Gå til innhold

ostefat


Gjest invitert venner hjem

Anbefalte innlegg

Gjest invitert venner hjem
Skrevet

Har bedt venner hjem på fredag og har planer om å ordne et godt ostefat. Men mine kunnskaper på området er dårlige. Kan dere hjelpe meg?

Hva slags ost skal jeg bruke? Hvor mange ulike slag? Hva slags tilbehør passer sammen med osten? Hva slags vin?

Skrevet

Jeg ville gått på Meny, ultra eller annen butikk med ostedisk. Det "klassiske" er vel brie / Camenbert og muggost. Jeg synes Chevre (fransk geitemelksost) er kjempegodt. Ellers har de mange gode oster. De myke _skal_ være myke... Det er da de er modne. Meny reklamerer forresten med at du kan be om smaksprøve, så da ville jeg gjort det!

Vin: jeg bare spør hva de anbefaler på polet, jeg...

Skrevet

Ta med et par oster som er milde for de som ikke er så glad i sterke oster!

Tines kirsebær-ost Creme Cherie er veldig mild og utrolig god, også bør du ha med klassikeren geitost :o)

Hilsen ei som ikke liker Brie og Camenbert

Gjest Nebbemor
Skrevet

Noen gode oster er purreost, pepperost, hvitløkost, mandarinost, krydderost.

Port Salut er et 'must'.

Som tilbehør bruker jeg ofte bare druer. Masse druer. mandaringer er også godt hvis det er sesong for det.

Skrevet

hei kjøp en god mugg ost og prøv med en dessertvin til...mmmm det er nydelig!

Skrevet

Jeg er allergisk mot muggost, og ville ikek synes det var så stas hvis ostefatet kun besto av det! :-)

Ridderost er veldig "digg". Norsk gräddost er også god. Og som andre har nevn: brie, camembert, creme cherie, rød og blå maarud, diverse kremoster fra Tine (krydder, pepper etc)

Ritzkjeks er et must.

Jeg synes det er deilig med litt tilbehør til, og nevber i fleng: druer, stangselleri, epleskiver, appelsinskiver, tynne, sprø strimler av paprika.

Den beste drikken er selvsagt rødvin, og vhis du sier påpolet at det er til ost, vil de anbefale en som passer best til det.

For den som vil ha alkofritt er TE veldig godt.

Skrevet

Et godt ostefat kan bestå av:

Brie og/eller Camembert

En blåmuggost

Kremost med hvitløk og/eller pepper

Morbier - en fastost med røksmak og tynn muggstripe i midten, som _alle_ liker!

Rambol med valnøtter - en mild ost

St. Aubray - en myk ost med litt "prompelukt" som smaker nyydelig.

Gjerne en dessertost med frukt, feks kirsebærost eller mandarinost...

Du bør ha litt brød/baguette og div kjekser: Salinas, Ritz, Kaptein for eksempel.

Av tilbehør er det godt med: druer, epleskiver, paprikaskiver, valnøtter, selleriskiver.

For vin: Spør når du handler på polet. Der er de mer enn glade for å kunne tipse deg om passende vin i den prisklassen du ønsker.

Skrevet

Jeg leste for litt siden at hvitvin passer bedre enn rødvin til ost og kjeks, fordi vinen blir ofte for kraftig i forhold til osten (eller var det omvendt?)

Du bør i allefall ha (som nevnt under her) litt "snille" oster også, for oss som er litt pinglete og ikke spiser muggoster og slikt. Så da er Creme Cherie et must, og gjerne et par krydderoster i tillegg. Druer og mandarinbåter er også et must, hermetiske mandarinbåter er faktisk kjempegode, spesielt til ost og kjeks.

Av kjeks, så MÅ jeg ha kaptein kjeks. Du kan jo kjøpe en sånn pakke med mange forskjellige kjeks, og så en pakke Ritz og en pakke Kaptein eller noe sånt i tillegg?

Og så finner du masse spennende oster i ostedisken, for de som tør spise slikt *skummelt*

Skrevet

Jeg leste for litt siden at hvitvin passer bedre enn rødvin til ost og kjeks, fordi vinen blir ofte for kraftig i forhold til osten (eller var det omvendt?)

Du bør i allefall ha (som nevnt under her) litt "snille" oster også, for oss som er litt pinglete og ikke spiser muggoster og slikt. Så da er Creme Cherie et must, og gjerne et par krydderoster i tillegg. Druer og mandarinbåter er også et must, hermetiske mandarinbåter er faktisk kjempegode, spesielt til ost og kjeks.

Av kjeks, så MÅ jeg ha kaptein kjeks. Du kan jo kjøpe en sånn pakke med mange forskjellige kjeks, og så en pakke Ritz og en pakke Kaptein eller noe sånt i tillegg?

Og så finner du masse spennende oster i ostedisken, for de som tør spise slikt *skummelt*

Et smaksstoff (tannin) i enkelte rødviner _kan_ kollidere med stoffer i osten.

http://www.aperitif.no/index.db2?id=6584

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...