citygirl Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 ja, jeg holder med dere. Ebbamor skriver at dette med tallerkenmodellen og et kosthold bestående av karbohydrater er at "den gamle skolen" Dette stemmer rett og slett ikke. Atkins og Fedons meninger er riktignok nytt her i Norge, men det er kun en av de nye "metodene" Det finnes nyere forskning og retningslinjer som inkluderer et kosthold som inkludrer grove kornprodukter. Så sant, så sant. Å bruke sunn fornuft oppi alt hysteriet er nok lurt:-) Har du noen gang snakket med en ernæringsfysiolog? Du kan jo undersøke om det er mulig på nærmeste sykehus. De er flinke til å hjelpe folk i alle slags situasjoner med riktige matvaner for deres problem. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest fruitella Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Hei fruitella! ebbamor kommer med en del påstander fra en ganske kontroversiell bok. Man skal ikke tro alt man leser, er mitt råd til deg. Synes du fikk mange gode råd av baremei som er fornuftige. Å la seg "hjernevaske" til et kosthold som for de fleste mennesker er helseskadelig er ikke noe man skal drive med uten legeassistanse. Et slikt kosthold som ebbamor skisserer kan for det første gi nyresvikt, for det andre stor økning i risiko for hjerte - og karsykdom, for det tredje fare for livsfarlige hjerterytmeforstyrrelser for enkelte pasienter pga elektrolyttforstyrrelser, og for det fjerde er det ikke vist i ETT ENESTE VITENSKAPELIG STUDIE at det har noe for seg å leve så ekstremt. Unngå raske karbohydrater - det er alle de norske ekspertene enige om; altså bør man f.eks spise grovt brød istedet for loff. Lykke til på veien! :-) Disse kostholdsrådene samsvarer godt med slik jeg oppfatter et sunt kostholdhttp://www.iform.nu/Crosslink.jsp?p=bohp&d=140&a=385 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest fruitella Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Hei fruitella! ebbamor kommer med en del påstander fra en ganske kontroversiell bok. Man skal ikke tro alt man leser, er mitt råd til deg. Synes du fikk mange gode råd av baremei som er fornuftige. Å la seg "hjernevaske" til et kosthold som for de fleste mennesker er helseskadelig er ikke noe man skal drive med uten legeassistanse. Et slikt kosthold som ebbamor skisserer kan for det første gi nyresvikt, for det andre stor økning i risiko for hjerte - og karsykdom, for det tredje fare for livsfarlige hjerterytmeforstyrrelser for enkelte pasienter pga elektrolyttforstyrrelser, og for det fjerde er det ikke vist i ETT ENESTE VITENSKAPELIG STUDIE at det har noe for seg å leve så ekstremt. Unngå raske karbohydrater - det er alle de norske ekspertene enige om; altså bør man f.eks spise grovt brød istedet for loff. Lykke til på veien! :-) http://www.iform.nu/Crosslink.jsp?p=bohp&d=140&a=385 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest baremei Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Hei baremei! Man oppnår IKKE et lavere energiinntak ved å spise fettrik proteinkost. Tvert imot. Og det er faktisk ikke riktig at en kalori er en kalori uavhengig av hva slags næringsstoff den kommer fra. Jeg vet at det er gjengs å mene nettopp at en kalori er en kalori, men det er ikke alltid at flertallet har rett :-) Les boka til Sten Sture Skaldeman, så kan vi diskutere det etterpå? Jeg er enig i at det å kutte ut diverse matvarer fra kosten, kan være dumt med hensyn til spiseproblemer. Likevel vil jeg anbefale at man revurderer sin oppfatning om sukker - og ikke minst tallerkenmodellen. Mange mennesker som spiser etter norsk politisk korrekt anbefaling, fyser lett på sukkerholdig mat, fordi de opprettholder sukkerbehovet ved å fortsette å spise mye korn og stivelse. Jeg vil i høyeste grad heller anbefale fruitella å snakke med noen om problemene sine enn å fokusere ensidig på kosten. Likevel vet jeg jo at folk som sliter, klusser med maten, uansett hva vi anbefaler. Da kan man like gjerne gjøre noe som kan ha effekt på lang sikt, og ikke bare som en "kur". En av grunnene til at lavkarbodietter er vanskelig å gjennomføre for mange kvinner, er at vi har lært så mye om kosthold som går på tvers av tankene rundt lavkarbo. Vi må rett og slett hjernevaskes, hvis vi skal få det til :-) (Og ja - jeg ER hjernevasket.) Når man spiser en fettrik proteindiett som Skaldemann snakker om, legger ikke fettet seg på innsiden av blodårene. Det er karbohydratene som får insulinet til å flomme, og det er insulinet som gjør at vi lagrer fett - ikke fettet. Dette er kontroversielle påstander, jeg vet. Jeg har imidlertid lest hele boka, og kan vanskelig redegjøre for alt det vitenskapelige her i et lite innlegg. Men tro meg: Skaldemans tenkemåte er et studium verdt - uansett om man vil ned i vekt, opp i vekt, eller rett og slett bare er opptatt av bedre helse. Han Skaldeman har svar på det meste, forstår jeg:) (Hvilken utdannelse har han?) Vis meg studien(e) som underbygger hans teorier, sier jeg bare. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest baremei Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 ikke for å blande meg i deres diskusjon vedrørende karbohydrater, men når det gjelder min problemstilling, vil det være helt uaktuelt å kutte ut karbohydrater. den ene årsaken er at jeg ville fått dårlig samvittighet i sosiale sammenheng der jeg får servert karbohydratrik mat. En annen årsak er at jeg sliter med irritabel tarm, og magen tåler ikke så store mengder grønnsaker og belgfrukter. Derimot blir magen god av å spise grovt brød, fullkornpasta og brun ris. Heldigvis har jeg som deg tro på et kosthold bestående av karbohydrater i form av brød, ris og pasta. Det er jo karbohydrater form av sukker som er skadelig. I min situasjon er det viktig å ikke sette seg for mange begrensninger, for som du sier så er det lettere at det sklir ut, og at man etter en stund kaster seg over de forbudte matvarene. Ønsker deg en god helg og takker så mye for at du bryr deg. Godt at du ikke går på alskens humbug. God helg til deg også! 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ebbamor Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Godt at du ikke går på alskens humbug. God helg til deg også! Det er ikke humbug alt du ikke nødvendigvis er enig i ved første øyekast. Husker dere hvor mye pepper Lindberg fikk da han først dukket opp i norske medier? Mange ernæringseksperter har tatt til seg mye av det han snakker om. Når det gjelder Skaldeman, viser han til en mengde vitenskapelig forskning vedrørende kosten han foreskriver. Har du lest hele boka, baremei - eller er du bare motstander av alt som ligger utenfor de statlige, norske anbefalingene? Alt som er kontroversielt, er ikke nødvendigvis humbug. De trodde ikke særlig på de første menneskene som snakket om at jorda var rund, heller. Den som lever, får se :-) For øvrig ser det ut til at fruitellas vektproblem først og fremst er av følelsesmessig art. Selv om hun ikke er "syk" - kan det være lurt å ta slikt på alvor. I en slik sammenheng, blir det egentlig litt dumt å diskutere dietter - noe jeg selv i høyeste grad har bidratt til her. Beklager :-) 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ebbamor Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Han Skaldeman har svar på det meste, forstår jeg:) (Hvilken utdannelse har han?) Vis meg studien(e) som underbygger hans teorier, sier jeg bare. Skaldeman har svar på svært mye hva helse og forbrenning av kroppsfett angår, ja. Han er journalist og forfatter. Studiene han viser til, finnes i boka hans. Du fordømmer en bok og en forfatter som du åpenbart ikke har nok kjennskap til. Er ikke det litt drøyt? Hvilke studier underbygger tallerkenmodellen som veien til normalvekt for overvektige mennesker? 95% av alle som slanker seg etter kaloritellemetoden, lykkes ikke. Har du aldri lurt på hvorfor? Det er ikke bare viljen og kaloriene det kommer an på. Når noe ikke virker, må man være villig til å tenke nytt. For øvrig er det ikke nytt det Skaldeman skriver om. Han er bare den eneste som har samlet denne kunnskapen mellom permer - tilgjengelig for folk som ikke har kvalifikasjoner til å lese vitenskapelige studier. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest baremei Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Det er ikke humbug alt du ikke nødvendigvis er enig i ved første øyekast. Husker dere hvor mye pepper Lindberg fikk da han først dukket opp i norske medier? Mange ernæringseksperter har tatt til seg mye av det han snakker om. Når det gjelder Skaldeman, viser han til en mengde vitenskapelig forskning vedrørende kosten han foreskriver. Har du lest hele boka, baremei - eller er du bare motstander av alt som ligger utenfor de statlige, norske anbefalingene? Alt som er kontroversielt, er ikke nødvendigvis humbug. De trodde ikke særlig på de første menneskene som snakket om at jorda var rund, heller. Den som lever, får se :-) For øvrig ser det ut til at fruitellas vektproblem først og fremst er av følelsesmessig art. Selv om hun ikke er "syk" - kan det være lurt å ta slikt på alvor. I en slik sammenheng, blir det egentlig litt dumt å diskutere dietter - noe jeg selv i høyeste grad har bidratt til her. Beklager :-) Jeg har ikke lest Skaldemans bok (men hørt om ham, og han har jo lykkes med vektnedgang, det er det ikke tvil om), men jeg har lest mange studier der man har sammenlignet ulike koster og dietter (som f.eks. Atkins med NNR-kost(NNR=nordic nutririon recommendations)). I flere av disse har man blant annet sett på kaloriforbruk i forhold til inntak(bl.a. ved hjelp av dobbelmerket vann, som reknes som "golden standard" blant metoder til for å registrere energiforbruk). Ikke EN studie har enda motbevist det faktum at en kalori ER en kalori. Samme om den kommer fra karbohydrater, fett eller proteiner. Det flere studier derimot har vist, er at forsøkspersonene som fulgte en karbohydratfattig diett, fikk i seg mindre energi. Det kan ha flere forklaringer: * At de følte seg mettere. Fett øker ikke metthetsfølelsen mer enn karbohydrater. Det gjør derimot protein. Og en diett lav på KH er ofte høy i protein. Kjøtt, ost, bønner osv. * At det ble vanskeligere å småspise; tilbudet av karbohydratfattig fastfood/snacks er jo ikke akkurat bugnende. Ei heller kan man forvente at det serveres karbohydratfattig mat om man er på (kaffe-)besøk, ergo får man gjerne avstå(nøye seg med kaffen). Spising etter en spesiell diett krever dessuten PLANLEGGING. Man tenker seg gjerne om en gang ekstra før man putter noe i munnen. * Karbohydratrik mat (og gjerne mat rik på BÅDE karbo og fett) er lettere spise i (for) store mengder. Jeg nevner smågodt,(fint) brød, kjeks, frokostblanding, kaker... Menn spiser generelt mer kjøtt enn kvinner, derfor adopterer de lettere lav-KH-dietter, som Atkins og Fedon. Kvinner er på sin side oftere søtmunner...Men dette trenger selvsagt ikke stemme på alle, jeg snakker om tendenser i befolkningen. Fedon, Paulun, South Beach og The Zone-diettene er ikke like ekstreme i sine karbohydratrestriksjoner som f.eks. Atkins er. (Jeg vet ikke hvor Skaldeman ligger, men kan tenke meg han er ganske nært opptil Atkins?) Frukt og grønnsaker, samt grove kornprodukter tillates. Disse (altså Fedon m.fl.) understreker også viktigheten av RETT sorts fett. Faktisk er ikke deres kostråd så ulike de som statens ernæringsråd kommer med! Jeg forstår bare ikke hvordan du kan stole mer på en mann uten utdannelse på feltet enn på mennesker som har lest kostvitenskap i årevis? Tung og årelang forskning ligger bak statens næringsanbefalinger.Tenkt over det? Men du får tro på det du vil.Og bruke pengene dine på akkurat det du vil. Selvfølgelig lyder det fristende med mirakelkurer. Lav-karbohydratdietter er forresten ikke noe nytt. Allerede i 1826 presenterte Brillat-Savarin en vektreduseringsstrategi med karbohydratfattig kost. Siden den gang har skylden for overvekt blitt lagt på fett og karbohydrater- vekselvis- opp gjennom årene. Og nå er altså KH atter synderen;) Om å diskutere dietter i forhold til spiseforstyrrelsesproblematikk: i dag blir det pratet og skrevet så mye forskjellig om kost og helse i media, at diskusjoner som denne blir en fis i havet:) Som selvutnevnt kostekspert handler det om å rope høyest og smile finest for å selge sine selvkomponerte slanke-mirakel-teorier til flest mulig-og tjene mest mulig penger så klart-, før seriøs forskning feier dem av banen. (Seriøs)forskning tar tid. Dessverre. Og seriøse kostvitere avventer oftest å komme med sine uttalelser før de har tilstrekkelige belegg for dem. De er gjerne ikke så karismatiske heller alle av disse professorene, som har studert og forsket i årevis.(Kanskje man skulle sette som opptakskrav til ernæringsstudier at man skal ha solid hårmanke, pene hvite tenner og eplekinn?? Samt utstråling på høyde med en diskokule?) Deres facts klinger gjerne heller ikke like skjønt i våre ører som de "selvutnevntes" forlokkende løfter a la: "du kan spise så mye du ønsker og likevel gå ned tre kilo i uka". Vi hører det vi VIL høre. Igjen tilbake til spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrede har et forstyrret syn på mat. Tror du de blir mindre forstyrret av at en "kostekspert" den ene dagen sier ditt, mens en annen den neste sier "datt"??? Hvem skal de tro på??? Hvem er mest pålitelig av Atkins og Montignac? Eller skal man stole på de som hevder at den ekstremt fettfattige Ornish-dietten (som har mange tilhengere i USA) er den "Rette", med stor R? Skal man egne livet til makrobiotisk kost, som Gwyneth Paltrow, kanskje??? Når ørten ulike kostguruer bannlyser like mange matvarer, blir det ofte til at de spiseforstyrrede utelater og utelater og utelater og utelater...til kosten består av...HVA? Eller de blir så forvirrede av alt at de kapitulerer og lar sug og følelser og avstanden til kiosken bestemme matinntaket.. Det er derfor vi har allmenngyldige næringsanbefalinger. Retningslinjer, råd, kall det hva du vil. For at vi skal slippe å lese ørten tusen studier selv, og ene&alene ta stilling til hvilke som har vist signifikante resultater på å være gunstige-og trygge-for helsen vår. Men for all del-det er ANBEFALINGER, ikke pålegg. DU kan ete sjokolade og bare sjokolade 365 dager per år om du vil, for å sette det på spissen. Jeg skal låne boka til Skaldeman, for jeg er svært spent på hvilke studier han bygger sine teorier på. Jeg gleder meg til å hugge innpå fetthypotesene. Han virker i det minste være en veldig kreativ mann:) Det skal han ha:) 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest baremei Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Skaldeman har svar på svært mye hva helse og forbrenning av kroppsfett angår, ja. Han er journalist og forfatter. Studiene han viser til, finnes i boka hans. Du fordømmer en bok og en forfatter som du åpenbart ikke har nok kjennskap til. Er ikke det litt drøyt? Hvilke studier underbygger tallerkenmodellen som veien til normalvekt for overvektige mennesker? 95% av alle som slanker seg etter kaloritellemetoden, lykkes ikke. Har du aldri lurt på hvorfor? Det er ikke bare viljen og kaloriene det kommer an på. Når noe ikke virker, må man være villig til å tenke nytt. For øvrig er det ikke nytt det Skaldeman skriver om. Han er bare den eneste som har samlet denne kunnskapen mellom permer - tilgjengelig for folk som ikke har kvalifikasjoner til å lese vitenskapelige studier. Tallerkenmodellen reflekterer bare den anbefalte fordelingen mellom makronutrientene, altså at ca. 15 % av energien skal komme fra protein, 55-60 % fra karbohydrater og 25-30 % fra fett. Mange studier viser at dette er den optimale fordelingen av kostens energigivere for befolkningen som helhet. Så finnes det seff. undergr. som må må moderere kostsirkelen noe. Og man trenger ikke følge kostsirekelen helt strikt, hver dag. Det har også vært snakk om å høyne proteinandelen noe i det siste. For friske individer uten nyresvikt har ikke et proteininntak på ca. 30 E% vist å være uheldig.Kan kanskje t.o.m være gunstig. (Da proteiner metter godt for eksempel). Litt mer fett enn 30 E% kan nok også fungere greit for slanke-magre individer, og dersom fettkvaliteten er god. Osv, osv. Jeg bannlyser ikke lav-kH-dietter. Men de mest ekstreme er jeg imot, ihvertfall i lengden, da ting tyder på at de kan ha negative konsekvensr på sikt. Og en pers. med spiseforstyrrelser eller tendenser til dette, har nok "forbudt-mat" som det er, derfor synes jeg ikke det er forsvarlig å råde dem til å følge en spesiell diett med enda flere forbud. Når jeg skrev "humbug" refererte jeg ikke til Skaldeman spesielt (ja, jeg vet for lite om ham, men hans teorier, som du har beskrevet, høres lite vettige ut), men til alskens uutdannede "kosteksperter" generellt. Journalist og forfatter, sa du? Journaliststudiet inneholder ikke noe næringslære såvidt meg bekjent. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ebbamor Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Jeg har ikke lest Skaldemans bok (men hørt om ham, og han har jo lykkes med vektnedgang, det er det ikke tvil om), men jeg har lest mange studier der man har sammenlignet ulike koster og dietter (som f.eks. Atkins med NNR-kost(NNR=nordic nutririon recommendations)). I flere av disse har man blant annet sett på kaloriforbruk i forhold til inntak(bl.a. ved hjelp av dobbelmerket vann, som reknes som "golden standard" blant metoder til for å registrere energiforbruk). Ikke EN studie har enda motbevist det faktum at en kalori ER en kalori. Samme om den kommer fra karbohydrater, fett eller proteiner. Det flere studier derimot har vist, er at forsøkspersonene som fulgte en karbohydratfattig diett, fikk i seg mindre energi. Det kan ha flere forklaringer: * At de følte seg mettere. Fett øker ikke metthetsfølelsen mer enn karbohydrater. Det gjør derimot protein. Og en diett lav på KH er ofte høy i protein. Kjøtt, ost, bønner osv. * At det ble vanskeligere å småspise; tilbudet av karbohydratfattig fastfood/snacks er jo ikke akkurat bugnende. Ei heller kan man forvente at det serveres karbohydratfattig mat om man er på (kaffe-)besøk, ergo får man gjerne avstå(nøye seg med kaffen). Spising etter en spesiell diett krever dessuten PLANLEGGING. Man tenker seg gjerne om en gang ekstra før man putter noe i munnen. * Karbohydratrik mat (og gjerne mat rik på BÅDE karbo og fett) er lettere spise i (for) store mengder. Jeg nevner smågodt,(fint) brød, kjeks, frokostblanding, kaker... Menn spiser generelt mer kjøtt enn kvinner, derfor adopterer de lettere lav-KH-dietter, som Atkins og Fedon. Kvinner er på sin side oftere søtmunner...Men dette trenger selvsagt ikke stemme på alle, jeg snakker om tendenser i befolkningen. Fedon, Paulun, South Beach og The Zone-diettene er ikke like ekstreme i sine karbohydratrestriksjoner som f.eks. Atkins er. (Jeg vet ikke hvor Skaldeman ligger, men kan tenke meg han er ganske nært opptil Atkins?) Frukt og grønnsaker, samt grove kornprodukter tillates. Disse (altså Fedon m.fl.) understreker også viktigheten av RETT sorts fett. Faktisk er ikke deres kostråd så ulike de som statens ernæringsråd kommer med! Jeg forstår bare ikke hvordan du kan stole mer på en mann uten utdannelse på feltet enn på mennesker som har lest kostvitenskap i årevis? Tung og årelang forskning ligger bak statens næringsanbefalinger.Tenkt over det? Men du får tro på det du vil.Og bruke pengene dine på akkurat det du vil. Selvfølgelig lyder det fristende med mirakelkurer. Lav-karbohydratdietter er forresten ikke noe nytt. Allerede i 1826 presenterte Brillat-Savarin en vektreduseringsstrategi med karbohydratfattig kost. Siden den gang har skylden for overvekt blitt lagt på fett og karbohydrater- vekselvis- opp gjennom årene. Og nå er altså KH atter synderen;) Om å diskutere dietter i forhold til spiseforstyrrelsesproblematikk: i dag blir det pratet og skrevet så mye forskjellig om kost og helse i media, at diskusjoner som denne blir en fis i havet:) Som selvutnevnt kostekspert handler det om å rope høyest og smile finest for å selge sine selvkomponerte slanke-mirakel-teorier til flest mulig-og tjene mest mulig penger så klart-, før seriøs forskning feier dem av banen. (Seriøs)forskning tar tid. Dessverre. Og seriøse kostvitere avventer oftest å komme med sine uttalelser før de har tilstrekkelige belegg for dem. De er gjerne ikke så karismatiske heller alle av disse professorene, som har studert og forsket i årevis.(Kanskje man skulle sette som opptakskrav til ernæringsstudier at man skal ha solid hårmanke, pene hvite tenner og eplekinn?? Samt utstråling på høyde med en diskokule?) Deres facts klinger gjerne heller ikke like skjønt i våre ører som de "selvutnevntes" forlokkende løfter a la: "du kan spise så mye du ønsker og likevel gå ned tre kilo i uka". Vi hører det vi VIL høre. Igjen tilbake til spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrede har et forstyrret syn på mat. Tror du de blir mindre forstyrret av at en "kostekspert" den ene dagen sier ditt, mens en annen den neste sier "datt"??? Hvem skal de tro på??? Hvem er mest pålitelig av Atkins og Montignac? Eller skal man stole på de som hevder at den ekstremt fettfattige Ornish-dietten (som har mange tilhengere i USA) er den "Rette", med stor R? Skal man egne livet til makrobiotisk kost, som Gwyneth Paltrow, kanskje??? Når ørten ulike kostguruer bannlyser like mange matvarer, blir det ofte til at de spiseforstyrrede utelater og utelater og utelater og utelater...til kosten består av...HVA? Eller de blir så forvirrede av alt at de kapitulerer og lar sug og følelser og avstanden til kiosken bestemme matinntaket.. Det er derfor vi har allmenngyldige næringsanbefalinger. Retningslinjer, råd, kall det hva du vil. For at vi skal slippe å lese ørten tusen studier selv, og ene&alene ta stilling til hvilke som har vist signifikante resultater på å være gunstige-og trygge-for helsen vår. Men for all del-det er ANBEFALINGER, ikke pålegg. DU kan ete sjokolade og bare sjokolade 365 dager per år om du vil, for å sette det på spissen. Jeg skal låne boka til Skaldeman, for jeg er svært spent på hvilke studier han bygger sine teorier på. Jeg gleder meg til å hugge innpå fetthypotesene. Han virker i det minste være en veldig kreativ mann:) Det skal han ha:) Jaja, du får bare hugge innpå fetthypotesene. Uansett hva man mener om ernæring (nesten, i alle fall) kan det vises til vitenskapelige studier som støtter det synet man er tilhenger av. Det er ikke vankselig å finne solid dokumentasjon som er radikalt motstridende. Hvorfor? Fordi mennesker er forskjellige! Hvis du først må snakke om å være ekstrem, er Skaldeman langt mer ytterliggående enn diettene du viser til. Skaldeman foreskriver et kosthold (under vektreduksjon for betydelig overvektige mennesker) der energiprosentene fra de ulike næringsstoffene er fordelt slik: Proteiner: 20 % Fett: 75 % Karbohydrater: 5 % Frukt og grove kornprodukter anbefales ikke. Du kan dermed si at Skaldeman er enda mer "ekstrem" enn Atkins. RETT sort fett er animalsk. Ved et såpass lite karboinntak, er ikke animalsk fett skadelig. Jada, dette kan dokumenteres. Hvordan spiste eskimoene før den raffinerte kosten ble introdusert i deres kultur? Hva skjedde med helsen deres da de begynte å spise sukker og stivelse? Statens ernæringsråd er sirumpa, og følger ikke med i timen. Jeg stoler mer på folk som Dag Viljen Poleszynski, Iver Mysterud, Audun Myskja, Mone Sæland og Karin Hvoslef (mennesker jeg kjenner og vet hva står for) enn på Kåre Norum og hans kumpaner i ernæringsdiktatoratet. "Tung og årelang forskning ligger bak statens næringsanbefalinger, skriver du". Ja, jeg har tenkt over det. Og jeg har lurt på hvorfor de tviholder på den gamle skolen. Har du aldri lurt på hvorfor anbefalingene deres ikke virker? Den norske befolkningen spiser langt mindre og langt "sunnere" fett nå enn for 20 år tilbake. Likevel veier vi bare mer og mer. Hvorfor??? Jeg brukte 298 kroner på Skaldemans bok. Skulle ønske jeg hadde visst det jeg vet nå for 20 år siden - så hadde jeg kanskje sluppet å slanke på meg en overvekt på mer enn 50 kilo. Spart mye penger på ubrukelige slankekurs hos all verdens kaloritellere hadde jeg også. Men gjort er gjort. Spist er spist. Og heldigvis ble jeg anbefalt av en ernæringsrådgiver å lese Skaldemans bok og leve etter hans anbefalinger. Det er det lureste jeg har gjort med hensyn til helse og vekt i hele mitt liv :-) Dette er ingen mirakelkur. Skaldeman tvinger meg til å tenke selv, og å planlegge mitt eget liv. Det er jaggu på tide å ta styringa når man er passert 40 - synes du ikke? Skaldeman er sannelig ingen karismatisk fyr med dollarglis og praktmanke. Han er en liten, alminnelig mann med en usedvanlig evne til å formidle komplisert vitenskap på en enkel måte. Han roper ikke høyt i det hele tatt. Men det skal jeg sannelig gjøre hver gang noen motsier hans tenkemåte uten først å ha satt seg skikkelig inn i hva den handler om! Hva spiseforstyrrelser angår: Jeg har mer enn 10 års fartstid fra IKS, og har i samarbeid med en annen, skrevet en fagbok om overvekt, slanking og spiseforstyrrelser. Jeg er på langt nær noen ernæringsekspert, men jeg har temmelig god greie på overvektslidelser. Selvfølgelig er det forvirrende å høre på alle de motstridende ernæringsrådene. Dette gjelder både mennesker med og uten spiseforstyrrelser. Likevel: allmenngyldige næringsanbefalinger etter tallerkenmodellen passer rett og slett til overvektige - med mindre vi vil fortsette å jojo-slanke oss resten av livet. Ja, lån boka til Skaldeman, du. Jeg blir overrasket dersom du skifter mening. Det virker som du har bestemt deg på forhånd for hva du skal mene. Deg om det :-) 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ebbamor Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Tallerkenmodellen reflekterer bare den anbefalte fordelingen mellom makronutrientene, altså at ca. 15 % av energien skal komme fra protein, 55-60 % fra karbohydrater og 25-30 % fra fett. Mange studier viser at dette er den optimale fordelingen av kostens energigivere for befolkningen som helhet. Så finnes det seff. undergr. som må må moderere kostsirkelen noe. Og man trenger ikke følge kostsirekelen helt strikt, hver dag. Det har også vært snakk om å høyne proteinandelen noe i det siste. For friske individer uten nyresvikt har ikke et proteininntak på ca. 30 E% vist å være uheldig.Kan kanskje t.o.m være gunstig. (Da proteiner metter godt for eksempel). Litt mer fett enn 30 E% kan nok også fungere greit for slanke-magre individer, og dersom fettkvaliteten er god. Osv, osv. Jeg bannlyser ikke lav-kH-dietter. Men de mest ekstreme er jeg imot, ihvertfall i lengden, da ting tyder på at de kan ha negative konsekvensr på sikt. Og en pers. med spiseforstyrrelser eller tendenser til dette, har nok "forbudt-mat" som det er, derfor synes jeg ikke det er forsvarlig å råde dem til å følge en spesiell diett med enda flere forbud. Når jeg skrev "humbug" refererte jeg ikke til Skaldeman spesielt (ja, jeg vet for lite om ham, men hans teorier, som du har beskrevet, høres lite vettige ut), men til alskens uutdannede "kosteksperter" generellt. Journalist og forfatter, sa du? Journaliststudiet inneholder ikke noe næringslære såvidt meg bekjent. Journalister på 60 år vet litt om hvordan de skal finne ut hva andre har forsket på. Himmel & hav! Se for øvrig nytt innlegg over. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ebbamor Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Jaja, du får bare hugge innpå fetthypotesene. Uansett hva man mener om ernæring (nesten, i alle fall) kan det vises til vitenskapelige studier som støtter det synet man er tilhenger av. Det er ikke vankselig å finne solid dokumentasjon som er radikalt motstridende. Hvorfor? Fordi mennesker er forskjellige! Hvis du først må snakke om å være ekstrem, er Skaldeman langt mer ytterliggående enn diettene du viser til. Skaldeman foreskriver et kosthold (under vektreduksjon for betydelig overvektige mennesker) der energiprosentene fra de ulike næringsstoffene er fordelt slik: Proteiner: 20 % Fett: 75 % Karbohydrater: 5 % Frukt og grove kornprodukter anbefales ikke. Du kan dermed si at Skaldeman er enda mer "ekstrem" enn Atkins. RETT sort fett er animalsk. Ved et såpass lite karboinntak, er ikke animalsk fett skadelig. Jada, dette kan dokumenteres. Hvordan spiste eskimoene før den raffinerte kosten ble introdusert i deres kultur? Hva skjedde med helsen deres da de begynte å spise sukker og stivelse? Statens ernæringsråd er sirumpa, og følger ikke med i timen. Jeg stoler mer på folk som Dag Viljen Poleszynski, Iver Mysterud, Audun Myskja, Mone Sæland og Karin Hvoslef (mennesker jeg kjenner og vet hva står for) enn på Kåre Norum og hans kumpaner i ernæringsdiktatoratet. "Tung og årelang forskning ligger bak statens næringsanbefalinger, skriver du". Ja, jeg har tenkt over det. Og jeg har lurt på hvorfor de tviholder på den gamle skolen. Har du aldri lurt på hvorfor anbefalingene deres ikke virker? Den norske befolkningen spiser langt mindre og langt "sunnere" fett nå enn for 20 år tilbake. Likevel veier vi bare mer og mer. Hvorfor??? Jeg brukte 298 kroner på Skaldemans bok. Skulle ønske jeg hadde visst det jeg vet nå for 20 år siden - så hadde jeg kanskje sluppet å slanke på meg en overvekt på mer enn 50 kilo. Spart mye penger på ubrukelige slankekurs hos all verdens kaloritellere hadde jeg også. Men gjort er gjort. Spist er spist. Og heldigvis ble jeg anbefalt av en ernæringsrådgiver å lese Skaldemans bok og leve etter hans anbefalinger. Det er det lureste jeg har gjort med hensyn til helse og vekt i hele mitt liv :-) Dette er ingen mirakelkur. Skaldeman tvinger meg til å tenke selv, og å planlegge mitt eget liv. Det er jaggu på tide å ta styringa når man er passert 40 - synes du ikke? Skaldeman er sannelig ingen karismatisk fyr med dollarglis og praktmanke. Han er en liten, alminnelig mann med en usedvanlig evne til å formidle komplisert vitenskap på en enkel måte. Han roper ikke høyt i det hele tatt. Men det skal jeg sannelig gjøre hver gang noen motsier hans tenkemåte uten først å ha satt seg skikkelig inn i hva den handler om! Hva spiseforstyrrelser angår: Jeg har mer enn 10 års fartstid fra IKS, og har i samarbeid med en annen, skrevet en fagbok om overvekt, slanking og spiseforstyrrelser. Jeg er på langt nær noen ernæringsekspert, men jeg har temmelig god greie på overvektslidelser. Selvfølgelig er det forvirrende å høre på alle de motstridende ernæringsrådene. Dette gjelder både mennesker med og uten spiseforstyrrelser. Likevel: allmenngyldige næringsanbefalinger etter tallerkenmodellen passer rett og slett til overvektige - med mindre vi vil fortsette å jojo-slanke oss resten av livet. Ja, lån boka til Skaldeman, du. Jeg blir overrasket dersom du skifter mening. Det virker som du har bestemt deg på forhånd for hva du skal mene. Deg om det :-) Det manglet et IKKE i innlegget over: Likevel: allmenngyldige næringsanbefalinger etter tallerkenmodellen passer rett og slett *IKKE* til overvektige - med mindre vi vil fortsette å jojo-slanke oss resten av livet. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest baremei Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Journalister på 60 år vet litt om hvordan de skal finne ut hva andre har forsket på. Himmel & hav! Se for øvrig nytt innlegg over. Ingen kan ha greie på alt. Det er umulig, selv for journalister. Journalister kan det å skrive ihvertfall. (de fleste av dem) Men det forbauser meg hvor ofte de mistolker forskning angående ernæring for eksempel. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gemini Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Ingen kan ha greie på alt. Det er umulig, selv for journalister. Journalister kan det å skrive ihvertfall. (de fleste av dem) Men det forbauser meg hvor ofte de mistolker forskning angående ernæring for eksempel. Denne boken til Skaldeman er vel såvidt jeg har forstått basert på hans egne erfaringer, der han har gått ned fra 145 til 80 kilo (og holder seg stabil), så NOE må det jo ha for seg? Det har jo fungert for ham... PS: Jeg har bare såvidt sett avis-artikkel på nett om boken hans, har verken lest den eller satt meg mer inn i saken. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest baremei Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Jaja, du får bare hugge innpå fetthypotesene. Uansett hva man mener om ernæring (nesten, i alle fall) kan det vises til vitenskapelige studier som støtter det synet man er tilhenger av. Det er ikke vankselig å finne solid dokumentasjon som er radikalt motstridende. Hvorfor? Fordi mennesker er forskjellige! Hvis du først må snakke om å være ekstrem, er Skaldeman langt mer ytterliggående enn diettene du viser til. Skaldeman foreskriver et kosthold (under vektreduksjon for betydelig overvektige mennesker) der energiprosentene fra de ulike næringsstoffene er fordelt slik: Proteiner: 20 % Fett: 75 % Karbohydrater: 5 % Frukt og grove kornprodukter anbefales ikke. Du kan dermed si at Skaldeman er enda mer "ekstrem" enn Atkins. RETT sort fett er animalsk. Ved et såpass lite karboinntak, er ikke animalsk fett skadelig. Jada, dette kan dokumenteres. Hvordan spiste eskimoene før den raffinerte kosten ble introdusert i deres kultur? Hva skjedde med helsen deres da de begynte å spise sukker og stivelse? Statens ernæringsråd er sirumpa, og følger ikke med i timen. Jeg stoler mer på folk som Dag Viljen Poleszynski, Iver Mysterud, Audun Myskja, Mone Sæland og Karin Hvoslef (mennesker jeg kjenner og vet hva står for) enn på Kåre Norum og hans kumpaner i ernæringsdiktatoratet. "Tung og årelang forskning ligger bak statens næringsanbefalinger, skriver du". Ja, jeg har tenkt over det. Og jeg har lurt på hvorfor de tviholder på den gamle skolen. Har du aldri lurt på hvorfor anbefalingene deres ikke virker? Den norske befolkningen spiser langt mindre og langt "sunnere" fett nå enn for 20 år tilbake. Likevel veier vi bare mer og mer. Hvorfor??? Jeg brukte 298 kroner på Skaldemans bok. Skulle ønske jeg hadde visst det jeg vet nå for 20 år siden - så hadde jeg kanskje sluppet å slanke på meg en overvekt på mer enn 50 kilo. Spart mye penger på ubrukelige slankekurs hos all verdens kaloritellere hadde jeg også. Men gjort er gjort. Spist er spist. Og heldigvis ble jeg anbefalt av en ernæringsrådgiver å lese Skaldemans bok og leve etter hans anbefalinger. Det er det lureste jeg har gjort med hensyn til helse og vekt i hele mitt liv :-) Dette er ingen mirakelkur. Skaldeman tvinger meg til å tenke selv, og å planlegge mitt eget liv. Det er jaggu på tide å ta styringa når man er passert 40 - synes du ikke? Skaldeman er sannelig ingen karismatisk fyr med dollarglis og praktmanke. Han er en liten, alminnelig mann med en usedvanlig evne til å formidle komplisert vitenskap på en enkel måte. Han roper ikke høyt i det hele tatt. Men det skal jeg sannelig gjøre hver gang noen motsier hans tenkemåte uten først å ha satt seg skikkelig inn i hva den handler om! Hva spiseforstyrrelser angår: Jeg har mer enn 10 års fartstid fra IKS, og har i samarbeid med en annen, skrevet en fagbok om overvekt, slanking og spiseforstyrrelser. Jeg er på langt nær noen ernæringsekspert, men jeg har temmelig god greie på overvektslidelser. Selvfølgelig er det forvirrende å høre på alle de motstridende ernæringsrådene. Dette gjelder både mennesker med og uten spiseforstyrrelser. Likevel: allmenngyldige næringsanbefalinger etter tallerkenmodellen passer rett og slett til overvektige - med mindre vi vil fortsette å jojo-slanke oss resten av livet. Ja, lån boka til Skaldeman, du. Jeg blir overrasket dersom du skifter mening. Det virker som du har bestemt deg på forhånd for hva du skal mene. Deg om det :-) Jeg bestemt meg på forhånd hva jeg skal mene? Tja, jeg forandrer gjerne mening jeg, men da skal jeg se BEVIS:) Så hardnakka er jeg:) Men du da? Kan du overbevises, hjernevaska som du selv sier du er? Når du/Skaldeman hevder at en kalori fra fett ikke er like fetende som en kalori fra karbohydrat. Hvilken metode er da brukt for å teste dette? Doubly-labelled water-technique(dobbel-meket vann)? Indirekte kalorimetri? Direkte kalorimetri? Annet? Kjenner du til energiens lover om at energi ikke kan forsvinne, bare overgå fra en form til en annen? Hvis Skaldeman har motbevist dette, ville han ikke fått LITT mer oppmerksomhet da? Vi spiser mer energi i forhold til hvor lite vi beveger oss-det er derfor vi blir tykke! Selv om 1 gram fett gir dobbelt så mye energi som 1 g karbohydrat/protein, går det fint an å bli fet uansett hvilken makronutrient man inntar mest energi fra. Det er det totale energiinntaket som teller! Du kan leve på smør og likevel gå ned i vekt, bare du ligger lavere i inntak enn i forbruk.Men hvor sunt er det da? Hvorfra får du vitaminer hvis du kutter ut alt som heter frukt/grønt/kornprodukter? Fra tabletter? Fiber? Antioksidanter? Kolesterolsenkende vekststeroler? Gjesp, nei, nå er jeg trøtt. Får diskutere mer senere, når jeg har lest boken, heller. God natt, og takk for en morsom diskusjon:) 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest baremei Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Denne boken til Skaldeman er vel såvidt jeg har forstått basert på hans egne erfaringer, der han har gått ned fra 145 til 80 kilo (og holder seg stabil), så NOE må det jo ha for seg? Det har jo fungert for ham... PS: Jeg har bare såvidt sett avis-artikkel på nett om boken hans, har verken lest den eller satt meg mer inn i saken. Mange har gått ned på mange rare dietter, du. Det handler til syvende og sist om reduksjon i energiinntaket.Så enkelt og så vanskelig. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest baremei Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Det manglet et IKKE i innlegget over: Likevel: allmenngyldige næringsanbefalinger etter tallerkenmodellen passer rett og slett *IKKE* til overvektige - med mindre vi vil fortsette å jojo-slanke oss resten av livet. Skjønte det da jeg leste, ja:O) 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gemini Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Mange har gått ned på mange rare dietter, du. Det handler til syvende og sist om reduksjon i energiinntaket.Så enkelt og så vanskelig. Vel - om det var "så enkelt (og så vanskelig)" så hadde faktisk færre mennesker vært så overvektige. Jeg tror rett og slett at ikke alle mennesker reagerer likt på samme type mat. Eksempelvis reagerer en slektning av meg med revmatisme VELDIG på visse typer mat. På samme måte virker inntak av visse næringsstoffer inn på blodsukker og andre ting for noen mennesker som er var mer vâr for den slags, og vanskeliggjør det "opplagte" om å spise mer ditt og mindre datt. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ebbamor Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Jeg bestemt meg på forhånd hva jeg skal mene? Tja, jeg forandrer gjerne mening jeg, men da skal jeg se BEVIS:) Så hardnakka er jeg:) Men du da? Kan du overbevises, hjernevaska som du selv sier du er? Når du/Skaldeman hevder at en kalori fra fett ikke er like fetende som en kalori fra karbohydrat. Hvilken metode er da brukt for å teste dette? Doubly-labelled water-technique(dobbel-meket vann)? Indirekte kalorimetri? Direkte kalorimetri? Annet? Kjenner du til energiens lover om at energi ikke kan forsvinne, bare overgå fra en form til en annen? Hvis Skaldeman har motbevist dette, ville han ikke fått LITT mer oppmerksomhet da? Vi spiser mer energi i forhold til hvor lite vi beveger oss-det er derfor vi blir tykke! Selv om 1 gram fett gir dobbelt så mye energi som 1 g karbohydrat/protein, går det fint an å bli fet uansett hvilken makronutrient man inntar mest energi fra. Det er det totale energiinntaket som teller! Du kan leve på smør og likevel gå ned i vekt, bare du ligger lavere i inntak enn i forbruk.Men hvor sunt er det da? Hvorfra får du vitaminer hvis du kutter ut alt som heter frukt/grønt/kornprodukter? Fra tabletter? Fiber? Antioksidanter? Kolesterolsenkende vekststeroler? Gjesp, nei, nå er jeg trøtt. Får diskutere mer senere, når jeg har lest boken, heller. God natt, og takk for en morsom diskusjon:) Jeg spiser en del grønnsaker. I tillegg tar jeg multivitaminer (LifePak fra Pharmanex). Ingen fare med næringsinntaket mitt :-) Når jeg oppnår min naturlige vekt, og begynner å spise frukt og (muligens) korn igjen, kommer jeg fortsatt til å ta tilskudd av vitaminer. Jeg tror ikke det er mulig å få i seg optimale mengder av næringsstoffene kroppen trenger gjennom maten - uansett hvor variert man spiser. Men se det var en annen debatt ... :-) Her har jeg en artikkel til deg - spekket med referanser til vitenskapelige artikler om effekt av lavkarbo-kosthold. Skaldeman er ikke alene, serru. Han er som sagt ikke den som har "funnet på" dette. God lesning: http://www.theomnivore.com/commonmythsaboutlowcarbdiets.html 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ebbamor Skrevet 12. mai 2006 Del Skrevet 12. mai 2006 Vel - om det var "så enkelt (og så vanskelig)" så hadde faktisk færre mennesker vært så overvektige. Jeg tror rett og slett at ikke alle mennesker reagerer likt på samme type mat. Eksempelvis reagerer en slektning av meg med revmatisme VELDIG på visse typer mat. På samme måte virker inntak av visse næringsstoffer inn på blodsukker og andre ting for noen mennesker som er var mer vâr for den slags, og vanskeliggjør det "opplagte" om å spise mer ditt og mindre datt. Bingo, gemini! Det er nemlig det dette handler om! Og det ser altså ut til at sterkt overvektige mennesker lagrer enda mer fett ved å spise karbohydrater - selv om kaloriinntaket reduseres. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.