Gå til innhold

Epilepsi og graviditet


isbe

Anbefalte innlegg

Siden du er nevrolog, og man på allmennmedisin ikke visste om disse tingene, prøver jeg å spørrre deg her...

Jeg har epilepsi, bruker medisiner for dette (orfiril og trileptal), og har en liten datter på 9 mnd. Nå har vi lyst på en til, men jeg hadde et meget tøfft svangerskap iom at jeg fikk andre og mye hyppigere anfall under forrige svangerskap. Fins det noe som tilsier at det samme skulle skje igjen? Er det noe litteratur/undersøkelser som er gjort på området som vi kan lese? Vi får lite svar når vi spør legene her, man vet ikke og medisinene er for nye er svarene vi får.

En annen ting er det at datteren vår hadde lavt blodsukker og hadde meget sakte vektøkning og var mager de 3 første månedene av sitt liv, nå er hun slank men følger sin egen kurve. (er 9 1/2 mnd; 8 kg og 68 cm - ikke verdens største unge akkurat, men akkurat passe...). Det ble stillt spørsmål (av helsesøster og lege) på helsestasjonen om man trodde det kom av medisinene, men barnelegene som ble kontaktet mente at det var det ikke, men kunne ikke gi noen annen grunn. VÅrt spørs,ål er nå: når man går på sånne "nye" medisiner, blir det registrert noe sted hvilke komplikasjoner man har under svangerskap og for babyens del etterpå, evt ammings problemer (datteren vår sov hele tiden de første ukene og måtte vekkes til hvert måltid) - eller er det ikke noe "register" der ting registreres - jeg tenker bare at dersom det var det, så hadde jo det vært til hjelp for andre som går på samme medisin og som opplever liknende ting...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Rolf Salvesen, spesialist i nevrologi

Kjære isbe !

Orfiril er jo ikke lenger noe "ny" medisin; den har vært i vanlig bruk i Norge i mer enn 20 år. Faren for misdannelser hos fosteret er velkjent; men faren for misdannelser er ikke større enn ca 5% - altså er sjansen for velskapt barn nærmere 95%. Likevel er det nok slik at vi alltid pleier å vurdere hvorvidt et annet medikament kan benyttes når man planlegger et svangerskap, fordi der altså foreligger en del uheldige data om Orfiril i så henseende.

Trileptal er jo noe "nyere", men er også beheftet med en viss (ca fordoblet) risiko for misdannelser.

Likevel er det slik at vi regner med at faren for at det skal tilstøte fosteret noe alvorlig er større ved gjentatte krampeanfall i graviditeten enn den faren som er forbundet med bruk av medikamenter. Den vanlige anbefaling er derfor å fortsette med uendret medisinering gjennom svangerskapet, fordi denne medisinering hos de fleste vil være den beste beskyttelse mot anfall.

Dersom du derimot fikk uvanlig mye anfall under forrige svangerskap, er det jo et spørsmål om du ikke skulle drøfte med "din nevrolog" et mulig skifte av medikament før du blir gravid. (Alle gravide med epilepsi bør kontrolleres hos nevrolog.) Du bør ikke gjøre raske endringer av medisindoser på egen hånd.

Så er det viktig at du bruker folinsyre før og i tiden etter at du har blitt gravid - og mot slutten av svangerskapet tilskudd av K-vitaminer.

Det er også vanlig å tilby gravide som bruker Orfiril fostervannsdiagnostikk, fordi de alvorligste misdannelsene kan påvises tidlig med denne metode - slik at man eventuelt kan avbryte et svangerskap som likevel ikke kan ende bra.

Dette ble mye - det viktigste er nok at du etablerer kontakt med en nevrolog.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...