Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Har en datter i tredje klasse som er veldig urolig. Hun har vanskelig får å konsentrere seg om annet enn det hun brenner for i øyeblikket. Vi sliter derfor en del med lekser etc. Hun trenger og veldig lite søvn, har alltid sovet lite. Hun sovner sjelden før 22, og spretter opp i sekstiden uten vekkerklokke. Hun er mye ute i aktivitet, trener, går til og fra skolen osv. Hun er ekstermt søthungrig- og vil helst bare spise søtsaker. Bytter til seg syltetøyskiver på skolen, for det får hun ikke i sin matpakke osv.

Nå har vi begynt å undersøke litt om gluten og melkefri diett kan være til hjelp for å roe henne litt ned. Besteforeldrene som alltid har ledd når vi har tatt opp problemet har nå innsett at det faktisk er et problem som sliter på henne og på resten av familien. Vi har ikke misstanke om ADHD- det er nok ikke så ille. Men mener å ha lest om et program på TV som omhandlet temaet.

Noen som har erfaring med slik diett? Linker til menyer/ kokebøker?

Tenkte å teste ut i noen måneder for å se om det har en virkning. Hun er frisk og rask ellers, og til sin egen store fortvilelse- aldri syk................ (for da vanker det gjerne litt ekstra kos hjemme.)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/299901-melk-og-glutenfri-diett/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Vi(jeg og minstemann) har gått på melk og glutenfri diett i et år nå og merker en enorm fremgang, spesielt hos minstemann.

Jeg sitter her og sliter med ettervirkningene av et ufrivillig diettbrudd. På meg gir det opphovning i kroppen, inkl. nese(= snorking og dårlig nattesøvn), utmattelse og evne til å sovne hvor som helst og når som helst, kanskje kortest oppsummert som en kraftig pms med dertil hørende dårlig humør ;-).

Hos minsten fører diettbrudd til enorm oppstemthet(rus) med fare for eget liv og helse nærmest fordi impulskontrollen forsvinner og normal forsiktighet kastes på båten. Deretter kommer abstinenser, irritabilitet etc. såkalt utagerende adferd. Merk at dette ikke var slik _før_ vi begynte på diett, når tilførselen av mel og melk var nogenlunde jevn. Da var det mer irritabilitet når det gjaldt lyder, sløvhet(veldig ofte i sin egen verden ved tv/dataspill f.eks) blandet med hyperaktivitet og oppstemthet. Og problemer på skolen.

Du kan lese mer om proteinintoleranse på sidene til norsk proteinintoleranseforening. http://www.npif.no, og programmet du henviser til var kanskje Puls på nrk? Dette finner du vet å gå inn på sidene deres! http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/118952

Lykke til! Det er krevende å starte en diett, men når det gir resultater er det verdt hver eneste gang man må lese på pakninger i butikken! Bare ikke forvent resultater umiddelbart! Hos noen merkes det forskjell etter få dager, andre må gå på diett i måneder. Og i vårt tilfelle merket vi ganske fort endring, men det har det gått et helt år før vi kan merke at bølgedalene blir færre og ikke fullt så bratte! Verdt hvert eneste mislykkede brød jeg har bakt, hver en krone i ekstrautgifter til mel og hvert sekund ekstra tid som har gått med!

Fra et barn som var nedfor, utagerende, deppet, venneløs, ikke ville gå på skolen, ikke syntes livet var verdt å leve til et barn som smiler og ler, har lekekamerater, klarer seg bedre og bedre på skolen, er rolig og fattet. Kontrasten er så stor at du aner ikke!

Og det viktigste råd jeg kan gi: Før du starter på diett så ta en urinprøve! Om du ikke sender den inn umiddelbart, så frys den ned. Da slipper du iallfall å sette barnet ditt tilbake på gluten og melkeholdig diett for å få tatt den siden. Hvis det viser seg at dietten virker, kan det være kjekt å ha testen som dokumentasjon. Noen synes også det er greit å ta prøvene før man tester ut diett. For å være sikker på at det har noe for seg.

Det skader jo ikke å forsøke - bare pass på at hun får dekket kalsiumbehovet sitt på andre måter. En ting dere kanskje også kan forsøke, er mye fet fisk i kostholdet? Jeg tenker på forsøkene som ble gjort i et fengsel på sammenheng mellom fet fisk og impulskontroll. Her er en link jeg fant i farten, det er en kontaktperson også: http://www.nifes.no/index.php?page_id=127&article_id=1727

Vi(jeg og minstemann) har gått på melk og glutenfri diett i et år nå og merker en enorm fremgang, spesielt hos minstemann.

Jeg sitter her og sliter med ettervirkningene av et ufrivillig diettbrudd. På meg gir det opphovning i kroppen, inkl. nese(= snorking og dårlig nattesøvn), utmattelse og evne til å sovne hvor som helst og når som helst, kanskje kortest oppsummert som en kraftig pms med dertil hørende dårlig humør ;-).

Hos minsten fører diettbrudd til enorm oppstemthet(rus) med fare for eget liv og helse nærmest fordi impulskontrollen forsvinner og normal forsiktighet kastes på båten. Deretter kommer abstinenser, irritabilitet etc. såkalt utagerende adferd. Merk at dette ikke var slik _før_ vi begynte på diett, når tilførselen av mel og melk var nogenlunde jevn. Da var det mer irritabilitet når det gjaldt lyder, sløvhet(veldig ofte i sin egen verden ved tv/dataspill f.eks) blandet med hyperaktivitet og oppstemthet. Og problemer på skolen.

Du kan lese mer om proteinintoleranse på sidene til norsk proteinintoleranseforening. http://www.npif.no, og programmet du henviser til var kanskje Puls på nrk? Dette finner du vet å gå inn på sidene deres! http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/118952

Lykke til! Det er krevende å starte en diett, men når det gir resultater er det verdt hver eneste gang man må lese på pakninger i butikken! Bare ikke forvent resultater umiddelbart! Hos noen merkes det forskjell etter få dager, andre må gå på diett i måneder. Og i vårt tilfelle merket vi ganske fort endring, men det har det gått et helt år før vi kan merke at bølgedalene blir færre og ikke fullt så bratte! Verdt hvert eneste mislykkede brød jeg har bakt, hver en krone i ekstrautgifter til mel og hvert sekund ekstra tid som har gått med!

Fra et barn som var nedfor, utagerende, deppet, venneløs, ikke ville gå på skolen, ikke syntes livet var verdt å leve til et barn som smiler og ler, har lekekamerater, klarer seg bedre og bedre på skolen, er rolig og fattet. Kontrasten er så stor at du aner ikke!

Og det viktigste råd jeg kan gi: Før du starter på diett så ta en urinprøve! Om du ikke sender den inn umiddelbart, så frys den ned. Da slipper du iallfall å sette barnet ditt tilbake på gluten og melkeholdig diett for å få tatt den siden. Hvis det viser seg at dietten virker, kan det være kjekt å ha testen som dokumentasjon. Noen synes også det er greit å ta prøvene før man tester ut diett. For å være sikker på at det har noe for seg.

Vår datter er motivert, og spør stadig om når hun skal slutte å drikke melk...... Vi forklarer at vi må sette oss skikkelig inn i tingene før vi begynner med omlegging av kostholdet for å gjøre alt rett. fant linkene, nå skal vi sette oss ned å planlegge.

Vår datter er motivert, og spør stadig om når hun skal slutte å drikke melk...... Vi forklarer at vi må sette oss skikkelig inn i tingene før vi begynner med omlegging av kostholdet for å gjøre alt rett. fant linkene, nå skal vi sette oss ned å planlegge.

Lykke til! Det krever litt i starten, men det er slett ikke så ille som man skulle tro. Det blir en vane som alt annet. Og når frøknen er motivert, er mye gjort!

Vi(jeg og minstemann) har gått på melk og glutenfri diett i et år nå og merker en enorm fremgang, spesielt hos minstemann.

Jeg sitter her og sliter med ettervirkningene av et ufrivillig diettbrudd. På meg gir det opphovning i kroppen, inkl. nese(= snorking og dårlig nattesøvn), utmattelse og evne til å sovne hvor som helst og når som helst, kanskje kortest oppsummert som en kraftig pms med dertil hørende dårlig humør ;-).

Hos minsten fører diettbrudd til enorm oppstemthet(rus) med fare for eget liv og helse nærmest fordi impulskontrollen forsvinner og normal forsiktighet kastes på båten. Deretter kommer abstinenser, irritabilitet etc. såkalt utagerende adferd. Merk at dette ikke var slik _før_ vi begynte på diett, når tilførselen av mel og melk var nogenlunde jevn. Da var det mer irritabilitet når det gjaldt lyder, sløvhet(veldig ofte i sin egen verden ved tv/dataspill f.eks) blandet med hyperaktivitet og oppstemthet. Og problemer på skolen.

Du kan lese mer om proteinintoleranse på sidene til norsk proteinintoleranseforening. http://www.npif.no, og programmet du henviser til var kanskje Puls på nrk? Dette finner du vet å gå inn på sidene deres! http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/118952

Lykke til! Det er krevende å starte en diett, men når det gir resultater er det verdt hver eneste gang man må lese på pakninger i butikken! Bare ikke forvent resultater umiddelbart! Hos noen merkes det forskjell etter få dager, andre må gå på diett i måneder. Og i vårt tilfelle merket vi ganske fort endring, men det har det gått et helt år før vi kan merke at bølgedalene blir færre og ikke fullt så bratte! Verdt hvert eneste mislykkede brød jeg har bakt, hver en krone i ekstrautgifter til mel og hvert sekund ekstra tid som har gått med!

Fra et barn som var nedfor, utagerende, deppet, venneløs, ikke ville gå på skolen, ikke syntes livet var verdt å leve til et barn som smiler og ler, har lekekamerater, klarer seg bedre og bedre på skolen, er rolig og fattet. Kontrasten er så stor at du aner ikke!

Og det viktigste råd jeg kan gi: Før du starter på diett så ta en urinprøve! Om du ikke sender den inn umiddelbart, så frys den ned. Da slipper du iallfall å sette barnet ditt tilbake på gluten og melkeholdig diett for å få tatt den siden. Hvis det viser seg at dietten virker, kan det være kjekt å ha testen som dokumentasjon. Noen synes også det er greit å ta prøvene før man tester ut diett. For å være sikker på at det har noe for seg.

Våre barn går på glutenfritt (men ikke melkefritt) pga cøliaki. Tenkte bare jeg skulle tipse deg om sidene til cøliakiforeningen der man kan finne mye god info om glutenfri mat. Mye av dette er jo også uten melk da mange cøliakere også reagerer på melk. www.ncf.no

Annonse

Våre barn går på glutenfritt (men ikke melkefritt) pga cøliaki. Tenkte bare jeg skulle tipse deg om sidene til cøliakiforeningen der man kan finne mye god info om glutenfri mat. Mye av dette er jo også uten melk da mange cøliakere også reagerer på melk. www.ncf.no

Jeg glemte sidene til ncf!

Bare vær klar over to ting:

For det første: En glutenfri diett når det gjelder proteinintoleranse må være strengere enn det som er anbefalt for cøliakere! Vi skal f.eks ikke ha hvetestivelse i det hele tatt fordi vi(og veldig mange med oss) reagerer kraftig på hvetestivelsen som er hvetemel vasket ren for gluten, men ikke helt ren. På samme måte har mange problemer med glukosesirup og andre tilsetninger som er laget på hvete, selv om mattilsynet finner det unødvendig å merke produktene med "av hvete" fordi de mener det er for små mengder til at det har noe å si for noen.

Men hurra! Det dukker stadig opp nye produkter hvor glukosesirupen er merket med hva den er laget av. Hurra!

For det andre: Såvidt jeg har fått med meg, snakker ncf om laktoseintoleranse når det gjelder melk? Det er ikke laktosen som er problemet for en med proteinintoleranse som ikke tåler melk, det er kaseinet. Man kan ikke ha laktoseredusert melk, man skal ikke ha dyremelk i noen form. Punktum. Bortsett fra Kamelmelk, det skal visst kunne funke, så hvis man har en kamel... ;-)

Melkeintoleransen er heller ikke forbigående som for en med cøliaki, det er en livsvarig tilstand.

Jeg glemte sidene til ncf!

Bare vær klar over to ting:

For det første: En glutenfri diett når det gjelder proteinintoleranse må være strengere enn det som er anbefalt for cøliakere! Vi skal f.eks ikke ha hvetestivelse i det hele tatt fordi vi(og veldig mange med oss) reagerer kraftig på hvetestivelsen som er hvetemel vasket ren for gluten, men ikke helt ren. På samme måte har mange problemer med glukosesirup og andre tilsetninger som er laget på hvete, selv om mattilsynet finner det unødvendig å merke produktene med "av hvete" fordi de mener det er for små mengder til at det har noe å si for noen.

Men hurra! Det dukker stadig opp nye produkter hvor glukosesirupen er merket med hva den er laget av. Hurra!

For det andre: Såvidt jeg har fått med meg, snakker ncf om laktoseintoleranse når det gjelder melk? Det er ikke laktosen som er problemet for en med proteinintoleranse som ikke tåler melk, det er kaseinet. Man kan ikke ha laktoseredusert melk, man skal ikke ha dyremelk i noen form. Punktum. Bortsett fra Kamelmelk, det skal visst kunne funke, så hvis man har en kamel... ;-)

Melkeintoleransen er heller ikke forbigående som for en med cøliaki, det er en livsvarig tilstand.

Takk for klargjøring. Noen cøliakere tåler produkter hvor gluten er fjernet, andre må ha helt naturlig glutenfri diett, så det er forskjeller her også. Laktose er som regel forbigående hos cøliakerne ja - det er riktig. Det finnes forøvrig flere gode kokebøker på markedet der ingrediensene er godt merket feks Glutenfri bakst

Kokebok utgitt av Gyldendal forlag 2007

NCF har bistått i forbindelse med oversettelse av oppskrifter fra originalmaterialet.

Av Charlotte Andersson

ISBN 978-82-05-37402-7

Glutenfri mat godt og sunt - Gjærbakst og kaker

Kokebok utgitt av Kolibri forlag i samarbeid med Norsk Cøliakiforening 2007

Av Else Lill Münter Rolfsen og Ruth Solheim Aag

ISBN 978-82-7917-029-7

Takk for klargjøring. Noen cøliakere tåler produkter hvor gluten er fjernet, andre må ha helt naturlig glutenfri diett, så det er forskjeller her også. Laktose er som regel forbigående hos cøliakerne ja - det er riktig. Det finnes forøvrig flere gode kokebøker på markedet der ingrediensene er godt merket feks Glutenfri bakst

Kokebok utgitt av Gyldendal forlag 2007

NCF har bistått i forbindelse med oversettelse av oppskrifter fra originalmaterialet.

Av Charlotte Andersson

ISBN 978-82-05-37402-7

Glutenfri mat godt og sunt - Gjærbakst og kaker

Kokebok utgitt av Kolibri forlag i samarbeid med Norsk Cøliakiforening 2007

Av Else Lill Münter Rolfsen og Ruth Solheim Aag

ISBN 978-82-7917-029-7

Takk for tips om kokebøker! Jeg har glutenfri bakst fra Damm og Voksentoppens allergikokebok, men det er alltid kjekt med anbefalinger fra folk som har prøvd ut bøker!

Jeg vet at noen(mange?) cøliakere må ha såkalt naturlig glutenfri kost de også, men utfra retningslinjene som finnes for merking etc., virker det ikke som om de offentlige instansene vet det! Det var derfor jeg brukte ordlyden "anbefalt for cøliakere". :)

Men nå er jeg i ferd med å begi meg inn på en debatt som ikke hører til i denne tråden og som jeg heller ikke har nok kunnskaper om, så jeg tror at jeg setter punktum for min del :)

Vil også bare tipse om 4M klinikken.

http://www.4mklinikken.no/

De er også spesialister på diett.

Du beskriver symptomer som vår datter også har. Vi har prøvd glutenfri og lactosefri diett. Det virket ikke så bra for oss. Men vi prøvde bare i 2,5 mnd. Kanskje litt kort tid, men vi skal forsøke igjen... Jeg skal sette meg litt mer inn i det med "kasein" som ruskesnusk snakker om...

Vi har ikke tatt urinprøven, men skal nok gjøre det før vi begynner. PS Hjelper ikke med glutenfritt brød fra butikken eller fra helsekosten. Der er det nemlig hvetestivelse i alle som et:-(

Vi planlegger å kjøpe brødbakermaskin, så vi kan ha ferskt glutenfritt brød hver morgen ;-) Blir litt mer stas da!!!

Lykke til.

Hilsen

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...