Gå til innhold

Laktoseintoleranse


Anbefalte innlegg

Gjest blåklokka
Skrevet

Noen som vet hvor man kan få testet seg ?

Skrevet

Så vidt jeg vet må du få henvisning fra lege til sykehus for å ta en laktosebelastning.

Alternativet er å kutte ut all melk for å se om du blir bedre for så å innføre igjen.

Spør legen din.

Skrevet

Det kan også være melkesukkerintoleranse, Isåfall vil du tåle litt melk, og jo fastere produktene er, jo mindre melkesukker er det i dem. Men brunost (fløtemysost) er helt fy, for den inneholder store mengder melkesukker.

Skrevet

Det kan også være melkesukkerintoleranse, Isåfall vil du tåle litt melk, og jo fastere produktene er, jo mindre melkesukker er det i dem. Men brunost (fløtemysost) er helt fy, for den inneholder store mengder melkesukker.

Og laktose og melkesukker er ikkje det same?

Skrevet

Og laktose og melkesukker er ikkje det same?

Det er vel egentlig sånn at laktose er et stoff som bryter ned to typer melkesukker i tarmen tror jeg. Og dersom man mangler dette "stoffet", så har man laktoseintoleranse. Det er jo litt misvisende, for det er jo ikke laktose man reagerer på. Forskjellen på det og "melkesukkerintoleranse" er vel kanskje at man da tåler litt melk? Jeg vet egentlig ikke, men jeg selv har melkesukkerintoleranse, men det er godt mulig det er det samme som laktoseintoleranse, jeg har bare aldri tenkt på at det var det samme. Men hvis det er det samme, så er det iallfall sånn at noen tåler en del melkeprodukter mens andre tåler ingenting. Og så er det altså masse melkesukker i brunost, og ellers mindre jo mer fast melkeproduktet er (derfor kan man ofte tåle en del hvitost f.eks)

Skrevet

Det er vel egentlig sånn at laktose er et stoff som bryter ned to typer melkesukker i tarmen tror jeg. Og dersom man mangler dette "stoffet", så har man laktoseintoleranse. Det er jo litt misvisende, for det er jo ikke laktose man reagerer på. Forskjellen på det og "melkesukkerintoleranse" er vel kanskje at man da tåler litt melk? Jeg vet egentlig ikke, men jeg selv har melkesukkerintoleranse, men det er godt mulig det er det samme som laktoseintoleranse, jeg har bare aldri tenkt på at det var det samme. Men hvis det er det samme, så er det iallfall sånn at noen tåler en del melkeprodukter mens andre tåler ingenting. Og så er det altså masse melkesukker i brunost, og ellers mindre jo mer fast melkeproduktet er (derfor kan man ofte tåle en del hvitost f.eks)

Laktose er melkesukker, laktase er enzymet som spalter det opp, og som laktoseintolerante mangler.

Lett å bli forvirret, selv for en stakkar som har hatt eksamen innen emnet :)

Biokjemikere har åpenbart svært dårlig fantasi når det gjelder navnsetting.

Skrevet

Laktose er melkesukker, laktase er enzymet som spalter det opp, og som laktoseintolerante mangler.

Lett å bli forvirret, selv for en stakkar som har hatt eksamen innen emnet :)

Biokjemikere har åpenbart svært dårlig fantasi når det gjelder navnsetting.

Jeg begynte å lure her for jeg trodde at laktose og melkesukker var det samme. Samtidig tåler jeg melk i mat, men ikke å drikke det som det sto om ovenfor her. da hadde jeg i hvert fall rett selv om jeg ikke tåler melk bedre for det :)

Skrevet

Du kan bare kutte ut melkeprodukter en ukes tid og så ta deg et digert glass melk og kjenne på virkningen.

Har selv laktoseintoleranse, men tåler fint syrnede melkeprodukt som youghurt og kefir med mere. Reagerer heller ikke på melk i mat, så lenge den er kokt eller stekt.

Men jeg makter ikke å holde meg unna iskrem.....

Når jeg faller for fristelsen og eter is, så tar jeg et par Ido-form og da bruker det å gå bra

Skrevet

Jeg begynte å lure her for jeg trodde at laktose og melkesukker var det samme. Samtidig tåler jeg melk i mat, men ikke å drikke det som det sto om ovenfor her. da hadde jeg i hvert fall rett selv om jeg ikke tåler melk bedre for det :)

Her er litt til gomle og litt til deg :-)

Laktose = melkesukker (ordstammen "lakt" kjem frå det latinske ordet for mjølk). Enzymet som bryt ned laktosen heiter laktase. Når laktose blir spalta, blir det til to enklare sukkerformer, nemlig glukose og galaktose. Utan nok laktase i sitt eige mage-tarm-system, klarer ein ikkje å bryte ned laktosen, og får plager som de begge jo kjenner godt til.

Enkelte tåler litt, andre tåler så godt som ingenting utan å reagere. Det er jo veldig plagsomt at mange produkt blir tilsett laktose når ein eigentleg skulle tru det var unødvendig.

Bearbeida mjølk blir av ein eller anna grunn ofte tålt noko betre enn rein mjølk å drikke. Eg veit ikkje om oppvarming og ysting påverkar laktosen, for eksempel at det enzymet som får mjølk til å oste seg (kjem IKKJE på kva det heiter) delvis bryter ned laktosen også? Her er eg på gyngande grunn, og spekulerer mest. Men det kan jo tildels vere ei forklaring på kvifor ein ofte kan ete kvitost, men ikkje brunost - dei er produsert på svært ulike metodar, brunost er rett og slett berre kokt, ikkje tilsett løpe og ysta på same vis som kvitostar er.

Som sagt, "lakt-" er grunnstamma i ordet og betyr "mjølk". "-ose" er fellesbeteikning på alle sukkerartane (glukose, fruktose, sukrose, laktose osv...) mens "-ase" er beteikninga på eit enzym med spesifikk vikning: Laktase bryt ned laktose medan penicillinnase bryt ned penicillin, for å ta eit døme.

Og det er omtrent det eg kan bidra med her og no :-)

Bortsett frå å tipse om nokre smarte små dråpar ein kan kjøpe og ha i mjølk og mjølkemat som hjelper på nedbrytinga av laktosen. Eg har ikkje brukt dei på fem år, så eg hugsar ikkje kva dei heiter - det var noko med "lakt", så klart - , men eg kjøpte dei på helsekost, apoteket har jo små piller ein kan ha i mjølka, men det hjelper jo ikkje på iskrem osv... Der kan dråpene gjere nytte for seg. (Eg vart bra etter å ha vore på mjølkefri diett i eit år, og kan no drikke mjølk som normalt, så eg treng ikkje slikt lenger, heldigvis.)

Ha ein fin laurdag, med eller utan risengrynsgraut ;-)

Skrevet

Her er litt til gomle og litt til deg :-)

Laktose = melkesukker (ordstammen "lakt" kjem frå det latinske ordet for mjølk). Enzymet som bryt ned laktosen heiter laktase. Når laktose blir spalta, blir det til to enklare sukkerformer, nemlig glukose og galaktose. Utan nok laktase i sitt eige mage-tarm-system, klarer ein ikkje å bryte ned laktosen, og får plager som de begge jo kjenner godt til.

Enkelte tåler litt, andre tåler så godt som ingenting utan å reagere. Det er jo veldig plagsomt at mange produkt blir tilsett laktose når ein eigentleg skulle tru det var unødvendig.

Bearbeida mjølk blir av ein eller anna grunn ofte tålt noko betre enn rein mjølk å drikke. Eg veit ikkje om oppvarming og ysting påverkar laktosen, for eksempel at det enzymet som får mjølk til å oste seg (kjem IKKJE på kva det heiter) delvis bryter ned laktosen også? Her er eg på gyngande grunn, og spekulerer mest. Men det kan jo tildels vere ei forklaring på kvifor ein ofte kan ete kvitost, men ikkje brunost - dei er produsert på svært ulike metodar, brunost er rett og slett berre kokt, ikkje tilsett løpe og ysta på same vis som kvitostar er.

Som sagt, "lakt-" er grunnstamma i ordet og betyr "mjølk". "-ose" er fellesbeteikning på alle sukkerartane (glukose, fruktose, sukrose, laktose osv...) mens "-ase" er beteikninga på eit enzym med spesifikk vikning: Laktase bryt ned laktose medan penicillinnase bryt ned penicillin, for å ta eit døme.

Og det er omtrent det eg kan bidra med her og no :-)

Bortsett frå å tipse om nokre smarte små dråpar ein kan kjøpe og ha i mjølk og mjølkemat som hjelper på nedbrytinga av laktosen. Eg har ikkje brukt dei på fem år, så eg hugsar ikkje kva dei heiter - det var noko med "lakt", så klart - , men eg kjøpte dei på helsekost, apoteket har jo små piller ein kan ha i mjølka, men det hjelper jo ikkje på iskrem osv... Der kan dråpene gjere nytte for seg. (Eg vart bra etter å ha vore på mjølkefri diett i eit år, og kan no drikke mjølk som normalt, så eg treng ikkje slikt lenger, heldigvis.)

Ha ein fin laurdag, med eller utan risengrynsgraut ;-)

Takk for forklaringen og tipset om dråpene. De må jeg se om jeg finner :)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...