andor Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 I dei delar av landet der raspeballar og saltkjøt går inn som ein del av menyen, blir denne retten regelfast servert på torsdag. Er det nokon som har ein god teori om kvifor akkurat denne dagen? 0 Siter
Gyda Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 Tja, eg har no min eigen teori. Om han er haldbar, veit eg ikkje. Torsdag må det vere, og slik er det berre. Men, kvifor? Jo - det tar litt til å lage ball, og når ein først lagar, lagar ein gjerne rikeleg. Så mykje at det blir nok til ein ekstra middag. Og slike "restemiddagar" hoppar ein gjerne over ein dag før ein varmar opp. Ball blir "gjenvunnen" på ein litt spesiell måte, han blir skoren opp i skiver og steikt saman med potetskiver og saltkjøt og kålrabi (heile greia). Dette skjer altså laurdagar - og dette har vorte typisk god laurdagsmat (lettlaga og god, laurdagen har vore husmoras dag der ho ikkje trengde lage dei store rettane. Tenk berre på ertesuppe og graut). Slik har eg forska fram denne balldag-teorien, og i morgon (torsdag, ja) skal eg på kaffistova her i Oslo og ete - nettopp - BALL! Nam! Men, andor, det skulle ikkje forundre meg om nokon kunne finne på å lage det ein annan dag også. (Fy!) 0 Siter
Kizza1365380506 Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 Tja, eg har no min eigen teori. Om han er haldbar, veit eg ikkje. Torsdag må det vere, og slik er det berre. Men, kvifor? Jo - det tar litt til å lage ball, og når ein først lagar, lagar ein gjerne rikeleg. Så mykje at det blir nok til ein ekstra middag. Og slike "restemiddagar" hoppar ein gjerne over ein dag før ein varmar opp. Ball blir "gjenvunnen" på ein litt spesiell måte, han blir skoren opp i skiver og steikt saman med potetskiver og saltkjøt og kålrabi (heile greia). Dette skjer altså laurdagar - og dette har vorte typisk god laurdagsmat (lettlaga og god, laurdagen har vore husmoras dag der ho ikkje trengde lage dei store rettane. Tenk berre på ertesuppe og graut). Slik har eg forska fram denne balldag-teorien, og i morgon (torsdag, ja) skal eg på kaffistova her i Oslo og ete - nettopp - BALL! Nam! Men, andor, det skulle ikkje forundre meg om nokon kunne finne på å lage det ein annan dag også. (Fy!) Jeg bruker søndag. Det er jo så mye arbeid med det. Gidder ikke noen annen dag i uken. Kommer jo hjem fra jobb kl. 16.30. Så jeg er en ordentlig "synder". Mvh 0 Siter
Gyda Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 Jeg bruker søndag. Det er jo så mye arbeid med det. Gidder ikke noen annen dag i uken. Kommer jo hjem fra jobb kl. 16.30. Så jeg er en ordentlig "synder". Mvh ) Nettopp - nye "generasjonar", nye vanar. Vi er ikkje husmødre lenger som står og jobbar på kjøkkenet heile veka. Og eg trekkjer det altså endå lengre enn deg, Kizza - eg går på kafe og et det er. 0 Siter
Kizza1365380506 Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 ) Nettopp - nye "generasjonar", nye vanar. Vi er ikkje husmødre lenger som står og jobbar på kjøkkenet heile veka. Og eg trekkjer det altså endå lengre enn deg, Kizza - eg går på kafe og et det er. Men de blir ikke så gode som hjemmelagte. Dessuten er de jo egentlig best dagen etterpå. Men jeg er enig, det er jo det letteste. ) 0 Siter
fresja Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 Har vi komler heime, er det om sundagen. På kafeane, er torsdag komledag. 0 Siter
Gjest synes nå jeg da Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 Men de blir ikke så gode som hjemmelagte. Dessuten er de jo egentlig best dagen etterpå. Men jeg er enig, det er jo det letteste. ) ...og så er de beste stekt ) 0 Siter
Dorthe Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 Kanskje fordi man bør spise et skikkelig måltid torsdag siden man egentlig ikke skal spise kjøtt på fredag. 0 Siter
morsan Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 Kanskje fordi man bør spise et skikkelig måltid torsdag siden man egentlig ikke skal spise kjøtt på fredag. Hvordan VET dere om alle disse matreglene??? ;-) Har ikke fått med meg verken raspeballdagen eller ikke-spise-kjøtt-dagen.... Nå er ikke det første så rart da, ettersom jeg ikke spiser raspeball... ;-) 0 Siter
Prozak Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 Kanskje fordi man bør spise et skikkelig måltid torsdag siden man egentlig ikke skal spise kjøtt på fredag. Hvorfor skal man "egentlig" ikke spise kjøtt på fredager? "......................" 0 Siter
Kvinna Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 For da har man hele helga å fordøye det på....;-) 0 Siter
anahita Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 Jeg vet ikke, bare må gjøre meg tanker rundt det. En gammel mat tradisjon, og arbeidsfolk skulle ha et kraftig måltid i slutten av uken, rester på fredagen , for da var husmoren for opptatt med fredagsrengjøring. Spør en bestemor, eller Språkteigen på Nrk P2. -du andor du andor, den var litt fornøyelig denne. Det som er så underlig , er at en kan gå å gruble seg grønn/eller blå på slike ting, har hatt mine jeg også. Stå på 0 Siter
Dorthe Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 Hvordan VET dere om alle disse matreglene??? ;-) Har ikke fått med meg verken raspeballdagen eller ikke-spise-kjøtt-dagen.... Nå er ikke det første så rart da, ettersom jeg ikke spiser raspeball... ;-) Jeg har smakt raspeball en gang og det var nok for meg ) Ikke spise kjøtt dag, vet jeg fra jeg bodde i utlandet hvor det ble praktisert, selv om vi aldri brydde oss om det. Står i bibelen da vet du. 0 Siter
Dorthe Skrevet 31. mars 2004 Skrevet 31. mars 2004 Hvorfor skal man "egentlig" ikke spise kjøtt på fredager? "......................" Står i bibelen men husker ikke hvorfor. Fredag er fiskedag. 0 Siter
morsan Skrevet 1. april 2004 Skrevet 1. april 2004 Jeg har smakt raspeball en gang og det var nok for meg ) Ikke spise kjøtt dag, vet jeg fra jeg bodde i utlandet hvor det ble praktisert, selv om vi aldri brydde oss om det. Står i bibelen da vet du. Åja, ikke den mest betydningsfulle boka for meg det! *S* 0 Siter
Bugge1365380662 Skrevet 1. april 2004 Skrevet 1. april 2004 Har vi komler heime, er det om sundagen. På kafeane, er torsdag komledag. Ball spiser jeg med stor glede hver gang jeg får det servert,uansett dag i uka. Og da skal det være med fullt tilbehør,et skkkelig festmåltid. Ball,poteter,gulerøtter,kålrabi,pølse,salt kjøtt,bacon og fett.Nå skal jeg hjem til mamma i påska og da blir det ball! 0 Siter
Dorthe Skrevet 1. april 2004 Skrevet 1. april 2004 Åja, ikke den mest betydningsfulle boka for meg det! *S* Nei, jeg er vel mest opptatt av den boka for moro skyld ) Jeg bruker den ikke til skikk og bruk jeg heller. 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.