Gå til innhold

Er han sengevæter?


Frisk

Anbefalte innlegg

Hei!

Vi har en sønn på 4 1/2 år som har vært tørr på dagtid i ett år. Om natten, derimot, tisser han ofte mye, og ligger fremdeles med bleie. Vi har forsøkt å kutte ut bleien etter ønske fra gutten selv, men det endte med at sengen ble våt og nattesøvnen avbrutt av skift av klær og sengetøy.

Bør en gutt på den alderen ha kontroll over blæren natterstid, eller er det "for mye forlangt"? Vi presser ham ikke på dette, men lurer veldig på om vi kan regne med at han er/blir sengevæter. Jeg kan legge til at han sover SVÆRT dypt, og ikke registerer noe om natten. Selv ikke at lillebror på 9 måneder skriker i samme rom.

Bør vi forsøke nesespray e.l.?

Spent på svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det er nok for tidelig å si om han kommer til å bli sengevæter, han er fortsatt så liten at han ikke vil få den diagnosen før i 5 - 6 års alder. ca. 15 % av alle barn rundt 5 år tisser i sengen.

Derimot kan nok det at han sover så tungt at han ikke våkner av barneskrik i samme rom, være et tegn på at dette er noe som kommer til å vedvare en stund. Nesespray vil dere nok ikke få utskrevet av noen lege, rett og slett fordi han er så liten at han ikke kategoriseres som sengevæter enda.

Dere kan ikke forlange at han skal være tørr, og det er godt at dere ikke presser ham på dette. Det vil uansett ikke hjelpe, han gjør det ikke med vilje, og derfor vil han tisse på seg selv om dere presser ham.

Jeg ville rett og slett ha fortsatt med å la ham ligge med nattbleie på seg, selv om han skulle ønske han slapp. Fortsetter problemet, noe det kan gjøre helt opp i tenårene, vil det bli mye vanskeligere å få ham til å akseptere å bruke bleie senere, enn om dere nå beholder bleien helt naturlig. Med bleie i perioder og uten bleier i perioder, skaper bare frustrasjon og ekstra nederlagsfølelser for ham hver gang dere setter på ham bleie igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siri Harket, uroterapeut

Til Frisk Når det gjelder definisjon av sengevæting så er det minst to ufrivillige vannlatinger under søvn pr. måned for 5 åringer, eller minst en slik hendelse pr. måned for 6 åringer og eldre barn.Det antas at ca. 20% av alle femåringene tisser i sengen minst en gang pr. måned.Din sønn vil foreløpig ikke kalles sengevæter.Både Minirin nesespray og tabletter er godkjent fra barnet er 5 år. Du spør også om barn på hans alder burde vært tørre på nattestid.Det er ca 80 % av barn på 5 - 6 år som er tørre både dag og natt. Dvs. at foreløpig er han helt innenfor normalen. Mest sannsynlig går dette over av seg selv.Du sier også at han sover tungt. Det er det mange sengevætere som gjør, men foreløpig er det tidlig å si noe om denne utviklingen på din sønn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...