Jump to content
Sign in to follow this  
Guest usikker

Laktose

Recommended Posts

Guest usikker

Er det noen som har erfaring med å være laktoseinntollerent?

En i familien har fått beskjed om å unngå laktose, men vedkommende har fått svært lite informasjon og er derfor meget usikker angående dette.

Jeg vet at melk inneholder laktose. Det er jo en mengde produkter som inneholder melk/tørrmelk.

Hva med smør, brød og andre ting som sikkert inneholder melk?

Hvordan finner dere erstatninger?

Jeg vil bli meget takknemmelig hvis noen som vet noe om dette kan svare :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

Guest Jan Petter Høeg, Allmenpraktiserende Leg

Kjære -usikker. Jeg synes dere bør få klarlagt om dette dreier seg om en virkelig intoleranse,eller om det er andre årsaker til at legen har sagt vedkommende bør holde seg borte fra laktose.

Hvis det foreligger intoleranse,kan denne være av forskjellig grad,slik at noen tåler litt mer enn andre,og derfor kan spise noe av enkelte produkter.

Jeg anbefaler at dere rådfører dere med legen som har gitt diagnosen,slik at tingene blir klarlagt før man starter med større justeringer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
annemax

Jeg har selv laktoseintoleranse som gir meg diare dersom jeg spiser for mye laktose. Det varierer fra person til person hvor mye laktose kroppen tåler før den gir en reaksjon, også varierer reaksjonen på hvor flink man har vært å unngå laktose i dagene får man spiser noe som inneholder laktose.

Selv tåler jeg litt laktose og klarer meg greit i hverdagen ved å bruke laktoseredusert lett-melk når jeg lager mat. Jeg kan spise 1-2 skiver hvitost uten å reagere og gjerne en yoghurt av og til. Brødet som selges i butikkene i dag inneholder ikke melk, det er kun "helge-brødene" som skal vare hele helgen som gjør det. (det står innhold på brødposen) Det finnes melange-smør til matlagingen uten melk, samt smør til brødskivene. De fleste butikker har dette. Når det gjelder alle ferdig-produktene inneholder mange av dem melk - her må man enten lage maten fra grunnen av selv eller prøve seg frem for å se hva en tåler å spise.

Dersom familiemedlemmet ditt skal "skjeie" ut en gang i blandt, og spise feks is, kan vedkommende ha hjelp av noen tabletter som selges reseptfritt på apoteket. Disse heter Kerutabs, og inneholder et enzym som bryter ned laktosen til laktase i magesekken. Slik kan man skjeie ut en gang i blandt uten å få så kraftig reaksjon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Artikler fra forsiden

×
×
  • Create New...