Gå til innhold

har du et godt tips vedr. gjærbakst


Anbefalte innlegg

Gjest hva med deg ...

grrrrr enten blir deigen min for løs, trille ut boller kan fort bli et lite h her, eller så er den fast og fin slik at vi kan omtrent slå ihjel hverandre med det ferdige "produktet"

kommer på besøk til venninner, de har de flotteste flettede kringlene, "saftige" og gode, klarer heller ikke "flette" en kringle, ser ikke ut de jeg prøver meg på

prøver jeg meg på skillingsboller, så kan du banne på at fyllet med smør, kanel og sukker har renni ut av bollene, slik at det ligger et litt hardt lag under skillingsbollen istedenfor inni bollen når de er ferdigstekte .....

ikke er jeg nybegynner heller, dette burde jeg ha fått til nå synes jeg .....

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/298740-har-du-et-godt-tips-vedr-gj%C3%A6rbakst/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg lager deigen i brødbakemaskin. Tilsetter lite mel i starten, og fyller på til deigen slipper sidene. Da er den passe hard, og resultat blir strålende.

Å klare å flette dette har nok mest med fingerferdighet og tålmodighet. Men om resultatet der blir dårlig kan du jo bare lage noe annet i stedet.

Evt. kan du rulle den sammen på samme måte som når du lager skillingsboller og klippe skrått ned i deigen og ta disse flikene å legge til hver sin side. Da ser det nesten flettet ut:-)

Hvis du har venninner som klarer de flotteste bakverk, så må det da gå an å få et lite kurs...? Be om å få slenge deg med neste gang de skal bake:-)

Selv sverger jeg til sånne ferdigposer, type tilsett vann og gjær så er du fiks ferdig......

Gjest Prøv det, så blir det bra!

Denne funker til absolutt alt:

125 gram vita lett + 3 dl melk varmes opp til ca 40 grader

Ha i 110 gram sukker

Rør i 250 gram mel iblandet en pose rød tørrgjær.

Elt inn ytterligere 425 gram mel

La heve 1 time

Denne deigen bruker jeg til all gjærbakst; vanlige boller, kremboller, skillingsboller, solskinnsboller, kringle, prinsessekake... Det funker absolutt alltid, både til håndrulling og kjevling. Bruker vinylhansker fra apoteket når jeg baker ut (pga eksem) og det er veldig behagelig å jobbe med deigen med de på.

Hever også en halvtime etter utbaking. Boller steker midt i på 225 i 10-12 min.

Gjest hva med deg ...

Denne funker til absolutt alt:

125 gram vita lett + 3 dl melk varmes opp til ca 40 grader

Ha i 110 gram sukker

Rør i 250 gram mel iblandet en pose rød tørrgjær.

Elt inn ytterligere 425 gram mel

La heve 1 time

Denne deigen bruker jeg til all gjærbakst; vanlige boller, kremboller, skillingsboller, solskinnsboller, kringle, prinsessekake... Det funker absolutt alltid, både til håndrulling og kjevling. Bruker vinylhansker fra apoteket når jeg baker ut (pga eksem) og det er veldig behagelig å jobbe med deigen med de på.

Hever også en halvtime etter utbaking. Boller steker midt i på 225 i 10-12 min.

tusen tusen takk, denne skal jeg notere i boken min :)

ser at det ikke er egg i denne deigen, det er det i mine gjærbakstoppskrifter, en annen stor forskjell er den lange hevingstiden, en hel time .... altså må jeg planlegge godt skjønner jeg :)

tusen tusen takk, denne skal jeg notere i boken min :)

ser at det ikke er egg i denne deigen, det er det i mine gjærbakstoppskrifter, en annen stor forskjell er den lange hevingstiden, en hel time .... altså må jeg planlegge godt skjønner jeg :)

Hvor lenge pleier du å heve da? Det kan rett og slett være der feilen ligger. ;)

Annonse

Gjest hva med deg ...

Hvor lenge pleier du å heve da? Det kan rett og slett være der feilen ligger. ;)

jeg har bakebollen til TW, så det er når lokket "smeller" :), akkurat hvor lang tid det tar er jeg usikker på, men kanskje 1/2 time

pleier ikke heve så lenge etter at jeg har bakt ut gjærbaksten, baker jeg boller f.eks. så triller jeg ut alle brettene (pleier bli tre brett, stor oppskrift), når jeg har ryddet vekk etter meg pensler jeg det første brettet jeg trillet ut med egg før jeg setter det i ovnen og steker de, så brett nr to osv

heving er nok kanskje hva jeg skjønner viktigere enn jeg har trodd .... ?

jeg har bakebollen til TW, så det er når lokket "smeller" :), akkurat hvor lang tid det tar er jeg usikker på, men kanskje 1/2 time

pleier ikke heve så lenge etter at jeg har bakt ut gjærbaksten, baker jeg boller f.eks. så triller jeg ut alle brettene (pleier bli tre brett, stor oppskrift), når jeg har ryddet vekk etter meg pensler jeg det første brettet jeg trillet ut med egg før jeg setter det i ovnen og steker de, så brett nr to osv

heving er nok kanskje hva jeg skjønner viktigere enn jeg har trodd .... ?

Da ville jeg bare eltet deigen bittelitt, og latt lokket smelle en gang til. ;) Etterheving er VIKTIG ja, minst 40 minutter etterheving.

Gjest Prøv det, så blir det bra!

tusen tusen takk, denne skal jeg notere i boken min :)

ser at det ikke er egg i denne deigen, det er det i mine gjærbakstoppskrifter, en annen stor forskjell er den lange hevingstiden, en hel time .... altså må jeg planlegge godt skjønner jeg :)

Prøv min og bli fornøyd. Hver eneste gang jeg baker noe med den deigen får jeg masse ros på god smak og luftig bakst.

Denne funker til absolutt alt:

125 gram vita lett + 3 dl melk varmes opp til ca 40 grader

Ha i 110 gram sukker

Rør i 250 gram mel iblandet en pose rød tørrgjær.

Elt inn ytterligere 425 gram mel

La heve 1 time

Denne deigen bruker jeg til all gjærbakst; vanlige boller, kremboller, skillingsboller, solskinnsboller, kringle, prinsessekake... Det funker absolutt alltid, både til håndrulling og kjevling. Bruker vinylhansker fra apoteket når jeg baker ut (pga eksem) og det er veldig behagelig å jobbe med deigen med de på.

Hever også en halvtime etter utbaking. Boller steker midt i på 225 i 10-12 min.

Skal det ikke være litt salt i denne deigen?

jeg har bakebollen til TW, så det er når lokket "smeller" :), akkurat hvor lang tid det tar er jeg usikker på, men kanskje 1/2 time

pleier ikke heve så lenge etter at jeg har bakt ut gjærbaksten, baker jeg boller f.eks. så triller jeg ut alle brettene (pleier bli tre brett, stor oppskrift), når jeg har ryddet vekk etter meg pensler jeg det første brettet jeg trillet ut med egg før jeg setter det i ovnen og steker de, så brett nr to osv

heving er nok kanskje hva jeg skjønner viktigere enn jeg har trodd .... ?

Prøv med etterheving i en time. Det funker! :-)

Gjest hva med deg ...

[quote name=Lotte :o)' timestamp='1202314436' post='3799464]

Jeg har min egen oppskrift på gjærbakst, og den er superduper. Den slår aldri feil. Ser du har fått noen tips her, men er du interessert, så skal jeg legge den ut, samt en smørbrødliste på hvordan det gjøres.

tips mottas med stor takk Lotte :)

Annonse

Gjest hva med deg ...

[quote name=Lotte :o)' timestamp='1202314436' post='3799464]

Jeg har min egen oppskrift på gjærbakst, og den er superduper. Den slår aldri feil. Ser du har fått noen tips her, men er du interessert, så skal jeg legge den ut, samt en smørbrødliste på hvordan det gjøres.

glemte jo litt i mitt svar til deg da ... og oppskrift :) skriver de opp i boka mi, og så skal de testes så snart som mulig

tips mottas med stor takk Lotte :)

Lottes BOLLER, kanelsnurrer og skolebrøddeig

2 liter hvetemel

2 pk tørrgjær (jeg bruker den blå av gammel vane, men mulig den røde er bedre)

8 ss sukker

3 ss kardemomme

1 knivsodd salt

Bland alt det tørre i bollen

200 gram Melange smeltes, og må kjøles med til ca 40 grader (for at gjæra ikke skal drepes)

ca 7 dl vann på ca 40 grader

Elt alt sammen til en fin deig. Hvis den blir klissete, supplerer du med hvetemel, eller for fast så supplerer du med litt mer vann, til deigen blir fin. Jeg bruker kjøkkenmaskin, men den går fint an med bare nevene. Når deigen er fin, legger jeg plastfolie over deigen, og lar den heve til deigen er doblet i størrelse. Det kan ta alt fra 20-60 minutter.

Ha litt mel på benken om nødvendig, slik at deigen blir lettere på arbeide med. Kna ut lufta, og trill bollene, og legg de på bakepapir, på ovnsplatene. Når det er gjort, så setter du ovnen på ca 200 grader. Ovnen varmes mens bollene etterheves. Jeg bruker å ha en sprayflaske med vann (lunkent), og dusjer bollene lett før de settes i ovnen. Etterheving i ca 30-40 min, til nesten dobbel størrelse. Hvis du steker to brett samtidig, må du bruke varmluftsfunksjonen for å få jevnt stekeresultat. Bollene stekes i ca 9-14 min. Jeg ser at på min ovn så går det 3 minutter raskere på når jeg steker 2. runde av baksten, altså brett nr 3 og 4, så følg med under steketiden. Bollen legges på rist for avkjøling, med et bakeklede over. Nam! :)

For kanelsnurrer; del deien i tre deler. Hver del kjevles ut til et rektangel. Soft light smøres på hele deigensoverflate, og sukker og kanel strøs oppå smøret. Ta tak i den ene langsiden, og rull sammen. Deigen ser nå ut som en rullekake, og denne deler du i deler på ca 1½ cm tykkelse med en kniv, og setter på bakepapiret. Etterhev og stek som bollene.

For skolebrød; trill ut som boller, og bank dem flate. Ettehev, og trykk den ned, slik at de er flate i midten, og kun har en ½-cm ytterkant. Legg vaniljekrem/eggekrem oppi. Stek som bollene.

Håper dette ble forståelig! :)

Gjest hva med deg ...

[quote name=Lotte :o)' timestamp='1202318479' post='3799514]

Lottes BOLLER, kanelsnurrer og skolebrøddeig

2 liter hvetemel

2 pk tørrgjær (jeg bruker den blå av gammel vane, men mulig den røde er bedre)

8 ss sukker

3 ss kardemomme

1 knivsodd salt

Bland alt det tørre i bollen

200 gram Melange smeltes, og må kjøles med til ca 40 grader (for at gjæra ikke skal drepes)

ca 7 dl vann på ca 40 grader

Elt alt sammen til en fin deig. Hvis den blir klissete, supplerer du med hvetemel, eller for fast så supplerer du med litt mer vann, til deigen blir fin. Jeg bruker kjøkkenmaskin, men den går fint an med bare nevene. Når deigen er fin, legger jeg plastfolie over deigen, og lar den heve til deigen er doblet i størrelse. Det kan ta alt fra 20-60 minutter.

Ha litt mel på benken om nødvendig, slik at deigen blir lettere på arbeide med. Kna ut lufta, og trill bollene, og legg de på bakepapir, på ovnsplatene. Når det er gjort, så setter du ovnen på ca 200 grader. Ovnen varmes mens bollene etterheves. Jeg bruker å ha en sprayflaske med vann (lunkent), og dusjer bollene lett før de settes i ovnen. Etterheving i ca 30-40 min, til nesten dobbel størrelse. Hvis du steker to brett samtidig, må du bruke varmluftsfunksjonen for å få jevnt stekeresultat. Bollene stekes i ca 9-14 min. Jeg ser at på min ovn så går det 3 minutter raskere på når jeg steker 2. runde av baksten, altså brett nr 3 og 4, så følg med under steketiden. Bollen legges på rist for avkjøling, med et bakeklede over. Nam! :)

For kanelsnurrer; del deien i tre deler. Hver del kjevles ut til et rektangel. Soft light smøres på hele deigensoverflate, og sukker og kanel strøs oppå smøret. Ta tak i den ene langsiden, og rull sammen. Deigen ser nå ut som en rullekake, og denne deler du i deler på ca 1½ cm tykkelse med en kniv, og setter på bakepapiret. Etterhev og stek som bollene.

For skolebrød; trill ut som boller, og bank dem flate. Ettehev, og trykk den ned, slik at de er flate i midten, og kun har en ½-cm ytterkant. Legg vaniljekrem/eggekrem oppi. Stek som bollene.

Håper dette ble forståelig! :)

tusen tusen takk Lotte :)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...