Gå til innhold

Om D-vitaminer, olje, smør ...


Anbefalte innlegg

Har noen kostholdsspørsmål:

Minsten på 8 mnd får D-vitamindråper. Ikke tran, det funka ikke. Hvor lenge skal vi fortsette med dråpene, tro ?

Er det lurt å begynne med et annet vitamintilskudd med D vitamin i ?

Han spiser godt med grøt og middagsmat, foruten litt pureer og morsmelk.

For å øke energiinnholdet i maten ønsker jeg å tilsette litt smør eller olje. Er smør, som er et melkeprodukt, "lov" å gi så tidlig ?

Eventuelt hvilken matolje, i så fall ?

Og til slutt: Blir det mye D-vitamin tilsammen med både tilskudd og olje eller smør i maten ?

Takker for svar!

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/219066-om-d-vitaminer-olje-sm%C3%B8r/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Vi brukte d-vitamindråper til ungene var så store at vi gikk over til Sanasol.

Bland gjerne litt matolje i maten, olivenolje kan sette litt smak, men ellers spiller det liten rolle hva slags olje du bruker. Bedre med olje enn med smør. Meierismør inneholder bare animalske fettsyrer som vi strengt tatt trenger svært lite av, om noe.

Alternativ til syntetiske D-vitamindråper:

Har du prøvd udo's choice. Omega 3, 6 & 9 fra planteoljer. Smaker & lukter ikke så ille & kan blandes i mat.

Flasken er litt stor til småbarn & oljen harskner relativt fort (da smaker den ikke godt!) men du kan dele oljen i små prosjoner & fryse den ned slik at du tar opp til et par uker om gangen.

Ellers er mine glad i eskimo Kids som er en blanding av fiskeolje & rapsolje med naturlig tuttifrutti smak fra bærekstrakter.

Hvis du bare vil ha fettstoff i maten er det sunnest å bruke planteoljer framfor smør. Kaldpresset oljer er langt sunnere enn andre typer som er varmet kraftig opp & filtrert. Eller sunnest er økologisk kaldpresset olje.

Vi brukte rapsolje til våre barn. Solsikkeolje er også en mulighet. Olivenolje er som regel for sterk.

Du får ikke for mye D-vitamin i ungen med et vanlig kosthold (inkl planteoljer i maten) + dråper.

D-vitamin er et fettløselig vitamin, og vi trenger fett for å kunne nyttiggjøre oss dette vitaminet. I dagens samfunn er det fettet som er fienden, og vi oppmuntres til å kutte så mye fett som mulig. Derfor er det faktisk mange som går rundt med D-vitaminmangel fordi de ikke spiser tilstrekkelig fett. Du gjør rett i å blande fett i maten til barnet, men du må velge riktig type. Jeg ville heller gitt meierismør i maten enn soyaolje.

Her er litt info om oljer:

"Vi får rimelig unyanserte råd fra våre ernæringsmyndigheter: "Bruk olje!" er hva vi får høre. Men de sier ikke at noen oljer er helseFREMMENDE mens andre er direkte UHELDIGE for vår helse. Og vi får ikke informasjon om at vi ikke bør steke i oljene (da er sjansen stor for at vi ødelegger oljen selv).

Maisolje, solsikkeolje og soyaolje bør HIVES, av fire ulike grunner:

1) De inneholder for mye flerumettet omega-6 fett, som virker betennelsesøkende (astma, revmatisme, allergier, fibromyalgi m.m.).

2) De er alltid varmpresset. Dette er en industriell prosess som blant annet gir avfallsstoffer som transfett, frie radikaler, dimerer og polymerer.

3) De egner seg IKKE for steking pga innholdet av flerumettet fett.

4) De vil ved bruk fortrenge sunne oljer som olivenolje, rapsolje, avokadoolje.

Olivenolje, rapsolje, avokadoolje og makadamiaolje inneholder mye enumettet fett som er positivt for fettforbrenning, ledd, hud m.m.

Linfrøolje, valnøttolje og tran inneholder mye omega-3, og er meget varmeustabile. Bør brukes som kosttilskudd, eller over salat.

Kokosolje (Cocosa) er den oljen med mest mettet fett, noe som er gunstig ved varmebehandling av mat.

På etiketten av alle oljene MÅ det stå kaldpresset eller xtra virgin, for at de skal være sunne. "

D-vitamin er et fettløselig vitamin, og vi trenger fett for å kunne nyttiggjøre oss dette vitaminet. I dagens samfunn er det fettet som er fienden, og vi oppmuntres til å kutte så mye fett som mulig. Derfor er det faktisk mange som går rundt med D-vitaminmangel fordi de ikke spiser tilstrekkelig fett. Du gjør rett i å blande fett i maten til barnet, men du må velge riktig type. Jeg ville heller gitt meierismør i maten enn soyaolje.

Her er litt info om oljer:

"Vi får rimelig unyanserte råd fra våre ernæringsmyndigheter: "Bruk olje!" er hva vi får høre. Men de sier ikke at noen oljer er helseFREMMENDE mens andre er direkte UHELDIGE for vår helse. Og vi får ikke informasjon om at vi ikke bør steke i oljene (da er sjansen stor for at vi ødelegger oljen selv).

Maisolje, solsikkeolje og soyaolje bør HIVES, av fire ulike grunner:

1) De inneholder for mye flerumettet omega-6 fett, som virker betennelsesøkende (astma, revmatisme, allergier, fibromyalgi m.m.).

2) De er alltid varmpresset. Dette er en industriell prosess som blant annet gir avfallsstoffer som transfett, frie radikaler, dimerer og polymerer.

3) De egner seg IKKE for steking pga innholdet av flerumettet fett.

4) De vil ved bruk fortrenge sunne oljer som olivenolje, rapsolje, avokadoolje.

Olivenolje, rapsolje, avokadoolje og makadamiaolje inneholder mye enumettet fett som er positivt for fettforbrenning, ledd, hud m.m.

Linfrøolje, valnøttolje og tran inneholder mye omega-3, og er meget varmeustabile. Bør brukes som kosttilskudd, eller over salat.

Kokosolje (Cocosa) er den oljen med mest mettet fett, noe som er gunstig ved varmebehandling av mat.

På etiketten av alle oljene MÅ det stå kaldpresset eller xtra virgin, for at de skal være sunne. "

Hvor fant du dette?

D-vitamin er et fettløselig vitamin, og vi trenger fett for å kunne nyttiggjøre oss dette vitaminet. I dagens samfunn er det fettet som er fienden, og vi oppmuntres til å kutte så mye fett som mulig. Derfor er det faktisk mange som går rundt med D-vitaminmangel fordi de ikke spiser tilstrekkelig fett. Du gjør rett i å blande fett i maten til barnet, men du må velge riktig type. Jeg ville heller gitt meierismør i maten enn soyaolje.

Her er litt info om oljer:

"Vi får rimelig unyanserte råd fra våre ernæringsmyndigheter: "Bruk olje!" er hva vi får høre. Men de sier ikke at noen oljer er helseFREMMENDE mens andre er direkte UHELDIGE for vår helse. Og vi får ikke informasjon om at vi ikke bør steke i oljene (da er sjansen stor for at vi ødelegger oljen selv).

Maisolje, solsikkeolje og soyaolje bør HIVES, av fire ulike grunner:

1) De inneholder for mye flerumettet omega-6 fett, som virker betennelsesøkende (astma, revmatisme, allergier, fibromyalgi m.m.).

2) De er alltid varmpresset. Dette er en industriell prosess som blant annet gir avfallsstoffer som transfett, frie radikaler, dimerer og polymerer.

3) De egner seg IKKE for steking pga innholdet av flerumettet fett.

4) De vil ved bruk fortrenge sunne oljer som olivenolje, rapsolje, avokadoolje.

Olivenolje, rapsolje, avokadoolje og makadamiaolje inneholder mye enumettet fett som er positivt for fettforbrenning, ledd, hud m.m.

Linfrøolje, valnøttolje og tran inneholder mye omega-3, og er meget varmeustabile. Bør brukes som kosttilskudd, eller over salat.

Kokosolje (Cocosa) er den oljen med mest mettet fett, noe som er gunstig ved varmebehandling av mat.

På etiketten av alle oljene MÅ det stå kaldpresset eller xtra virgin, for at de skal være sunne. "

Veldig godt svar!

Annonse

Så hva bør jeg steke i? Er det bedre å bruke meierismør enn den flasken med "frityr- og wokolje" jeg har? Den består av mais og solsikkeolje...

Det du har er oljer som forandrer seg når de blir oppvarmet, og som danner det farlige transfettet. Du gjør rett i å kaste det og heller steke i smør. Smør tåler meget sterk varme uten å endre karakter, gir like mye fett som oljen og gir god smak. Du slipper all røyken også.

Det du har er oljer som forandrer seg når de blir oppvarmet, og som danner det farlige transfettet. Du gjør rett i å kaste det og heller steke i smør. Smør tåler meget sterk varme uten å endre karakter, gir like mye fett som oljen og gir god smak. Du slipper all røyken også.

Dannes det transfett hvis jeg steker i solsikkeoljen? *grøsser* Jeg har alltid sverget til meierismør til steking og baking, syns det er best. Betyr det at jeg kun bør bruke kaldpressede oljer, og kun bruke dem "rå"? Ikke varme dem opp på noen måte? Er dette omdiskutert, eller godt dokumentert? Vet du om meierismør er bedre/dårligere enn Cocosa til steking?

Dannes det transfett hvis jeg steker i solsikkeoljen? *grøsser* Jeg har alltid sverget til meierismør til steking og baking, syns det er best. Betyr det at jeg kun bør bruke kaldpressede oljer, og kun bruke dem "rå"? Ikke varme dem opp på noen måte? Er dette omdiskutert, eller godt dokumentert? Vet du om meierismør er bedre/dårligere enn Cocosa til steking?

Cocosa er også egnet til steking, fordi det inneholder mye mettet fett. Problemet blir nok smaken for de fleste. Kan ikke si på stående fot om det er bedre eller verre.

Kaldpressede oljer bør nok helst brukes "rå" ja, for å beholde de gode egenskapene. Men olivenolje kan benyttes til steking på svak varme, evt. sammen med en klatt smør. Rapsolje er den oljen som tåler oppvarming best, men jeg ville ikke brukt Eldorado sin, for å si det sånn. Den bør også være kaldpresset.

Det er godt dokumentert at de "dårlige" oljene endrer egenskaper under oppvarming, og likeså at de har et veldig ugunstig forholdstall mellom omega 3, 6 og 9. Men ved så mangt og meget i disse dager så er det godt dokumenterte også omdiskutert.

Cocosa er også egnet til steking, fordi det inneholder mye mettet fett. Problemet blir nok smaken for de fleste. Kan ikke si på stående fot om det er bedre eller verre.

Kaldpressede oljer bør nok helst brukes "rå" ja, for å beholde de gode egenskapene. Men olivenolje kan benyttes til steking på svak varme, evt. sammen med en klatt smør. Rapsolje er den oljen som tåler oppvarming best, men jeg ville ikke brukt Eldorado sin, for å si det sånn. Den bør også være kaldpresset.

Det er godt dokumentert at de "dårlige" oljene endrer egenskaper under oppvarming, og likeså at de har et veldig ugunstig forholdstall mellom omega 3, 6 og 9. Men ved så mangt og meget i disse dager så er det godt dokumenterte også omdiskutert.

Da har jeg bare ett spørsmål igjen, kjære orakel; Hvis man skal steke i olivenolje - bør den også være kaldpresset? jeg trodde kaldpressede oljer utviklet dårlig fett ved oppvarming?

Bill.mrk: "Treg"

Da har jeg bare ett spørsmål igjen, kjære orakel; Hvis man skal steke i olivenolje - bør den også være kaldpresset? jeg trodde kaldpressede oljer utviklet dårlig fett ved oppvarming?

Bill.mrk: "Treg"

Det jeg ser på Tv av kokker der så sier alle at du ikke trenger en kaldpresset olje når du skal steke. Det kan godt ha sammenheng med at den tåler varmen dårligere, det vet jeg faktisk ikke. Jeg foretrekker å bruke den gode kaldpressede i salater og heller steke i smør. Nå har jeg begynt å ta linfrøolje på tom mage på morgenen. Det anbefales som kosttilskudd.

Annonse

Det jeg ser på Tv av kokker der så sier alle at du ikke trenger en kaldpresset olje når du skal steke. Det kan godt ha sammenheng med at den tåler varmen dårligere, det vet jeg faktisk ikke. Jeg foretrekker å bruke den gode kaldpressede i salater og heller steke i smør. Nå har jeg begynt å ta linfrøolje på tom mage på morgenen. Det anbefales som kosttilskudd.

Jeg tror jeg fortsetter med smør til steking, det gir dessuten aller best smak! ;)

D-vitamin er et fettløselig vitamin, og vi trenger fett for å kunne nyttiggjøre oss dette vitaminet. I dagens samfunn er det fettet som er fienden, og vi oppmuntres til å kutte så mye fett som mulig. Derfor er det faktisk mange som går rundt med D-vitaminmangel fordi de ikke spiser tilstrekkelig fett. Du gjør rett i å blande fett i maten til barnet, men du må velge riktig type. Jeg ville heller gitt meierismør i maten enn soyaolje.

Her er litt info om oljer:

"Vi får rimelig unyanserte råd fra våre ernæringsmyndigheter: "Bruk olje!" er hva vi får høre. Men de sier ikke at noen oljer er helseFREMMENDE mens andre er direkte UHELDIGE for vår helse. Og vi får ikke informasjon om at vi ikke bør steke i oljene (da er sjansen stor for at vi ødelegger oljen selv).

Maisolje, solsikkeolje og soyaolje bør HIVES, av fire ulike grunner:

1) De inneholder for mye flerumettet omega-6 fett, som virker betennelsesøkende (astma, revmatisme, allergier, fibromyalgi m.m.).

2) De er alltid varmpresset. Dette er en industriell prosess som blant annet gir avfallsstoffer som transfett, frie radikaler, dimerer og polymerer.

3) De egner seg IKKE for steking pga innholdet av flerumettet fett.

4) De vil ved bruk fortrenge sunne oljer som olivenolje, rapsolje, avokadoolje.

Olivenolje, rapsolje, avokadoolje og makadamiaolje inneholder mye enumettet fett som er positivt for fettforbrenning, ledd, hud m.m.

Linfrøolje, valnøttolje og tran inneholder mye omega-3, og er meget varmeustabile. Bør brukes som kosttilskudd, eller over salat.

Kokosolje (Cocosa) er den oljen med mest mettet fett, noe som er gunstig ved varmebehandling av mat.

På etiketten av alle oljene MÅ det stå kaldpresset eller xtra virgin, for at de skal være sunne. "

Beklager, sent svar, men tusen takk!!!!

Skal benytte meg av rådene dine!

Alternativ til syntetiske D-vitamindråper:

Har du prøvd udo's choice. Omega 3, 6 & 9 fra planteoljer. Smaker & lukter ikke så ille & kan blandes i mat.

Flasken er litt stor til småbarn & oljen harskner relativt fort (da smaker den ikke godt!) men du kan dele oljen i små prosjoner & fryse den ned slik at du tar opp til et par uker om gangen.

Ellers er mine glad i eskimo Kids som er en blanding av fiskeolje & rapsolje med naturlig tuttifrutti smak fra bærekstrakter.

Hvis du bare vil ha fettstoff i maten er det sunnest å bruke planteoljer framfor smør. Kaldpresset oljer er langt sunnere enn andre typer som er varmet kraftig opp & filtrert. Eller sunnest er økologisk kaldpresset olje.

Vi brukte rapsolje til våre barn. Solsikkeolje er også en mulighet. Olivenolje er som regel for sterk.

Du får ikke for mye D-vitamin i ungen med et vanlig kosthold (inkl planteoljer i maten) + dråper.

Takk for svar! (beklager, litt sen takk..)

ikke prøvd udo, men sett det anbefalt her inne, ja.

:-)

Vi brukte d-vitamindråper til ungene var så store at vi gikk over til Sanasol.

Bland gjerne litt matolje i maten, olivenolje kan sette litt smak, men ellers spiller det liten rolle hva slags olje du bruker. Bedre med olje enn med smør. Meierismør inneholder bare animalske fettsyrer som vi strengt tatt trenger svært lite av, om noe.

Takk,takk:)

Vi brukte d-vitamindråper til ungene var så store at vi gikk over til Sanasol.

Bland gjerne litt matolje i maten, olivenolje kan sette litt smak, men ellers spiller det liten rolle hva slags olje du bruker. Bedre med olje enn med smør. Meierismør inneholder bare animalske fettsyrer som vi strengt tatt trenger svært lite av, om noe.

Dette er det tydeligvis delte meninger om...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...