Gå til innhold

Når sette hardt mot hardt ?(brødmåltider)


Anbefalte innlegg

Vesla på 4 1/2 har et brød-problem. Grovbrød med helkorn eller synlige "prikker" av noe slag spiser hun ikke, eller særdeles motvillig. Nå prøver hun å trøkke ned ei skive med helkorn i, men med gråten i halsen og tårer i øynene

:-( Hun er sulten, men har nok en ekte aversjon mot det.

Skal vi imøtekomme hennes ønske om barnevennlig brød (loff, fint brød, barnebrød, kneip), eller hva synes dere kloke hoder ?

Fortsetter under...

Stakkars....

da jeg leste hva du skrev, tenkte jeg med en gang, at kanskje hun får en slik følelse i munnen, at maten bare vokser i munnen på henne, når hun kjenner de harde klumpene.

Slik er det med meg hvis jeg får fiskeben i munnen, føles som maten bare svulmes opp, og eser inni munnen, bare må spytte ut.

Hvis det er slik for henne, når hun kjenner helkorna, ja da hadde jeg gitt henne vanlig kneip!

Stakkars lita..

Synes ikke man skal trenge å trøkke ned noe som helst!

Faren for matvegring er veldig tilstede med en slik framgangsmåte..

Gi ho sunt brød uten helkorn i. Bak gjerne selv.

Neida, hun prøver frivillig. På mild oppfordring:-) faktisk gikk mesteparten av skiva ned, men hun plukket ut kornene.

Oftest har vi barnevennlig brød også, men brødmat generelt er ikke så lett å få ned for henne. I bhg har de til og med begynt med en annen brødtype enn før, ut fra at maten skal være sunnere, og i det brødet er det linfrø. Det klarer hun heller ikke. Hun får ikke knekkebrød istedet der, så de "setter hardt mot hardt".

Ønsker selvsagt at hun skal lære seg å like de fleste typer brød, men vi har ikke tatt det så nøye hittil. Hun få f.eks. knekkebrød eller kornmo istedet når vi bare har brød hun ikke liker.

Hvor langt skal man gå i spesialbehandling, liksom ? et dilemma, synes jeg.

Synes ikke loff er noe alternativ. Men det finnes jo en del brød uten hele korn, men som er litt grove alikevel. Hadde gått for det jeg. Evt. kan du jo kjøpe det og skjære opp i skiver og putte i fryseren så ho har det når dere andre har brød med korn i.

Knekkebrød (av den grove typen) er fullgodt med brød, så om ho heller vil ha det synes jeg det er helt OK. (Faktisk sunnere enn brød.)

Annonse

Stakkars....

da jeg leste hva du skrev, tenkte jeg med en gang, at kanskje hun får en slik følelse i munnen, at maten bare vokser i munnen på henne, når hun kjenner de harde klumpene.

Slik er det med meg hvis jeg får fiskeben i munnen, føles som maten bare svulmes opp, og eser inni munnen, bare må spytte ut.

Hvis det er slik for henne, når hun kjenner helkorna, ja da hadde jeg gitt henne vanlig kneip!

Ja, noen ganger tror jeg at hun har det slik. Særlig når matlysten ellers ikke er på topp. Derfor har vi stort sett imøtekommet hennes ønsker, se svar til nitni over.

Men det er et problem ift barnehagen som serverer brød hun ikke liker. Og spesialbehandlingen overfor henne får konsekvenser for småsøsken, som også vil ha det hun får osv osv.

Neida, hun prøver frivillig. På mild oppfordring:-) faktisk gikk mesteparten av skiva ned, men hun plukket ut kornene.

Oftest har vi barnevennlig brød også, men brødmat generelt er ikke så lett å få ned for henne. I bhg har de til og med begynt med en annen brødtype enn før, ut fra at maten skal være sunnere, og i det brødet er det linfrø. Det klarer hun heller ikke. Hun får ikke knekkebrød istedet der, så de "setter hardt mot hardt".

Ønsker selvsagt at hun skal lære seg å like de fleste typer brød, men vi har ikke tatt det så nøye hittil. Hun få f.eks. knekkebrød eller kornmo istedet når vi bare har brød hun ikke liker.

Hvor langt skal man gå i spesialbehandling, liksom ? et dilemma, synes jeg.

Jeg syns man skal gå ganske langt i spesialbehandling. Jeg kan forklare hvorfor:

Jeg er voksen, og når jeg enten baker brød eller kjøper brød, så velger jeg det som JEG syns er godt. Jeg må innrømme at to dager gammel kneipp syns jeg er så ille at jeg heller lar være å spise. Jeg orker heller ikke sånne tunge "Ingers rugbrød" og denslags. Jeg velger brød ut fra både at det skal være sunt, og at det skal være godt.

Barna har ikke valgfrihet i den forstand at de får ikke gå i butikken og handle det de selv vil. Derfor mener jeg at når man over tid ser at barnet absolutt ikke liker brød med korn, for eksempel, så bør man la barnet slippe å spise det! Da får man prøve å finne et kompromiss, et brød som alle i familien kan spise. Eller man får ha flere brødsorter.

Det er jo et spørsmål om smak og behag! Og en på 4 1/2 år vet veldig godt hva hun liker og ikke liker. :-)

Jeg syns man skal gå ganske langt i spesialbehandling. Jeg kan forklare hvorfor:

Jeg er voksen, og når jeg enten baker brød eller kjøper brød, så velger jeg det som JEG syns er godt. Jeg må innrømme at to dager gammel kneipp syns jeg er så ille at jeg heller lar være å spise. Jeg orker heller ikke sånne tunge "Ingers rugbrød" og denslags. Jeg velger brød ut fra både at det skal være sunt, og at det skal være godt.

Barna har ikke valgfrihet i den forstand at de får ikke gå i butikken og handle det de selv vil. Derfor mener jeg at når man over tid ser at barnet absolutt ikke liker brød med korn, for eksempel, så bør man la barnet slippe å spise det! Da får man prøve å finne et kompromiss, et brød som alle i familien kan spise. Eller man får ha flere brødsorter.

Det er jo et spørsmål om smak og behag! Og en på 4 1/2 år vet veldig godt hva hun liker og ikke liker. :-)

Takk for godt begrunnet råd.

Hva ville du gjort ift. barnehagen, som serverer brød med linfrø i til lunsjen ?

Å ha med egen matpakke til dette måltidet synes jeg er å gå for langt, og bhg ville ikke likt det ut fra hensynet til likebehandling av barna.

Hva er så galt med vanlig kneip da?

Kan ikke alle barna få det om de vil ha det?

hmm, føler kanskje ikke at vanlig kneip er "sundt nok" i lengden?

Helkorn kan vi godt unnvære,da. Men vanlig grovbrød, helt uten prikker og sånn er heller ikke særlig populært.

Gjest Persille

hmm, føler kanskje ikke at vanlig kneip er "sundt nok" i lengden?

Helkorn kan vi godt unnvære,da. Men vanlig grovbrød, helt uten prikker og sånn er heller ikke særlig populært.

Det skjønner jeg godt - det liker ikke jeg heller...

Vi serverer kneip i bhg - går helt fint det, bruker det hjemme også.

Annonse

Gjest surreal

Takk for godt begrunnet råd.

Hva ville du gjort ift. barnehagen, som serverer brød med linfrø i til lunsjen ?

Å ha med egen matpakke til dette måltidet synes jeg er å gå for langt, og bhg ville ikke likt det ut fra hensynet til likebehandling av barna.

Jeg syns du skal ta en prat med ped.leder og diskutere hvordan hun spiser i barnehagen.

Jeg syns det er betenkelig om de kjører en så hard linje at barnet ditt ikke får alternativer om hun VIRKELIG ikke klarer å få ned den type brød. Erfaringsmessig spiser de fleste til slutt, bare de er sultne nok - men hva gjør det med spisemønsteret til barnet..? Huff...

I min barnehage gjør vi stort sett det samme som i deres - vi har EN type brød. Men vi HAR grovt knekkebrød som alternativ. Vi har barn som KUN spiser knekkebrød, og for oss er det helt uproblematisk. (Vi setter ikke knekkebrød på bordet hver dag, men tar med til det ene barnet som bare spiser det). For oss er det viktigst at barna SPISER, ikke HVA..

Dette med spising handler ofte om (gammeldagse) holdninger (hvordan vi ble oppdratt selv), og for meg høres det ut som om noen burde oppdatere sine.. :)

Gjest LucySky

Har et barn på 5 år som heller ikke klarer korn i brødet. H*n brekker seg og får ikke svelget det.

Jeg tvinger ikke. Vi kjøper vanlig kneip, eller h*n spiser knekkebrød.

Minner meg om dattera mi da hun var liten. Hun sa at hun var VELDIG glad i torskerogn, men likte bare ikke prikkene ...

Dem gikk det jo ikke an å ta vekk.

Gjest kalendria

Du kan jo bake brød med halvparten grov finmalt mel, rug og hvete, og halvparten siktet hvete. Blir absolutt grovt nok, og ingen skumle korn i brødet.

Greit at det er sunt med solsikkekjerner, helkorn osv,m en jeg hadde ikke giddet å ta noen kamp om det, dersom barna spiste annet grovt brød uten krangel.

Gjest kalendria

Du kan jo bake brød med halvparten grov finmalt mel, rug og hvete, og halvparten siktet hvete. Blir absolutt grovt nok, og ingen skumle korn i brødet.

Greit at det er sunt med solsikkekjerner, helkorn osv,m en jeg hadde ikke giddet å ta noen kamp om det, dersom barna spiste annet grovt brød uten krangel.

Mente fint, sammalt mel, ikke grovt, finmalt....

Gikk litt i surr der.

Spiser hun knekkebrød, da? Guttungen her i hsuet er ikke noen stor brødspiser uansett grovhet, og foretrekker knekkebrød. Han er også veldig glad i havregrøt, polarbrød og sånne rugbrødtoasts. Kanskje det er et alternativ?

Så lenge jenta di får i seg variert kost for øvrig, er det ikke verdt å true i henne fullkornbrød, synes jeg.

Det skjønner jeg godt - det liker ikke jeg heller...

Vi serverer kneip i bhg - går helt fint det, bruker det hjemme også.

Hadde barnehagen til Snuppa hatt kneip så hadde jeg rynket kraftig på nesen. Kneip er ikke mat etter mitt syn. De bruker Sabeltannbrød og Ole Brumm brød, ikke verdens sunneste det heller, men jeg innbiller meg i alle fall at det er bedre enn "luftkneip".

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...