt hvetemel som gir vektøkning- men MENGDE mat.

Så - jeg er enig i det du skrev, men ville legge til dette med mengde. Og ja- sukker og hvitt hvetemel er usunt- og bør unngås.

Dette har Fedon sagt i mange år allerede. Han posisjonerte seg jo tidlig som forskjellig fra Atkinson nettopp på dette området.

Men det virker ikke som om det faktisk blir hørt noe videre, når man leser om all verdens lavkarbo-dietter i media.

De åpenbare risikoene (som at det er uprøvd, og at det går mot vanlig etablete kostholdsråd) nevnes svært sjeldent. I stedet får man ofte følelsen at man nesten blir sett på som "den slemme Hedningen" (eller verre) når man påpeker disse åpenbare sannhetene.

Med vennlig hilsen

Gjest sangsol

''De aller fleste lider av fedme på grunn av for mye fint mel og sukker.''

Det er jeg enig i, det sammen med økende grad av passivitet.

Ja, passivitet er også en viktig grunn til vektøkning.

Eller at man plutselig starter med ny vane- feks et glass vin til maten hver dag (i stedet for vannet)....

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...