Gå til innhold

NHD - TMS behandling


larimar

Anbefalte innlegg

Hei, 

 

har du noen erfaringer rundt tms behandling eller noen nyttige linker? Har prøvd å finne, men synes det er lite informasjon. Evt noen andre her på forumet som har erfaringer de vil dele? 

 

På forhånd takk :-) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Nils Håvard Dahl, psykiater

Jeg har ingen praktisk erfaring med dette, men kopierer inn deler av en utredning jeg gjorde til min egen klinikk:

Evaluering av dTMS

 

Jeg har evaluert det tilsendte materialet samt prøvd å finne andre artikler ved hjelp av PubMed og Google Scholar. Da dukker det opp også noen andre tanker.

Vi har ingen tradisjon for å bruke begrepet «Behandlingsresistent depresjon» (TRD). I tillegg er TRD dårlig eller mangelfullt definert i vitenskapelige artikler. Det finnes ingen internasjonal konsensus om definisjonen. Derfor er det også vanskelig å sammenligne studier når ulike studier har valgt sin definisjon. Legg merke til at referansen også inkluderer dokumentert virksom (CBT og IPT) psykoterapi i behandlingsforsøk. Nonrespons vurderes etter kun 8 sesjoner.

http://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2569455

Det første vi må gjøre i klinikken er å velge oss vår definisjon av TRD, evt også bruke nivåer. Dette må implementeres i daglig klinisk bruk både i poliklinikk og døgnavdelinger. Dette vil danne utgangspunktet for valg av mer aggressive behandlingsformer bl.a. ECT som vi allerede bruker. Det vil også være nyttig i prioriteringsarbeidet da ytterligere innsats mot nivå 4 synes tilnærmet fåfengt. Vi bruker nok en del ressurser her i dag som gir lite gevinst i form av helse og livskvalitet.

Dessverre er de artikler som foreligger kun en sammenligning mellom dTMS og tradisjonell TMS eller fake-TMS. Jeg finner ikke artikler hvor det er direkte testet mot ECT eller aggressiv medikamentell kombinasjonsbehandling i samme studie.

Vurdering:

Vi trenger alternative behandlinger for pasienter som ikke oppnår respons/remisjon på medisiner og psykoterapi. Per i dag er ECT eneste alternativ. ECT er ressurskrevende i det en trenger både anestesitjeneste og recoverytjeneste. ECT har også kjente og alvorlige bivirkninger i form av kognitiv svekkelse for noen pasienter.

dTMS kan utføres av eget personell uten behov for anestesi/recovery. Tidsforbruket er ca 20 minutter fem ganger i uken til selve behandlingen. I praksis må en nok regne fem timer per uke per pasient. I vedlikeholdsbehandling bruker en to behandlinger i uken.

På komplikasjons- og bivirkningssiden synes det klart at dTMS er gunstigere enn ECT. Hukommelsesproblematikken er ikke gjeldende her.

På effektsiden oppnår en remisjon i mer enn 30% av tilfellene. Dette er meget gode tall når en tar utgangspunktet med TRD i betraktning. På den annen side er det små forskjeller på tallene for respons ( >50 reduksjon på den ratingscale som brukes) og remisjon. Det kan tolkes som at effekten er enten/eller. Dvs enten virker det svært bra, eller så virker det minimalt.

Per i dag, november 2016, koster utstyret 1,7 mill. For å kunne ta det i bruk, må en lære opp personell som leger og spesialsykepleiere. I tillegg må de deretter ha tid til å kunne gjennomføre behandlingene.

Utstyret er relativt nytt og en må forvente at det forbedres betydelig de kommende år. I tillegg kan en anta/håpe at konkurransen øker og prisen reduseres.

Anbefaling:

Det anbefales at klinikken allerede våren 2017 diskuterer og beslutter kriterier for TRD basert på de beste anbefalinger internasjonalt. Begrepet innføres i den kliniske hverdag og legger grunnlaget for videre behandlingstilbud til denne pasientgruppen.

Etterhvert anbefales at en vurderer innkjøp av utstyr for gjennomføring av dTMS. Samtidig må en behandlingsgruppe rekrutteres og skoleres. I tillegg bør en allerede fra første pasient ha et evaluerings-/forskningsprogram klart.

Allerede nå bør en påvirke riktige myndigheter slik at også denne behandlingen finansieres på linje med andre tilsvarende prosedyrer i medisinen.

Til slutt må nevnes at noen (en til to) personer allerede nå må få i oppgave å følge forskningen på området. Det er selvsagt en forutsetning for anskaffelse og bruk at de postitive resultater fortsatt kan dokumenteres i videre studier.

Det er dokumentert positive effekter av dTMS også ved bipolar depresjon, auditive hallusinasjoner, autisme og ved negative symptomer i schizofreni. Disse data er imidlertid så "foreløpige" og ferske at disse forhold ikke er tatt med i vurderingen.

 

http://www.europsy-journal.com/article/S0924-9338(12)00022-3/pdf

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for et langt og informativt svar! Ville du anbefalt denne behandlingsformen til de pasientene som har denne behandlingsformen tilgjengelig? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Hei. Gammel tråd dette men fortsatt interessant. Hvor i Norge gis denne behandlingen per nå? Er det kun via forskning i Bergen (fmri gruppen)? Ser behandlingstilbudet finnes i utlandet. 

Hilsen en med angst, depresjon og høyfrekvent tinnitus på begge sider. 

Endret av Sønnavind
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 11 måneder senere...

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...