Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

min PT vil at jeg skal lage sunne vafler/pannekaker av egg og banan, mens hjertesykepleier sier jeg må holde meg unna egg og at banan har de enda ikke funnet noe sunt ved...

Har du sykelig høyt kolesterol? Hvis du har normalt kolesterol er egg omtrent det sunneste du kan spise. Bananer inneholder også masse sunne stoffer, men om du har diabetes eller ligger i grenseland til å få diabetes 2 bør du ikke spise bananer, de inneholder mye fruktsukker.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409656-forvirring/#findComment-3674141
Del på andre sider

Har du sykelig høyt kolesterol? Hvis du har normalt kolesterol er egg omtrent det sunneste du kan spise. Bananer inneholder også masse sunne stoffer, men om du har diabetes eller ligger i grenseland til å få diabetes 2 bør du ikke spise bananer, de inneholder mye fruktsukker.

det skadelige kolesterolet er såvidt over referanseområdet, men jeg skal ha ekstra lavt kolesterol fordi det er sykt mye hjertesykdom på farssiden.

 

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409656-forvirring/#findComment-3674146
Del på andre sider

min PT vil at jeg skal lage sunne vafler/pannekaker av egg og banan, mens hjertesykepleier sier jeg må holde meg unna egg og at banan har de enda ikke funnet noe sunt ved...

Du må høre på hjertesykepleieren og lukke ørene for motstridende råd fra pt. Pt har en svært overfladisk kompetanse.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409656-forvirring/#findComment-3674298
Del på andre sider

Annonse

det skadelige kolesterolet er såvidt over referanseområdet, men jeg skal ha ekstra lavt kolesterol fordi det er sykt mye hjertesykdom på farssiden.

 

Er det over referanseområdet (>4,7 mmol/l) eller over anbefalt nivå (>3 mmol/l)?

Det er to vidt forskjellige ting. LDL over 4,7 er nesten behandlingstrengende høyt, men litt over 3 kan du egentlig drite i.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409656-forvirring/#findComment-3674424
Del på andre sider

Er det over referanseområdet (>4,7 mmol/l) eller over anbefalt nivå (>3 mmol/l)?

Det er to vidt forskjellige ting. LDL over 4,7 er nesten behandlingstrengende høyt, men litt over 3 kan du egentlig drite i.

Jeg synes fortsatt at det er opplagt at trådstarter skal forholde seg til hva som sies av den hjertesykepleieren som veileder henne. Det er grunn til å tro at helsepersonell som har møtt en pasient har vesentlig bedre oversikt over totalsituasjonen enn hva vi her inne har.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409656-forvirring/#findComment-3674426
Del på andre sider

Jeg synes fortsatt at det er opplagt at trådstarter skal forholde seg til hva som sies av den hjertesykepleieren som veileder henne. Det er grunn til å tro at helsepersonell som har møtt en pasient har vesentlig bedre oversikt over totalsituasjonen enn hva vi her inne har.

Det er sant, men hvilken av de to som faktisk foreligger er av ganske vesentlig betydning.

Du skal være ganske syk før du ikke kan lage pannekaker av to sunne og viktige råvarer som egg og banan. Banan gir veldig mange viktige næringsstoffer som kalium og andre mineraler, og egg er en utmerket kilde til protein uten å inneholde fett. Det er viktig at man ikke sykeliggjør seg selv.

Dessuten begynner det å bli en del leger som nå ser på kolesterol som en "hype"

Endret av issomethingwrong
Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409656-forvirring/#findComment-3674428
Del på andre sider

Jeg synes fortsatt at det er opplagt at trådstarter skal forholde seg til hva som sies av den hjertesykepleieren som veileder henne. Det er grunn til å tro at helsepersonell som har møtt en pasient har vesentlig bedre oversikt over totalsituasjonen enn hva vi her inne har.

For øvrig; jeg har høyt kolesterol og masse koronarsykdom i familien, som helsesjekk tar jeg ultralyd av halskarene mine (for å kartlegge evt åreforkalkning). Jeg har årevegger som en tenåring.

Blodtrykket mitt er perfekt, 105/60. Jeg tror det er blodtrykket som dreper. Ikke kolesterolet alene.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409656-forvirring/#findComment-3674430
Del på andre sider

Det er sant, men hvilken av de to som faktisk foreligger er av ganske vesentlig betydning.

Du skal være ganske syk før du ikke kan lage pannekaker av to sunne og viktige råvarer som egg og banan. Banan gir veldig mange viktige næringsstoffer som kalium og andre mineraler, og egg er en utmerket kilde til protein uten å inneholde fett. Det er viktig at man ikke sykeliggjør seg selv.

Dessuten begynner det å bli en del leger som nå ser på kolesterol som en "hype"

Det stemmer at dette er et fagfelt med mye forvirring. Jeg mener allikevel at når noen går til oppfølgning av hjertesykepleier (uten av vi fullt ut vet hvordan annet enn at det er mye arvelig hjertesykdom), så har  vedkommende mest å vinne på å følge de rådene hun får i regi av spesialisthelsetjenesten. (Det er vel heller ikke slik at hun har fått beskjed om å fullstendig avstå fra å spise egg, men å være forsiktig.)

For øvrig mener jeg at det er få yrkesgrupper hvor det er mindre samsvar mellom påståelighet og kompetanse enn pt'er.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409656-forvirring/#findComment-3674432
Del på andre sider

Annonse

Det stemmer at egg (kolesterol-holdige matvarer) kan øke kolesterolet i blodet (det skjer for cirka 1/3 av personene som har vært undersøkt), men det øker både "godt" (HDL) og "dårlig" (LDL) kolesterol, uten at forholdet (ratio) mellom disse endres. Det er forholdet mellom disse som er mest avgjørende for hjertehelse.

Man må forholde seg til det man får beskjed om fra helsepersonell, men jeg syns mye av kostholdsfilosofien fra norske helsemyndigheter er foreldet. Det med at egg øker kolesterolet og da er skadelig er en foreldet tankegang. Det samme er også bruken av BMI for å avgjøre om noen trenger behandling mot livsstil for å forebygge sykdom. I dag vet man at kroppsfett kun er predikator for leddslitasje og noen kreftformer. Det betyr ikke at mennesker med høy BMI ikke har flere helseproblemer. Men man vet i dag at det er andre faktorer som forklarer dette. Det det går på er hvor mye man beveger på kroppen og hva slags mat man putter i seg (som påvirker BMI). Det å bare se på BMI gjør at man overbehandler personer som har en ok livsstil selv om de er over grensen angående BMI, og underbehandler personer som har en skadelig livsstil men som regnes som normalvektige (eller undervektige).

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409656-forvirring/#findComment-3674803
Del på andre sider

Det stemmer at egg (kolesterol-holdige matvarer) kan øke kolesterolet i blodet (det skjer for cirka 1/3 av personene som har vært undersøkt), men det øker både "godt" (HDL) og "dårlig" (LDL) kolesterol, uten at forholdet (ratio) mellom disse endres. Det er forholdet mellom disse som er mest avgjørende for hjertehelse.

Man må forholde seg til det man får beskjed om fra helsepersonell, men jeg syns mye av kostholdsfilosofien fra norske helsemyndigheter er foreldet. Det med at egg øker kolesterolet og da er skadelig er en foreldet tankegang. Det samme er også bruken av BMI for å avgjøre om noen trenger behandling mot livsstil for å forebygge sykdom. I dag vet man at kroppsfett kun er predikator for leddslitasje og noen kreftformer. Det betyr ikke at mennesker med høy BMI ikke har flere helseproblemer. Men man vet i dag at det er andre faktorer som forklarer dette. Det det går på er hvor mye man beveger på kroppen og hva slags mat man putter i seg (som påvirker BMI). Det å bare se på BMI gjør at man overbehandler personer som har en ok livsstil selv om de er over grensen angående BMI, og underbehandler personer som har en skadelig livsstil men som regnes som normalvektige (eller undervektige).

Jeg synes også at en del av rådene man får av enkelte i helsevesenet varierer mellom foreldet og komplett idioti. Man sitter liksom der og erkjenner at "dette har du ikke peiling på" men du ønsker ikke å si så mye for å ikke havne i en krangel med en antatt autoritetsperson eller for å ikke framstå som en bedreviter på deres fagområde.

F.eks dette med egg. Jeg benekter ikke at man muligens får høyere kolesterol (du har helt rett i at både LDL og HDL stiger) av å spise 4 egg om dagen vs å drikke et glass vann i stedet. Men nå er det en gang ikke slik det skjer i praksis. Alternativet blir i de fleste tilfeller å spise ett eller annet som er langt mer usunt (f.eks å spise pizza til middag (ingen egg) vs. å lage seg en omelett med salat til (med 3-4 egg)). 

Har man høyt kolesterol trenger man selvsagt ikke spise ubegrenset med egg. Men jeg står fast ved (og jeg vet at mange, både leger og ernæringsfysiologer kan være enig for jeg har diskutert dette med flere av de) at egg er en fantastisk råvare, som inneholder mye protein, lite fett, ingen karbohydrater og mange viktige sporstoffer og mineraler som kroppen trenger. Man kan trygt bruke noen egg i matlagingen, særlig hvis det skjer på bekostning av usunn mat som f.eks pizza og pasta.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409656-forvirring/#findComment-3675024
Del på andre sider

Jeg synes også at en del av rådene man får av enkelte i helsevesenet varierer mellom foreldet og komplett idioti. Man sitter liksom der og erkjenner at "dette har du ikke peiling på" men du ønsker ikke å si så mye for å ikke havne i en krangel med en antatt autoritetsperson eller for å ikke framstå som en bedreviter på deres fagområde.

F.eks dette med egg. Jeg benekter ikke at man muligens får høyere kolesterol (du har helt rett i at både LDL og HDL stiger) av å spise 4 egg om dagen vs å drikke et glass vann i stedet. Men nå er det en gang ikke slik det skjer i praksis. Alternativet blir i de fleste tilfeller å spise ett eller annet som er langt mer usunt (f.eks å spise pizza til middag (ingen egg) vs. å lage seg en omelett med salat til (med 3-4 egg)). 

Har man høyt kolesterol trenger man selvsagt ikke spise ubegrenset med egg. Men jeg står fast ved (og jeg vet at mange, både leger og ernæringsfysiologer kan være enig for jeg har diskutert dette med flere av de) at egg er en fantastisk råvare, som inneholder mye protein, lite fett, ingen karbohydrater og mange viktige sporstoffer og mineraler som kroppen trenger. Man kan trygt bruke noen egg i matlagingen, særlig hvis det skjer på bekostning av usunn mat som f.eks pizza og pasta.

*

Problemet er vel at det tar tid å få ut ny kunnskap. Det samme gjelder med f.eks. historiebøkene i skolen. Det er jo råd og komiteer som skal bestemme seg først. ;)

Det er bare å spise normal og variert mat...

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409656-forvirring/#findComment-3675036
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...