påskelilje Skrevet 2. november 2018 Del Skrevet 2. november 2018 Hvis en vil prøve å unngå oppdrettsfisk, og gjerne vil ha rød fisk, hvor får en tak i det, tro? Er ørret det samme som vill ørret? Eller finnes det oppdrettsørret også? Vanlig laks er vel oppdrettslaks, regner jeg med. Noen som har peiling på dette? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gargamel Skrevet 2. november 2018 Del Skrevet 2. november 2018 Det fnnes i alle fall oppdrettsørret. Jeg vil tro det aller meste du finner av ørret i butikken er fra oppdrett, og at de gjør et stort nummer av det hvis den er vill. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3875659 Del på andre sider Flere delingsvalg…
påskelilje Skrevet 5. november 2018 Forfatter Del Skrevet 5. november 2018 På 02.11.2018 den 16.17, Gargamel skrev: Det fnnes i alle fall oppdrettsørret. Jeg vil tro det aller meste du finner av ørret i butikken er fra oppdrett, og at de gjør et stort nummer av det hvis den er vill. Det har du sikkert rett i. Har fått en ungdom i hus som er ekstremt opptatt av hvordan maten er produsert... Det er i og for seg bra med samfunnsengasjerte ungdommer, men det kan bli litt vel mye av og til, og det er i alle fall litt mer tungvindt 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3875918 Del på andre sider Flere delingsvalg…
laban Skrevet 5. november 2018 Del Skrevet 5. november 2018 Jeg aner ikke hvor korrekt dette er, men det står litt om merking etc.: http://dyrevennlig.org/dyr/fisk/ 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3875920 Del på andre sider Flere delingsvalg…
påskelilje Skrevet 5. november 2018 Forfatter Del Skrevet 5. november 2018 7 minutter siden, laban skrev: Jeg aner ikke hvor korrekt dette er, men det står litt om merking etc.: http://dyrevennlig.org/dyr/fisk/ Der stod det mye! Har aldri hørt om den siden før - Dyrevennlig hverdag. Prøvde å finne ut hvem som står bak siden, men fant det ikke. Vet du det? Men takk for tips, da skal jeg se etter økologisk lags eller ørret, visste faktisk ikke at det fantes. Eller villfisk med et av merkene MSC-logoen eller Domstein-logoen. Kjente ikke til de heller. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3875923 Del på andre sider Flere delingsvalg…
laban Skrevet 5. november 2018 Del Skrevet 5. november 2018 2 minutter siden, påskelilje skrev: Prøvde å finne ut hvem som står bak siden, men fant det ikke. Vet du det? Nei, men de linker jo til Dyrevernalliansen overalt, så det er vel ikke usannsynlig at det er den. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3875925 Del på andre sider Flere delingsvalg…
påskelilje Skrevet 5. november 2018 Forfatter Del Skrevet 5. november 2018 1 minutt siden, laban skrev: Nei, men de linker jo til Dyrevernalliansen overalt, så det er vel ikke usannsynlig at det er den. Ja, nå så jeg den. Stod mye bra der, så jeg får lese litt mer, før jeg evt sender linken til dattera. Jeg prøver å gi henne litt balansert informasjon, så er jo litt i tvil om jeg skal gjøre henne oppmerksom på denne siden. Hun får litt voldsom info gjennom diverse FB-grupper fra en del som er litt ekstreme.... :-O 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3875926 Del på andre sider Flere delingsvalg…
påskelilje Skrevet 5. november 2018 Forfatter Del Skrevet 5. november 2018 Når det er sagt, så har vi voksne bare godt av å bli utfordret på hvorfor vi velger det vi gjør, både når det gjelder mat, reiser og annet forbruk. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3875927 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gargamel Skrevet 5. november 2018 Del Skrevet 5. november 2018 Jeg mener oppdrettslaks er veldig bærekraftig sammenlignet med andre ting man kan spise. https://laksefakta.no/laks-og-miljo/hvordan-pavirker-oppdrettslaksen-klimautslippene/ Ett kg laks gir 2,5 CO2 ekvivalenter. Ett kg storfekjøtt gir 30. Med andre ord kan man fø over 10x så mange mennesker med laks, til samme miljøkostnad. Det stemmer at laks spiser soya som krever landbruksareal, men den spiser MYE mindre soya enn hva en ku gjør for å produsere samme mengde kjøtt. Når man snakker om antall fotballbaner bør man sette ting i en meningsfylt sammenheng. Hvor mange fotballbaner går til biffproduksjon? Jeg synes det er rart at miljøaktivister trekker frem oppdrettsnæringen som et problem. Folk flest kommer bare til å bytte ut laksen med kjøtt. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3875936 Del på andre sider Flere delingsvalg…
påskelilje Skrevet 5. november 2018 Forfatter Del Skrevet 5. november 2018 44 minutter siden, Gargamel skrev: Jeg mener oppdrettslaks er veldig bærekraftig sammenlignet med andre ting man kan spise. https://laksefakta.no/laks-og-miljo/hvordan-pavirker-oppdrettslaksen-klimautslippene/ Ett kg laks gir 2,5 CO2 ekvivalenter. Ett kg storfekjøtt gir 30. Med andre ord kan man fø over 10x så mange mennesker med laks, til samme miljøkostnad. Det stemmer at laks spiser soya som krever landbruksareal, men den spiser MYE mindre soya enn hva en ku gjør for å produsere samme mengde kjøtt. Når man snakker om antall fotballbaner bør man sette ting i en meningsfylt sammenheng. Hvor mange fotballbaner går til biffproduksjon? Jeg synes det er rart at miljøaktivister trekker frem oppdrettsnæringen som et problem. Folk flest kommer bare til å bytte ut laksen med kjøtt. Ja, du har rett i det, angående CO2-utslipp. Likevel er det ikke svart/hvitt. Jeg for min del synes dette er veldig komplisert. Bl.a. fordi lam og delvis storfe også gjør en viktig jobb med å pleie kulturlandskapet + at de utnytter de forressursene vi har i Norge, som det ikke er mulig å dyrke menneskemat på. Det i seg selv er en viktig verdi for meg. Jeg skeptisk til mye innen oppdrettsnæringen. Er veldig glad i laks, og har egentlig valgt å lukke øynene for de uheldige sidene ved bransjen - bl.a. høyt antibiotikaforbruk, sykdomsspredning til villaksen, og forbruket av menneskemat som er produsert på andre siden av jorda... Men nå når dattera er kommet på banen, må jeg kanskje ta det litt mer alvorlig. Vi startet for snart to år siden med endret kosthold pga ungdommene. Det første året reduserte vi vel forbruket med 30-50 % tenker jeg. Nå tror jeg vi spiser kun rundt 30 % av det kjøttet vi spiste for to år siden. Vi spiser mye mer grønnsaker og belgfrukter, en del mer fisk - og skal vi kutte ut oppdrettslaksen, må vi finne annen type fisk vi kan spise med god samvittighet, for at vi skal ha et fullverdig kosthold - og det gjelder særlig hun minste. Hun går nok ikke tilbake til kjøttet når hun kutter oppdrettsfisk - men hun er heller ikke "folk flest" da 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3875943 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Gargamel Skrevet 5. november 2018 Del Skrevet 5. november 2018 9 minutter siden, påskelilje skrev: Ja, du har rett i det, angående CO2-utslipp. Likevel er det ikke svart/hvitt. Jeg for min del synes dette er veldig komplisert. Bl.a. fordi lam og delvis storfe også gjør en viktig jobb med å pleie kulturlandskapet + at de utnytter de forressursene vi har i Norge, som det ikke er mulig å dyrke menneskemat på. Det i seg selv er en viktig verdi for meg. Jeg skeptisk til mye innen oppdrettsnæringen. Er veldig glad i laks, og har egentlig valgt å lukke øynene for de uheldige sidene ved bransjen - bl.a. høyt antibiotikaforbruk, sykdomsspredning til villaksen, og forbruket av menneskemat som er produsert på andre siden av jorda... Men nå når dattera er kommet på banen, må jeg kanskje ta det litt mer alvorlig. Vi startet for snart to år siden med endret kosthold pga ungdommene. Det første året reduserte vi vel forbruket med 30-50 % tenker jeg. Nå tror jeg vi spiser kun rundt 30 % av det kjøttet vi spiste for to år siden. Vi spiser mye mer grønnsaker og belgfrukter, en del mer fisk - og skal vi kutte ut oppdrettslaksen, må vi finne annen type fisk vi kan spise med god samvittighet, for at vi skal ha et fullverdig kosthold - og det gjelder særlig hun minste. Hun går nok ikke tilbake til kjøttet når hun kutter oppdrettsfisk - men hun er heller ikke "folk flest" da Jeg mener argumentet for oppdrettslaks er at de spiser mye mindre enn hva kylling og storfe gjør. Altså hadde jorden fått mye større kapasitet til å dyrke menneskemat hvis vi hadde droppet ku, svin og kylling til fordel for laks. Husdyr spiser også korn og soya. Der det dyrkes gress kunne man dyrket andre ting. Derfor synes jeg det er rart at oppdrettslaks, av alle ting, blir en syndebukk. Når det gjelder lam så er det flott, men produksjonen kun 1/50 av lakseproduksjonen i Norge. Lakselus er et problem. Brukes det mye antibiotika nå for tiden? Var ikke det før? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3875947 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mëmëso Skrevet 5. november 2018 Del Skrevet 5. november 2018 Jeg mener jeg har hørt at det ikke er lov å selge ørret som ikke er oppdrett. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3876008 Del på andre sider Flere delingsvalg…
påskelilje Skrevet 6. november 2018 Forfatter Del Skrevet 6. november 2018 11 timer siden, Mëmëso skrev: Jeg mener jeg har hørt at det ikke er lov å selge ørret som ikke er oppdrett. Hm - kanskje det? Jeg aner ikke! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3876051 Del på andre sider Flere delingsvalg…
påskelilje Skrevet 6. november 2018 Forfatter Del Skrevet 6. november 2018 17 timer siden, Gargamel skrev: Jeg mener argumentet for oppdrettslaks er at de spiser mye mindre enn hva kylling og storfe gjør. Altså hadde jorden fått mye større kapasitet til å dyrke menneskemat hvis vi hadde droppet ku, svin og kylling til fordel for laks. Husdyr spiser også korn og soya. Der det dyrkes gress kunne man dyrket andre ting. Derfor synes jeg det er rart at oppdrettslaks, av alle ting, blir en syndebukk. Når det gjelder lam så er det flott, men produksjonen kun 1/50 av lakseproduksjonen i Norge. Lakselus er et problem. Brukes det mye antibiotika nå for tiden? Var ikke det før? Ja, jeg ser poenget ditt med at fiskene spiser mindre menneskemat enn det husdyrene gjør. Men hva mener du en kunne ha dyrket i stedet for gress i ganske bratte lier på Vestlandet og på fjellet (der sauene, lammene og en del storfe beiter)? Noen steder der det er flatt, kunne en selvsagt hatt mer poteter og grønnsaker, men det meste av kornet trenger tørrere og varmere klima enn det som er tilfelle i store deler av Norge. Siden landet vårt er langstrakt, kupert, kaldt og tungdrevent, er det jo fantastisk at vi faktisk kan produsere mat gjennom gresset som vokser på disse stedene. Ja - dyra er inne store deler av året, og må ha kraftfor - men også der skjer det jo spennende forskning og utvikling! Det siste jeg leste var at det forskes på bruk av treflis til kraftfor både til gris og til laks - flisa bløtes og tilsettes en gjærsopp og en bakteriekultur (tror det var sånn), slik at det kan dannes aminosyrer og protein og dermed få et proteinrikt for basert på skogen vår Fantastisk! Vet ikke noe nytt angående lakselus. Det er vel mindre prat om det nå - men jeg så nettopp en film på FB fra ei merde der laksen hadde store sår, om det var fra lakselus eller fra fisk, vet jeg ikke. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3876052 Del på andre sider Flere delingsvalg…
laban Skrevet 6. november 2018 Del Skrevet 6. november 2018 3 minutter siden, påskelilje skrev: Vet ikke noe nytt angående lakselus. https://www.fhi.no/hn/legemiddelbruk/fisk/2017-stor-nedgang-i-bruken-av-legemidler-mot-lakselus/ Det går riktig vei, men ikke så fort. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3876054 Del på andre sider Flere delingsvalg…
påskelilje Skrevet 6. november 2018 Forfatter Del Skrevet 6. november 2018 17 minutter siden, laban skrev: https://www.fhi.no/hn/legemiddelbruk/fisk/2017-stor-nedgang-i-bruken-av-legemidler-mot-lakselus/ Det går riktig vei, men ikke så fort. Takk for interessant artikkel! Jeg visste ikke at laksen kunne få beroligende medisin.... Det stod at i forhold til produsert masse, blir det gitt lite antibiotika, 0,4 % av laksene behandles. Det høres jo ikke så galt ut? Hm.... merker at dette kan jeg absolutt ingenting om!!! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3876056 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kayia Skrevet 6. november 2018 Del Skrevet 6. november 2018 På 5.11.2018 den 12.44, påskelilje skrev: da skal jeg se etter økologisk lags eller ørret, visste faktisk ikke at det fantes Husk, til lags åt alle kan ingen gjera 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/445315-villaks-og-vill-%C3%B8rret/#findComment-3876084 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.