Gjest takk for meg Skrevet 20. april 2010 Del Skrevet 20. april 2010 Vi lager matpakka med det brødet/knekkebrødet som finnes i huset. Om det er loff eller grovt er det likegyldig. Aldri tar vi sjokoladepålegg i nista, det har ungene kun til helgekos. Men alt annet brukes. Det viktigste er å variere for ungene mine, de blir kjempelei den samme maten i boksen sin. Og jeg må si at når jeg ser matboksene i barnehagen der hvor jeg jobber så skjønner jeg godt at mange unger lar vær å spise den. Maten ser ikke god ut. Noen barn har flotte nistebokser, med litt frukt og middagsrester osv. Da blir det mer spennende. Barn i skolen er mer kresne enn barnehagebarn, så det er viktigere å variere jo større barna blir. Målet må være å få barna til å spise maten sin, selvom den ikke er like sunn hver dag. Et barn uten mat i kroppen jobber dårlig resten av dagen. Er det bedre? Er enig at det er altfor mye hysteri om mat, en gylden middelvei er bra slik at barna spiser noe hver dag. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Parasoll Skrevet 20. april 2010 Del Skrevet 20. april 2010 Det var grei matboks! Fåes de kjøpt her i Norge? Vet ikke, jeg kjøpte på nettet fra England for noen år siden. Fant en link her: http://www.godestunder.no/ men den var dyrere enn det jeg betalte fra England... De sendte som gave så jeg slapp avgift :-) Har dessverre byttet PC et par ganger siden den gang, så jeg husker ikke akkurat adressen dit... 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Speak Skrevet 20. april 2010 Del Skrevet 20. april 2010 Snuppa som går i 5. spiser ikke sjokolade. Så her er det fri tilgang *ler* (Ho spiser ikke nugatti, sjokolade, sjokoladekake, kakao eller noe annet med sjokolade) Syltetøy går det litt av, men ikke så mye. Jeg kjøper da syltetøy med mindre sukker. Loff vil ho ikke ha. Så ho er like lykkelig hver gang vi kommer hjem fra utenlandsturer så ho får skikkelig brød igjen. Kjøpebrød går bra, men oftest baker jeg rundstykker. Så vi har vel egentlig tilgang, men ho tar faktisk de riktige valgene helt selv:-) 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Liliaceae Skrevet 20. april 2010 Del Skrevet 20. april 2010 Syltetøy på matpakka er ikke aktuelt. Det kan de få spise til frokost eller kveldsmat og i helgene. Så det er på ingen måte forbudt, men litt begrenset bare. Ellers kan de selvsagt velge av det vi som regel har; kaviar, leverpostei, salami, servelat, annen kjøttpålegg, skinke, gulost, brunost, smøreoster, tubeoster og diverse andre oster... Svært sjeldent vi har nugatti eller sjokoladepålegg, men hender iblant og da settes det på bordet i helgene stort sett. Det får de aldri ha i matpakka. De smører skolematen sin selv, men har inntrykk av at de er fornøyde med dagens utvalg. Prøver å ha mye ulike påleggsorter å velge mellom, og lar de i stor grad få være med og bestemme. F.eks. to påleggsorter hver når jeg skal handle. Har også agurk og paprika og litt frukt de kan ta med, selv om de får frukt og grønt på skolen. Dessverre ikke så flink til å huske å sende med middagsrester og rundstykker og andre ting. Kunne nok vært flinkere til å gjøre skolematen mer fristende. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
laban Skrevet 20. april 2010 Del Skrevet 20. april 2010 Jeg har to barn som er veldig forskjellige med hensyn til søthunger. Den eldste var til og med kresen på godterier, likte f.eks. ikke sjokolade. Hun var aldri spesielt glad i søtt pålegg. Lillebroren kunne levd på kaker, slikkerier, brus og sjokolademelk. Han er veldig tiltrukket av alt søtt. For ikke å ha for mye bråk rundt maten, kjører vi en relativt sunn linje i matpakka, men til frokost synes jeg det er et poeng at han får i seg noe i det hele tatt, uten å bruke halve dagen. Han har med seg to brødskiver med margarin (tynt lag, brødet er relativt tørt), salami av den magreste typen og halvfet gulost. Til frokost spiser han én skive med (bare) et tynt lag syltetøy. Både på skolen og på hverdagsmorgenene drikker han vanlig lettmelk. I helgene går det i rundstykke med margarin til frokost, noen ganger melk med oboy eller ferdigblandet sjokolademelk. Iblant bytter han ut sjokomelken med en frokostblanding som inneholder sjokolade. Han beveger seg mye og har normal vekt. Jeg synes at det er greit å holde de søteste sakene unna matboksen og at det er litt forskjell på hverdag og helg. Jeg vet ikke hva de andre har på maten. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest annlovinda Skrevet 20. april 2010 Del Skrevet 20. april 2010 Sønnen min (8) har stort sett med 3 skiver til skolemat. Vi har alltid grovt brød, 3/4 på brødskalaen. Han har 1 skive med hapå, 1 skive med salami og 1 skive med falukorv/servelat. I tillegg har han med en boks med druer, bringebær, jordbær eller gulrøtter. Av og til bytter vi ut den ene skiva med rester etter middagen. i dag har han f. eks med 2 pannekaker med litt sukker på i tillegg til 1 skive med salami og 2 skive med falukorv. Han elsker jordbærsyltetøy, men det spiser han da gjerne til frokost eller kvelds. Vi har ikke det i matpakka, men det er fordi det fort blir veldig klissete med syltetøy. Av og til ber han om nugatti på skolematen, da får han det, da bretter vi skiva så det ikke blir så grisete. Vi har en boks nugatti ganske lenge, så det er ikke ofte han spiser det. En sjelden gang vil han ha gulost eller brunost på maten, men ellers går det i disse tre påleggene jeg nevnte over her. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Supermum Skrevet 20. april 2010 Del Skrevet 20. april 2010 Det er veldig sjelden det er noe søtt på skiva med i matpakka, men om alt annet av pålegg er tomt så kan det bli ei skive med Hapå. Har tro på at hjerne og kropp orker mer med grovt brød og sunnere pålegg. Matpakka her i huset består altså som regel av grovt brød med variert på legg som gulost, salami, leverpostei, kaviar ol. Alltid også en gulrot eller oppskåret frukt. Drikke er vann eller juice av typen Bendit ol. På frokostskiva er det ofte syltetøy, synes vist det smaker best da;-) 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Attekattenoa Skrevet 20. april 2010 Del Skrevet 20. april 2010 Du er heldig som har barn som spiser normalt. Jeg sliter med å få i ungene noe som helst, spesiel min sønn har alltid vært vanskelig i kosten. Nå har vi fått eksperthjelp, og de sier vi skal ikke tenke på hva som er sunt eller ikke, det viktigste er at han spiser noe. Så hos oss har det gått mye i nugatti og loff. Vi har også problemer med å få i han nok mat. Han er ikke kresen, men vi skal være glade hvis han får i seg en hel brødskive. Han får det han vil ha :-) Heldigvis varierer det fra dag til dag. Men er det syltetøy eller honning, så får han det. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Glimtipper Skrevet 20. april 2010 Del Skrevet 20. april 2010 Jeg har aldri skjønt hysterien med at man må ha sundt pålegg på brødskiven hele tiden. Jeg og mine søsken er oppvokst i utlandet og vi gikk på britisk skole. "Lunchboxen" vår bestod av en pakke med potetgull, to Capri-Sonne (saft med masse sukker), et epl, 2 chewy's (http://deals.spotshoppingguide.com/wp-content/uploads/2009/09/chewy-granola-bar.jpg) evnt brødskive med det pålegget vi ønsket. Frokost bestod som regel av en eller annen form for frokostblanding. Dette fikk _alle_ andre barn også. I Norge ville vel mamma blitt anmeldt til barnevernet ved å gi barna sine slik mat på skolen, men dette var altså helt normalt der vi bodde. Og her kommer det store sjokket - det har faktisk blitt folk av oss også ;-) Vi er alle høytutdannete, slanke, friske (bank i bordet), godt trente, og i tillegg er vi ganske sunne. Broren, og søsteren mine spiser ikke godteri i det hele tatt. Jeg spiser litt sjokolade hver dag, men det holder med en liten bit. Ingen av oss spiser sjokoladepålegg eller syltetøy lenger. Det er rett og slett ikke noe stas lenger. Det er godt mulig at det jeg forteller om er unntaket, men jeg har mye kontakt med venner fra stedet jeg har bodd, og ingen er overvektige, og veldig mange av dem har meget bra utdannelser. Jeg har nå to kusiner som går på barneskolen i dette landet der jeg er oppvokst, og jeg må si jeg ser flere overvektige barn på skoler i Norge enn jeg gjør der. Nå sier jeg på ingen måte at et slikt kosthold som jeg beskriver over er bra, men at man er litt vel hysteriske i Norge mener jeg det er ingen tvil om. Forbuden frukt smaker ofte best, så å kjøre en sånn regel der alt usunn pålegg er nei-mat, tror jeg egentlig bare er å gjøre barnet en bjørnetjeneste. Jeg tror dessverre du og dine er unntaket. Her i England er et slikt kosthold vanlig og selv om faa barn er smellfeite, saa vokser de ikke opp til aa bli kjernesunne voksne. Snarere tvert i mot. I tillegg finnes det vel ikke tvil om hvilken kost kroppen fungerer best paa, spesielt mens man skal vokse og laere. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mammantil3 Skrevet 20. april 2010 Del Skrevet 20. april 2010 Våre har ikke fått med sjokoladepålegg på brødskiva, og de får heller ikke loff som brød. Jeg har aldri sagt direkte nei, men jeg har spurt om de synes det er en god idè. Vi har brukt mye tid på å snakke om hva mat gjør med oss, at mat er det som får oss til å tenke klart og lære godt, og det har kanskje gått inn. De spiser ikke så veldig variert på brødskiva i nistepakka, men de velger ofte knekkebrød, middagsrester (pai, pizzasnurrer o.l.) og har alltid med en frukt/grønnsak. Vi får også av og til høre at den og den har med kake, den og den har alltid sjoko og sånt, men det gir vi lite respons på utover å si "vi gjør ting forskjellig". Sånn er det bare. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest MayLynn Skrevet 21. april 2010 Del Skrevet 21. april 2010 Nugatti kun på lørdag (og DET er et kompromiss mellom jeg og far - jeg ville ikke hatt det i huset). Men er ikke så streng på syltetøy på skiva (klarer kun syltetøy selv om morgenen). Hun ene liker leverpostei, makrell i tomat og sånne sunne ting mens hun andre liker best syltetøy og ost/skinke. Men begge ville helst hatt nugatti da. Loff kjøper vi ikke. Hun ene spiser hjemmelaget glutenfritt brød og hun andre kneip. Har ambisjoner om å sende litt mer varierte matpakker på skolen, så som salat/pasta/ris/kylling etc, men jeg er ikke så flink når det kommer til stykket. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Shira :o) Skrevet 21. april 2010 Del Skrevet 21. april 2010 Vi har nugatti sånn nå og da i skapet. Guttungen vet at det ikke er normen på skiva, men en sjelden gang kan han få. Han spør svært sjelden etter det, så jeg har ofte kastet boksen pga holdbarhet. Jeg har aldri nektet han det, men jeg er så heldig og ha en gutt som vil ha salt pålegg, som spekeskinke og salami. Jeg har grovt brød i matpakken hans. Målet er jo at det skal mette, og gi han stabilt blodsukker og metthetsfølelse til han skal spise middag. Jeg har som sagt ingen restriksjoner, men han velger sunt selv, og vi har alltid hatt diverse godt pålegg som han kan velge i. For meg er det likegyldig om han spiser en skive med nugatti en tirsdag eller lørdag, poenget er hyppigheten. Hadde han hatt søthunger hadde jeg sikkert valgt og gjort helt annerledes. Jeg skal egentlig bare prise meg lykkelig over at han ikke slekter på meg, jeg syntes matpakke var noe herk, han spiser akkurat det han får. Han har alltid frukt med seg, de har fruktpause tidlig på dagen, og gjerne noen mandler, eller grønnsaker. Jeg har inntrykk av at generelt i klassen hans er det lite nugatti o.l, men mye middagsrester. Og musli o.l, siden mange av elevene har skolemelk. (heller melka oppi matboksen), det er guttungen også glad i, og da er det ikke sjokopops eller hva det heter, men noe som metter. han har dog bedt om sånt sjokoladegreier som gryn, men har forklart han at det metter ikke nok. Han godtok det (igjen, glad han ikke slekter på meg i alt ;o)) 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.