spirito Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Kjøpte en diiiger gulost i sverige, og selvfølgelig har jeg ikke greid å spise den opp før det kom mugg på den. Går det an å skjære vekk mugget og så raspe resten av osten og putte i fryseren (til pizza og slikt)? Hvor mye (cm) bør jeg skjære vekk der hvor det er mugg? Tusen takk for hjelp! PS: osten var dyr, kan ikke kaste såå mye ost... 0 Siter
Gjest gut Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Så det blir akkurat passe. Bare hyggelig:-) 0 Siter
Ulv I Faarikaal Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Mugg er svært giftig, så jeg ville ikke brukt noe av den. Muggen kan trenge dypt inn uten problem selv i hard ost, du ser den som tynne hvite tråder i mikroskop. 0 Siter
spirito Skrevet 3. desember 2002 Forfatter Skrevet 3. desember 2002 Mugg er svært giftig, så jeg ville ikke brukt noe av den. Muggen kan trenge dypt inn uten problem selv i hard ost, du ser den som tynne hvite tråder i mikroskop. Uff, det er en hel kilo ost, og bare en bitteliten muggprikk...*sukk* 0 Siter
Ulv I Faarikaal Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Uff, det er en hel kilo ost, og bare en bitteliten muggprikk...*sukk* Jeg vet ikke hvor langt inn trådene går, tror det har noe med temperatur og fukt å gjøre. I syltetøy kan den lett trenge ned til bunnen i et kilos glass. Livskraftige greier. Tåresoppen kan trenge gjennom 1 m hardt treverk langs fibrene på 4 uker. 0 Siter
Gjest groggy Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Skjær vekk muggen og maks en cm ned i osten rundt. Muggsopp er kreftfremkallende i svært store mengder,(kilovis) men det der er absolutt trygt. Kast for all el ikke den flotte osten bare for litt mugg. 0 Siter
spirito Skrevet 3. desember 2002 Forfatter Skrevet 3. desember 2002 Jeg hadde kasta hele osten. Ok..*sukk* *vinker et trist farvel til en hel kilo gulost* 0 Siter
Ulv I Faarikaal Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 http://www.nrk.no/programmer/tv/puls/spor_legen/1260575.html Har sett uttalelser om mugg hvor det advares strekere fordi man ikke vet helt sikkert hvordan stoffene i mugg og sopper virker på kroppen. Til og med matsopp er det indremedisinere som ikke vil garantere for, og råder folk til å bare bruke sopp som pynt, ikke hele middager med sopp. Dette også fordi det statistisk sett finnes så mye giftig sopp og mugg at det er svært sannsynlig at noen matsopper inneholder skadelige stoffer i små mengder, også muggsopper vi anser for ufarlige. 0 Siter
Prozak Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Så lenge det er så mye som en liten antydning av mugg på mat, skal den kastes. Det hjelper ikke å skjere bort, da soppen har sporer som sprer seg mer eller mindre usynlig. En av skadene muggsopp kan forårsake er allergi. Det er en høy pris å betale , å bli allergisk mot forskjellige matvarer bare fordi man skulle spare noen kroner. Kast den. "..............." 0 Siter
Prozak Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Så lenge det er så mye som en liten antydning av mugg på mat, skal den kastes. Det hjelper ikke å skjere bort, da soppen har sporer som sprer seg mer eller mindre usynlig. En av skadene muggsopp kan forårsake er allergi. Det er en høy pris å betale , å bli allergisk mot forskjellige matvarer bare fordi man skulle spare noen kroner. Kast den. "..............." 0 Siter
tiliti Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 http://www.nrk.no/programmer/tv/puls/spor_legen/1260575.html Har sett uttalelser om mugg hvor det advares strekere fordi man ikke vet helt sikkert hvordan stoffene i mugg og sopper virker på kroppen. Til og med matsopp er det indremedisinere som ikke vil garantere for, og råder folk til å bare bruke sopp som pynt, ikke hele middager med sopp. Dette også fordi det statistisk sett finnes så mye giftig sopp og mugg at det er svært sannsynlig at noen matsopper inneholder skadelige stoffer i små mengder, også muggsopper vi anser for ufarlige. Sakset fra artikkelen: "Den type mugg som vokser på gulost og brød er vanligvis ikke farlig, og en kan spise maten etter å ha skåret bort de områdene som har mugg." 0 Siter
tiliti Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Uff, det er en hel kilo ost, og bare en bitteliten muggprikk...*sukk* Oste-mugg er ikke farlig, skjær det bort og spis ost! 0 Siter
Gjest chococat Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Jeg vet ikke hvor langt inn trådene går, tror det har noe med temperatur og fukt å gjøre. I syltetøy kan den lett trenge ned til bunnen i et kilos glass. Livskraftige greier. Tåresoppen kan trenge gjennom 1 m hardt treverk langs fibrene på 4 uker. Sopp trives der det er fuktig. Er det litt mugg på f. eks. brunost, går det greit å skjære det bort. (Selv ville jeg kasta den ;D ) Det er fordi det ikke er så mye vann i brunost og dermed dårlige levevilkår for sopp og mugg. 0 Siter
Ulv I Faarikaal Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Sakset fra artikkelen: "Den type mugg som vokser på gulost og brød er vanligvis ikke farlig, og en kan spise maten etter å ha skåret bort de områdene som har mugg." Ja, men som vanlig er det et menneskes utsagn utfra det som er kjent og dokumentert for det mennesket. Andre kan mene noe annet av eksperter uten at du finner det på internett. 0 Siter
spirito Skrevet 3. desember 2002 Forfatter Skrevet 3. desember 2002 Oste-mugg er ikke farlig, skjær det bort og spis ost! *puster lettet ut* Takk! 0 Siter
Ulv I Faarikaal Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Sopp trives der det er fuktig. Er det litt mugg på f. eks. brunost, går det greit å skjære det bort. (Selv ville jeg kasta den ;D ) Det er fordi det ikke er så mye vann i brunost og dermed dårlige levevilkår for sopp og mugg. Geitost: Karamellisert melkesukker er ikke så populært i soppverdenen :-) De gamle var ikke så dumme de. Mye dreide seg om å få mat til å holde seg. Mange matretter fra gamle dager er nøye utnytting av råvarer og drøying av holdbarhet. Hindre sopp og bakterier å forgifte maten. 0 Siter
tiliti Skrevet 3. desember 2002 Skrevet 3. desember 2002 Ja, men som vanlig er det et menneskes utsagn utfra det som er kjent og dokumentert for det mennesket. Andre kan mene noe annet av eksperter uten at du finner det på internett. ..paranoid? Til slutt kan du ikke spise noenting. Hørt at det er akrylamid i pepperkaker? :-) 0 Siter
Ulv I Faarikaal Skrevet 4. desember 2002 Skrevet 4. desember 2002 ..paranoid? Til slutt kan du ikke spise noenting. Hørt at det er akrylamid i pepperkaker? :-) Hørt at det er smurfer i sjokoladepudding ? 0 Siter
Gjest anonymidagja Skrevet 4. desember 2002 Skrevet 4. desember 2002 Jaja, dere skal være glade for hva dere ikke vet;) Jeg har jobba på TINE, og der sto vi ofte og høvla bort mugg fra ost, som så ble til rivost. (Altså osten, ikke muggen) Av frykt for represalier, 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.