Gå til innhold

Fastlege tiltalt for voldtekt av 88 kvinner


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Den tidligere fastlegen og kommuneoverlegen i Frosta skal ha smugfilmet pasienter på legekontoret i flere tusen timer. Nå er han tiltalt.

Ifølge den omfattende tiltalebeslutningen skjedde voldtektene på legekontoret, der kvinnene var til medisinske og gynekologiske undersøkelser.

I tiltalen beskrives det hvordan legen førte fingre og gjenstander inn i kvinnene, og berørte klitoris på «en masturbasjonlignende måte». Handlingene ble ofte utført mens pasientene var i posisjoner som hindret dem i å se hans bevegelser, og uten deres samtykke.

https://www.vg.no/nyheter/i/W06q5L/frosta-lege-tiltalt-for-88-voldtekter

 

Det første varselet på kommuneoverlegen kom i 2006. Det endte den gangen med en advarsel.

I 2017 kom det en ny klage, fra en da 17 år gammel jente. Denne saken ble avsluttet etter en samtale mellom jenta og legen.

Det var den tredje klagen, i 2021, som førte til at Helsetilsynet anmeldte legen.

Dette er bare helt utrolig. Det må jo være noe galt, både i kommunen og hos Statsforvalteren og i Helsetilsynet. Det må være folk som ikke har gjort jobben sin her. De burde også stilles til ansvar.

Anonymkode: 7a9fd...6d9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker

https://www.t-a.no/arne-bye-55-var-nar-ved-a-bli-stanset-i-2006-slik-kunne-det-ga-16-ar-for-bomben-smalt/f/5-116-2019254

Året før en av norgeshistoriens største overgrepssaker ble rullet opp, hvor bygdas kommuneoverlege og fastlege i 23 år hadde filmet underlivet til 250 av sine kvinnelige pasienter, sto Arne Bye med en blomsterkvast i hendene og smilte foran sine legekolleger på Stiklestad i august 2021. 

De hadde stemt ham fram som Årets lege i Nord-Trøndelag, for sin besluttsomhet og innovative løsninger da koronapandemien kom til Frosta i mars 2020.

Vulgær i språket, rett fram og direkte. Slik beskrives legens måte å kommunisere med pasientene på.

– Han var en snakkis på bygda i mange år. Det er det ingen tvil om. Hans framferd og kommentarer til pasientene ble snakket om, fortalte en tidligere ansatt på legekontoret hvor den siktede legen jobbet, til Trønder-Avisa i februar i fjor.

I flere av varslene som Trønder-Avisa fikk delvis innsyn i i 2022, beskriver kvinner at de er blitt klapset på baken og fått kommentarer på både vekt og kjønnsbehåring – og at en hvilken som helst legetime kunne ende med en gynekologisk undersøkelse.

De første tilfellene som det vises til i tiltalen, går tilbake til 2004. Da hadde Bye vært lege på Frosta i et par-tre år. Det foregikk under gynekologiske undersøkelser. 

Framgangsmåten virker å ha være ganske lik for mange av pasientene, der legen angivelig fant noe galt i kvinnenes underliv. Han introduserte dem for salver og kremer, som enten skulle smøres på eller pensles i underlivet.

– De fleste visste hvordan han var. Det ble vitset og fliret om. Han hadde jo rykte på seg for å ha merkelige kommentarer og at han var glad i GU-er. Sånn var det bare, på en måte. Men ved å vitse om det, har vi også snudd ryggen til, fortalte en kvinne til Trønder-Avisa i februar i fjor.

Det tok flere år før noen av pasientene varslet om de merkelige behandlingene de hadde opplevd. I 2006 kom de første varslene til fylkeslegen.

– Jeg kjenner veldig på at ingen stoppet ham i 2006. Da hadde mye av dette kanskje vært unngått. Da hadde kanskje mange kvinner blitt skånet for det de har opplevd, og det hadde blitt forhindret at han hadde kunne filme så mange kvinner på legekontoret, fortalte en av varslerne til Trønder-Avisa i fjor.

I 2006 fortalte de tre varslerne at Bye omtalte behandlingen han introduserte dem for som «Den tyske metode». Den gikk ut på å klemme på «de bartholinske kjertlene» – kalt jomfrukjertlene – i kvinnenes underliv, som ikke var blitt «tømt ved seksuell aktivitet».

Legens løsning på problemene var å massere kvinnenes underliv, i den overbevisning om at seksuell opphisselse skulle bidra til at kroppen selv skulle «tømme kjertlene». Denne behandlingen skulle ifølge Bye hindre infeksjoner og bygger, som igjen kunne bidra til langt mer ubehag.

Ifølge tiltalen skal legen ha massert kvinnenes underliv. Det er gjennomgående i nesten alle tiltalepunkter at Bye har massert kvinnenes klitoris «raskt og uventet» mens de har sittet i gynekologstolen.

Legen skal ha sørget for tett oppfølging, som gjorde at kvinnene kom tilbake gang på gang for å pensles og smøres – som legen påførte med masserende bevegelser.

Men mangel på bevis – og påstand mot påstand – gjorde at det statlige Helsetilsynet 5. mars i 2007 landet på å gi Bye en advarsel. Han fikk dermed fortsette legepraksisen som før.

Saken ble ikke anmeldt til politiet, verken av varslerne eller Helsetilsynet.

Saken nådde aldri mediene den gangen. Ikke ble det ikke snakket så høyt om det på Frosta heller. I ettertid viser det seg at mange visste litt, og at mange hadde blitt utsatt for den samme behandlingen, uten at det ble tatt affære. 

I stedet ble det forstummende stille, og varslerne følte seg ikke hørt blant dem som er satt til å kunne ta affære.

Dette ble bygdas hemmelighet, som vokste seg større – år for år.

 

Bye skal ha blitt stadig drøyere, ifølge tiltalen.Høsten 2022 beslagla politiet 6.000 timer med skjulte filmopptak, som legen hadde gjort under de gynekologiske undersøkelsene av sine kvinnelige pasienter.

Legen hadde satt opp en rekke kamera rundt om på undersøkelsesrommet, som lå vegg i vegg med hans eget kontor. Bye var den eneste legen som hadde egen inngang til rommet hvor de gynekologiske undersøkelsene ble utført. 

9. juni fjor sommer mistet Arne Bye legeautorisasjonen sin permanent, etter ett år med suspensjon.

 

 

Anonymkode: 7a9fd...6d9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

påskelilje

Det er helt fryktelig at han har holdt på så lenge med dette! Vært en profilert mann i bygda, fått priser og greier. Nei, fy altså 😡😡😡

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
påskelilje skrev (3 timer siden):

Det er helt fryktelig at han har holdt på så lenge med dette!

Tror det lett blir sånn på småsteder, alle vet men ingen tør si noe.

Anonymkode: 016cb...7d9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (11 timer siden):

Året før en av norgeshistoriens største overgrepssaker ble rullet opp, hvor bygdas kommuneoverlege og fastlege i 23 år hadde filmet underlivet til 250 av sine kvinnelige pasienter, sto Arne Bye med en blomsterkvast i hendene og smilte foran sine legekolleger på Stiklestad i august 2021. 

De hadde stemt ham fram som Årets lege i Nord-Trøndelag, for sin besluttsomhet og innovative løsninger da koronapandemien kom til Frosta i mars 2020. 

Og dette tenker jeg at illustrerer godt problematikken i alle overgrepssaker. At overgrepene skjer i det skjulte mens det leves et dobbeltliv. Gjennom egne unnskyldninger overfor kvinnene, ble det enklere for ham å fortsette. Og slik er det i alle overgrepssaker.

 

Jeg leser nå boken "Det mørkeste rommet" fra Darkroom-saken. En vond bok, men der kommer det samme frem veldig tydelig. Et ekstremt dobbeltliv, men der skjer det digitalt.

 

Et spørsmål: Ble hans innsats under corona-pandemien mindre verdt når vi har fått presentert hans dobbeltliv?

 

PS: Dom er ikke avsagt enda.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (12 timer siden):

– De fleste visste hvordan han var. Det ble vitset og fliret om. Han hadde jo rykte på seg for å ha merkelige kommentarer og at han var glad i GU-er.

Dette synes jeg er spesielt og tenker kanske det er typisk for hvordan ting var før. Kanske lettere for offeret å tøyse det bort enn å se det som overgrep?

Han har jo funnet på dårlige unnskyldninger som folk kanskje tror på eller ønsker å tro på.

Jeg kan skjønne at en lege kunne sluppet unna med det i 1920 men ikke i 2020. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...