Gå til innhold

Ta vare på kneene dine


John Gunnar Oppheim, Instruktør

Anbefalte innlegg

John Gunnar Oppheim, Instruktør

Kneleddene er kroppens største ledd. De er robuste og kan tåle mye, men blir også utsatt for mye belastning.

Kneleddet har en komplisert konstruksjon og oppbygning. Leddet holdes stabilt med leddbånd, og har brusk og leddvæske som "glidemiddel" og "dempere". Smerter og skader kan oppstå i leddet som akutt skade (slag, vridning o.l.) eller ved overbelastning; en skade kommer gjerne som en kombinasjon av begge varianter, dvs. at kneet svekkes gradvis over tid med for mye belastning, for så å "gi etter" under en litt for hard bevegelse/vridning/belastning.

En kneskade kan ofte være komplisert da leddets oppbygning er det, og dessverre kan denne typen skade medføre lengre trenings- og aktivitetsavbrekk.

Kneleddet øker i styrke, utholdenhet og bruskhøyde ved økende belastning som ligger innenfor det kroppen kan tilpasse seg. Effektive treningsformer består av både utholdenhetstrening, som blant annet gåing, fjellturer og løping, og styrketrening som f.eks. knebøy, benpress, utfall, markløft, foroverbøyd markløft med rett rygg, og lårcurl. Disse gir godt treningsutbytte for kneene.

Ubehag i kneene etter trening, smerter i form av murring, sitring, svie osv. eller skarpe smerter under trening, er alle signaler om at kneet ikke tåler den belastningen som det utsettes for. Å ignorere smerter i kneet kan få katastrofale konsekvenser. Det kan oppstå forkalkning i leddet, biter av brusk kan løsne og bli liggende mellom leddflatene og det kan oppstå låsinger av leddet.

Kneskader kan utvikle seg til invalidiserende skader. Man har f.eks. innenfor fotball noe som kalles "fotball-invalid"; dette er forhenværende spillere som har ødelagt knærne sine gjennom trening og kamper. Dette er en sak som kan forhindres ved å lytte til kroppens signaler og ta dem på alvor.

Med vennlig hilsen

http://home.enitel.no/trening/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...