Gå til innhold

gutt 7 som skvetter om dagen


Martin K

Anbefalte innlegg

Høsten og vinteren da han var 6 år begynte han å tisse på seg om dagen - han er fortsatt tørr om natta. Før det hadde han vært helt tørr fra 3-årsalderen, både dag og natt.

Våren og sommeren - da han ble 7 - var han helt tørr, men da høsten og vinteren kom ble det vått igjen.

Vi oppfatter han som en harmonisk og trygg gutt, vi har liten tro på at det har en psykisk årsak. Han har to brødre, på 10 og 1 år. Storebror var sengevæter til 9-årsalderen, og vi har erfart at sånt gjerne går over av seg selv...

Vi har oppsøkt lege, og blitt henvist til pediater etter prøver som utelukker urinveisinfeksjon. Vi var der i des.01 og skulle følge dette opplegget:

1- Registere drikkemengde og urinmengde i noen døgn. (Han både drikker og tisser relativt lite)

2- Gå på do annenhver time, øke intervallene etterhvert.

3- Øve på å knipe strålen.

4- Gå tilbake fem min. etter tissing, for å øve på og tømme blæra.

5- Smile- eller surt ansikt etter om dagen har medført tørr eller våt bukse.

Planen er at vi skal tilbake til pediateren etter 3 md. - i mars. Om opplegget er gjennomført uten positivt resultat, vil hun henvise til videre utredning.

Vi har forsøkt å følge deler av opplegget, men vi synes det er vanskelig å følge i praksis. Han bruker klokke som piper hver 2. time og han får klistremerke om det ikke lukter tiss av underbuksa om kvelden. Han samarbeider og er motivert, men det byr likevel på problemer. Han er mye ute blant venner, på skolen, på SFO, på slalåm, på langrenn, men han vil ikke at andre skal vite om dette. Resultatet er at han ikke går på do når klokka piper, men en liten stund etterpå. Av og til glemmer han det, og buksa blir våt - og han opplever det som en straff at han ikke får klistremerke.

Vi føler at "premieringen" blir urettferdig, den går på om han er "flink" eller ikke, når det er noe han ikke helt har kontroll over sjøl.

Vårt dilemma er at opplegget er nærmest umulig å gjennomføre konsekvent - spesielt på denne årstiden. Det gir han en følelse av å mislykkes. Vi har egentlig mest lyst til å avbestille timen og avslutte opplegget, bortsett fra det å bruke klokka som en påminnelse om å gå på do. Det vanskeligste for oss er premieringen - den har gitt oss sviktende tillit til pediateren. Hun har sagt til gutten at "om han er flink, så skal han få en premie" av henne.

Gjør vi noe dumt ved å hoppe av og lar tida jobbe for oss?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Siri Harket, uroterapeut

Til Martin K Det er mange barn som av ulike årsaker har innøvd ubevisst knep på å utsette tissetrang.Gutter gør dette lettest ved å knipe godt igjen, eller holde på tissen. resultatet over tid blir at de skvetter, og at de ikke selv kjenner at det kommer urin før det er for sent. Oftest skvetter de mest på etter skoletid. mange barn må ikke på do i skoletiden og da er det lett å innøve disse uvanene. Behandling er ofte faste dotider,men barna må selv være med på dette Det er sjelden at det er psykiske årsaker til at dette oppstår. Det kan i noen tilfeller oppstå forbigående i forbindelse med at de får småsøsken. Det treningsopplegget din sønn har begynnt med er ikke uvanlig, men det er kanskje litt mye å passe på når han bare er 7 år.

jeg lærte for litt siden av en pensjonert skolelege at gutter med disse problemene skal sitte når de tisser. Prøv å innfør det. Når det gjelder belønning så er det ofte demotiverende for en del barn. De kan ikke noe for at de skvetter på seg. Det de kan er å bli flinkere til å gå på do i skoletiden. Barn bør gå på toalettet 5 - 7 ganger pr. dag.Jeg vil nødig blande meg bort i det opplegget barnelegen har begynnt med Det er sjelden det er noe galt å finne ved videre utredninger. Årsak til skvetting kan selvfølgelig også skyldes urinveisinfeksjon, men det regner jeg med at allerede er sjekket

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...