Gå til innhold

Amming og PCB i morsmelk?


Gjest kamelen

Anbefalte innlegg

Gjest kamelen

Jeg leste nylig i Gro Nylanders bok "Mamma for første gang" at det ble frarådet å slanke seg mens man ammer fordi man da frigir mer PCB som går over i morsmelk. Det sto også at førstefødte vanligvis fikk i seg mer av dette stoffet enn senere barn.

Så nå lurer jeg litt da! :-)

Vil PCB-nivået synke ved langvarig amming? Eller frigis det gradvis mer og mer etterhvert? F. eks hvis man ammer til barnet er 2 år, og mor gradvis går ned i vekt, får barnet i seg mye PCB da, eller er det "verst" i starten?

Hvilke skadevirkninger kan PCB gi for barnet?

Vil det være tilsvarende hvis mor slanker seg mens hun er gravid, at det frigis PCB som går over til fostret?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gro Nylander, overlege

Miljøgifter i morsmelk

En del miljøgifter lagres i fettvevet vårt gjennom hele livet, for eksempel PCB. Barnet utsettes for dette fra mors depoter gjennom hele graviditeten. Dertil utskilles PCB i morsmelken. Råmelk inneholder relativt lite fett, rundt 2%, fordi den har spesielt mye protein-antistoffer. Etter hvert øker fettinnholdet gradvis og etter en måneds tid ligger det rundt 3.6%. Sent i ammeperioden synker fettinnholdet litt igjen. Så det er nok "verst i starten" bortsett fra råmelk-perioden.

Ja, som du leste i "Mamma for første gang" synker faktisk konsentrasjonen av PCB i morsmelk utover i ammeperioden. Det har antagelig mest å gjøre med at "gift-lageret" mor har bygd opp gjennom hele livet gradvis synker etter hvert som hun leverer det fra seg. Neste barn vil derfor få i seg mindre PCB både under graviditeten og ammingen, fordi mors kropp har avgitt en del til første barn. Så i denne sammenhengen er det ingen fordel å være førstemann i søskenflokken. Men husk, vi snakker om små mengder!

Jeg har konferert med forskeren Marit Aralt Skaug om dette. Hun er en av landets fremste kapasiteter på området, og skal snart forsvare sin doktorgrad om temaet. Det dukker jevnlig opp ny kunnskap gjennom forskning, så svarene kan nok endre seg noe etter hvert. Vi vet i dag at slanke kvinner har mindre fettmengde å fordele sine miljøgifter på, så dermed blir det høyere konsentrasjon hos dem, noe som avspeiles i PCB-nivået både i blodet som ernærer fosteret og i melken som ernærer spedbarnet.

Det er vist at kvinner som får i seg for få kalorier til å opprettholde ernæringen av fosteret eller spedbarnet, tærer på fettet sitt og dermed frigjør ekstra mye miljøgifter. Her kan man gjøre en innsats selv: Du kan ikke bestemme mengden av fett i melken din, men du kan påvirke typen av fett. Får du i deg rikelig flere-umettet fett mens du ammer, avspeiles det i sammensetningen av morsmelkefettet ditt. Ved å innta gode oljer får du i deg fett som er sunt både for deg selv og for barnet. Dessuten er det mindre miljøgifter i vegetabilske oljer enn i kumelkprodukter. Kua er høyere oppe på næringsstigen, og har selv samlet miljøgifter fra den maten hun har tygd i seg og avgir det i sin melk. Mennesket er dessverre enda høyere oppe, fordi vi spiser dyr igjen. Vegetarianere har derfor mindre miljøgifter i sine fettlager.

Det finnes lite kunnskap om skadevirkninger på menneskebarnet av PCB. Noen studier kan tyde på at foster som utsettes for større mengder PCB og dioksin får lavere fødselsvekt og noe redusert utvikling. Det er ikke holdepunkter for at den generelle bakgrunnseksponeringen for PCB og dioksin gjennom amming har negative effekter på barnet. Tvert om finnes det en undersøkelse som konkluderer med at amming kan ha en beskyttende effekt overfor skadevirkninger av disse stoffene. Amming frarådes derfor bare i helt spesielle tilfeller, for eksempel der det har vært en ulykke som utsetter moren for store giftmengder..

Dessverre,livet kan ikke leves ufarlig og kosten kan ikke bli helt ren - selv ikke din egen melk.

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...