Gå til innhold

trenger gode råd


Gjest bekymramamma

Anbefalte innlegg

Gjest bekymramamma

Hallo!

Jeg har en gutt på 5 år. Han sluttet å bæsje i bleia da han var 1 1/2 år og var helt tørr på dagtid fra han var 2 1/2 år. Da han var 3 år var han så og si tørr om natta også.

Han fikk en lillesøster da han var tre år og etter dette har vi i perioder prøvd å slutte med nattbleie. Han greier å holde seg tørr ca. annen hver natt. Vi har prøvd å slutte i flere perioder for så å begynne med nattbleie igjen. Grunnen til det er at han skriker og setter seg til motverge når han må dusje/eller vaske seg (ofte er han fullstendig gjennomvåt). Det har også blitt for slitsomt å vaske en ekstra vaskemaskin annen hver dag.

Nå har vi prøvd igjen å ta av ham bleia i 2 uker. Han er veldig motivert for dette selv, og har ikke lyst til å bruke bleie. Første uka tissa han kun 3 netter. Denne uka startet han med å tisse seg ut to netter på rad - og siste natta 2 ganger i løpet av ei natt! Da var han fryktelig lei seg og litt utafor dagen etterpå. Vi prøver hele tiden å ikke gjøre stort nummer ut av det, men det virker som han føler det som et nederlag hver gang han har uhell. Så nå vet vi ikke hva vi skal gjøre. Skal vi ha på bleie igjen og prøve igjen om noen måneder?

Vi trenger noen råd. Ellers kan vi opplyse om at han er en ressurssterk gutt, og at det ikke virker som han har problemer på noe område. Familielivet vårt er ellers harmonisk. Ingen av oss har vært sengevætere.

Er det forøvrig normalt eller unormalt å tisse i senga når man er 5 år.

Hadde blitt glad for noen faglige råd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Hei bekymramamma

Jeg ville ha fortsatt med bleier jeg. Selv om han gir uttrykk for at han helst ikke vil ha bleie på seg, så er det tydelig at han oppfatter det som nederlag hver gang han har uhell. Og siden han har uhell flere ganger i uken blir det mange nederlag han må svelge. Hvis dere nå glemmer hele saken og bruker bleie på ham en stund så kanskje det hele roer seg, og plutselig en dag så er han tørr. At en 5 åring tisser i sengen er i hvert fall ikke noe unormalt. Mener å ha lest et sted at ca. 15 % av alle 5 åringer tisser på seg om natten. Din sønn er absolutt ikke unormalt sen om å bli tørr på natten. Selv kjenner jeg 3 barn på samme alder som fortsatt har nattbleie på seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siri Harket, uroterapeut

Til bekymramamma. For å starte med det første spørsmålet først, så er ikke dette unormalt.Det er ca. hver femte 5 åring som har det som din sønn. Det er vanskelig å begynne med noen form for behandling når de er såpass små. Det finnes et medikament som er godkjent på blåresept fra barnet er 5 år. Dette medikanentet skal redusere urinproduksjonen på natten. Det kan også evt. kombineres med en alarmmatte. Begge disse behandlingsformer forutsetter at barnet selv er motivert for å gjøre noe. Det er nok oftes best fra ca 6 års alder. Det dere kan passe på er at han har faste dotider. Barn skal gå på toalettet 4 -7 ganger pr dag. Påse at han tar seg tid til dette. Elles så er det selvsagt vanlige råd om å tisse rett før leggetid og ikke noe særlig drikke om kvelden Noen velger å ta barne opp på toalettet før de selv legger seg. Dette gjør ikke barnet fortere tørt, men det kan hjelpes i forhold tilsengevask. Når det gjelder bruk av bleie som du er litt i tvil om, så er det flere som fraråder dette da det ofte vedlikeholder plagene.En del velger å bruke det. Det er heller ikke uvanlig at barn begynner å tisse på seg når de får småsøsken. Uansett så vokser de aller fleste dette av seg etterhvert. Snakk evt. med legen i forhold til Minirinbehandling.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...