Gjest Mom33 Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 *Hehe* Hva er så festmat med ribbbein fra lam sier nå jeg! ;o) Ikke sant! Men det verste disse søringeslektningene gjorde, var å spise skjenning med brunost på til formiddagskaffen! Det er direkte HELLIGBRØDE! 0 Siter
morsan Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Det har du sikkert rett i. Men tror du det er fordi mor ikke synes det er noe offer, eller er mor bare mer glad i slike høytider? Hmmmm... begge deler kanskje? Man ser det jo på mange områder. Kvinner er f eks som oftest mye flinkere enn menn til å holde kontakten med venner og familie, sender julekort etc. Og hos oss har jeg også helt klart større interesse av å lese julekortene som vi FÅR. Og de julene min mor er hos oss, bruker hun å spørre om hun får lov til å se de julekortene vi får med bilder på - hun synes det er så morsomt å følge med på venners barn etc. Nå lever dessverre ikke faren min, men jeg kan aldri tenke meg at mannen min om en del år kommer til å bry seg om slikt! ;-) En annen ting som har slått meg, er at for de fleste jeg kjenner så er man oftere "par-venner" med HANS venner, mens hun oftere treffer sine venninner på "venninnetreff" uten menn. Hvorfor er det slik, montro? Jeg tror at årsakene kan være mange, men en av dem kan være at vi kvinner lettere kan "småsnakke" og omgås konene til våre menns venner. En annen årsak som jeg også tror spiller inn, er at vi kanskje synes at det er hyggelig å omgås våre venninner uten å ha mennene "hengendes" over oss! *he he* 0 Siter
brilleslangen Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Du kan da ikke mene at betasuppe og sodd er det samme? Snakker ikke om slik sodd man kjøper på hermetikkboks, altså, men ordentlig vare i spann! Hm, nå ble jeg et øyeblikk någet fornærmet på soddens vegne, altså! ;-) Herover er 17. mai gjerne en jævlig kald opplevelse, så sodd er en overlevelsesteknikk. Forøvrig er jeg veldig enig i at spekemat er utmerket 17.mai-mat i varmere strøk. Ingen må komme og fornærme soddet ved å kalle det kjøttsuppe eller betasupåpe eller noe i den dur. Bare sodd er sodd..... Og det er jo sinnsykt godt, og lettvint og utmerket festmat...Tradisjonsrik festmat i Trøndelag....(Men jeg er ikke vant med å spise sodd på 17mai da.... Men ofte ved andre tilstelninger som dåp, konfirmasjon, og i div andre selskaper....) 0 Siter
Lillemus Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Ikke sant! Men det verste disse søringeslektningene gjorde, var å spise skjenning med brunost på til formiddagskaffen! Det er direkte HELLIGBRØDE! :-o *Holder seg for ørene* Nananananaaaaaa! 0 Siter
Gjest blomsterløk Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Her hos oss gleder vi oss til 17. mai begge foreldrene, og også begge barna. Det er også en selvfølge at vi stiller opp på slike dager begge to. Pappa gleder seg mye fordi det er en stor dag for barna, det samme gjør jeg. Det er en flott dag for oss voksne også. Selv om 17. mai er en annen opplevelse nå enn før jeg fikk barn som begynte på skolen, med 17-mai feiring lokalt. Før det var jeg alltid i oslo på 17-mai, spilte i korps. Så 17-mai på et mindre sted kan ikke måle seg med 17-mai i oslo. Selv om det såklart er koslig dette også da. Og barna koser seg jo absolutt her på hjemstedet på 17-mai. Nei, vi gleder oss alle fire til i morgen vi. Håper bare været blir bedre enn spådd. 0 Siter
morsan Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Du kan da ikke mene at betasuppe og sodd er det samme? Snakker ikke om slik sodd man kjøper på hermetikkboks, altså, men ordentlig vare i spann! Hm, nå ble jeg et øyeblikk någet fornærmet på soddens vegne, altså! ;-) Herover er 17. mai gjerne en jævlig kald opplevelse, så sodd er en overlevelsesteknikk. Forøvrig er jeg veldig enig i at spekemat er utmerket 17.mai-mat i varmere strøk. Nei, mener slikt kjøpt i spann, ja. Det står ofte innherredssodd på bøtta, men vi kalte det likevel for betasuppe. Beta betyr vel rett og slett bare at det er småbiter oppi. 0 Siter
morsan Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Døh! Nå banner du i kjerka her altså! Betasuppe er da noe _totalt_ annet enn sodd! Sodd består av kraft, kjøttbiter, kjøttboller og så poteter og gulrot ved siden av. Betasuppe er en vanlig suppe med div. grønnsaker og bygg-gryn (?). beta betyr jo bare at det er småbiter. Og vi har aldri hatt byggryn oppi! Ei heller har jeg hørt at potetene og gulrøttene skal være ved siden av - de har vært i småbiter oppi. 0 Siter
morsan Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Å sånn, nå! Høres godt ut, og lettvint - regner med at dette er noe som kjøpes ferdig? Du får kjøpt det på Østlandet også. Men lurer på om spannene jeg har sett i frysedisken kun inneholder kjøtt og kraft, slik at du må kjøpe grønnsakblanding ved siden av? Lenge siden jeg har kjøpt det her, for det er som MOM33 sier ikke den helt store begeistringen for maten, og da blir det vanskelig å få avsetning på et digert spann! :-D 0 Siter
Lillemus Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 beta betyr jo bare at det er småbiter. Og vi har aldri hatt byggryn oppi! Ei heller har jeg hørt at potetene og gulrøttene skal være ved siden av - de har vært i småbiter oppi. Joda, i ordentlig betasuppe er det en eller annen slags gryn. Betasuppe er sånn som du kjøper på pose og blander ut med vann. :-| Ordentlig sodd er kraft med kjøttboller og kjøttbiter og ved siden av serveres _hele_ kokte poteter og kokt gulrot i biter. Og gjerne skjenning, det er godt det! Her er en oppskrift på betasuppe så ser du at det er noe heeeeelt annet: http://www.vg.no/matogdrikke/matguiden/index.hbs?o=851 0 Siter
morsan Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Ikke sant! Men det verste disse søringeslektningene gjorde, var å spise skjenning med brunost på til formiddagskaffen! Det er direkte HELLIGBRØDE! Hva er skjenning for noe, da? Dette må være noe fra inni fjorden, tror jeg! ;-) Er det mer som en lefse?? 0 Siter
brilleslangen Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Hva er skjenning for noe, da? Dette må være noe fra inni fjorden, tror jeg! ;-) Er det mer som en lefse?? en type flatbrød...hjemmebakt sådan 0 Siter
Lillemus Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Hva er skjenning for noe, da? Dette må være noe fra inni fjorden, tror jeg! ;-) Er det mer som en lefse?? Skjenning er et spesielt flattbrød som serveres til sodd, det er søtt så jeg tror muligens det er penslet med sukkervann? Altså er det noe merkelig å spise det med brunost på! 0 Siter
Gjest Mom33 Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Hmmmm... begge deler kanskje? Man ser det jo på mange områder. Kvinner er f eks som oftest mye flinkere enn menn til å holde kontakten med venner og familie, sender julekort etc. Og hos oss har jeg også helt klart større interesse av å lese julekortene som vi FÅR. Og de julene min mor er hos oss, bruker hun å spørre om hun får lov til å se de julekortene vi får med bilder på - hun synes det er så morsomt å følge med på venners barn etc. Nå lever dessverre ikke faren min, men jeg kan aldri tenke meg at mannen min om en del år kommer til å bry seg om slikt! ;-) En annen ting som har slått meg, er at for de fleste jeg kjenner så er man oftere "par-venner" med HANS venner, mens hun oftere treffer sine venninner på "venninnetreff" uten menn. Hvorfor er det slik, montro? Jeg tror at årsakene kan være mange, men en av dem kan være at vi kvinner lettere kan "småsnakke" og omgås konene til våre menns venner. En annen årsak som jeg også tror spiller inn, er at vi kanskje synes at det er hyggelig å omgås våre venninner uten å ha mennene "hengendes" over oss! *he he* Du har nok rett, ja, men jeg synes fortsatt at det er litt rart at fedre ikke - selv i 2006 med permisjonsdeling og sykt-barn-dager og alt - ikke har fattet poenget. Hva venninne-greiene angår, så har jeg også observert akkurat det samme. Noen veldig god forklaring har jeg ikke. 0 Siter
Gjest Mom33 Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Ingen må komme og fornærme soddet ved å kalle det kjøttsuppe eller betasupåpe eller noe i den dur. Bare sodd er sodd..... Og det er jo sinnsykt godt, og lettvint og utmerket festmat...Tradisjonsrik festmat i Trøndelag....(Men jeg er ikke vant med å spise sodd på 17mai da.... Men ofte ved andre tilstelninger som dåp, konfirmasjon, og i div andre selskaper....) Nemlig! Kanskje vi bare er rare her i byen min? De fleste skal ha sodd i morgen - mulig værmeldingen har skylda, selv om vi skal få finest vær i hele landet. Uten at det betyr noe særlig, i grunnen... 0 Siter
Gjest Mom33 Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Nei, mener slikt kjøpt i spann, ja. Det står ofte innherredssodd på bøtta, men vi kalte det likevel for betasuppe. Beta betyr vel rett og slett bare at det er småbiter oppi. Mulig Innherredsodd har gulerøtter og poteter oppi? Vi bruker kun Inderøysodd, vi, DET er godt! 0 Siter
Gjest Mom33 Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Du får kjøpt det på Østlandet også. Men lurer på om spannene jeg har sett i frysedisken kun inneholder kjøtt og kraft, slik at du må kjøpe grønnsakblanding ved siden av? Lenge siden jeg har kjøpt det her, for det er som MOM33 sier ikke den helt store begeistringen for maten, og da blir det vanskelig å få avsetning på et digert spann! :-D Man får kjøpt både sodd og skjenning på Østlandet også (Rema? Rimi?) - til blodpris. De av "mine" som har blitt frelst og tatt opp i den Indre Krets Av Soddelskere trygler oss om å ta med når vi kommer sørover. Du kan godt si at vi er sodd-pushere! 0 Siter
morsan Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Skjenning er et spesielt flattbrød som serveres til sodd, det er søtt så jeg tror muligens det er penslet med sukkervann? Altså er det noe merkelig å spise det med brunost på! OK. Er mer vant til "tradisjonelt" flatbrød som absolutt ikke er søtt! :-) 0 Siter
morsan Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 en type flatbrød...hjemmebakt sådan Hjemmebakt flatbrød er jeg vant med, men ikke av den søste typen som Lillemus skriver om! :-) 0 Siter
Gjest prust Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Joda, i ordentlig betasuppe er det en eller annen slags gryn. Betasuppe er sånn som du kjøper på pose og blander ut med vann. :-| Ordentlig sodd er kraft med kjøttboller og kjøttbiter og ved siden av serveres _hele_ kokte poteter og kokt gulrot i biter. Og gjerne skjenning, det er godt det! Her er en oppskrift på betasuppe så ser du at det er noe heeeeelt annet: http://www.vg.no/matogdrikke/matguiden/index.hbs?o=851 Hva i all verden er skjenning???????? Har forstått at en ikke skal ha brunost på da... 0 Siter
Gjest Mom33 Skrevet 16. mai 2006 Skrevet 16. mai 2006 Hva er skjenning for noe, da? Dette må være noe fra inni fjorden, tror jeg! ;-) Er det mer som en lefse?? LEFSE? Gisp, nå får jeg åndenød...! Nei, det er et flatbrød som Lillemus ganske riktig sier er søtt. Det er penslet med noe søtt (er ikke så sikker på om det er sukkervann eller en sirup-melkeblanding?) på den ene siden. Det spises med den søte siden ned mot tunga. Det er veldig godt! 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.