Gå til innhold

Sår og smitterisiko


Pati1365380849

Anbefalte innlegg

Pati1365380849

Min mann fikk et tydelig kloremerke i ansiktet i går. Han ble angrepet av en uteliggende rusmisbruker i sin arbeidstid. Mannen min klarte å bevare ro, men husker ikke øyebliket han ble såret. Derfor ble kloremerket ikke vasket og ikke desinfisert. Vi kan ikke utelukke at han hadde hudkontakt med angriperens sår på hender. Er det fornuftig å starte hurtigvaksinasjon mot hepatitt B og/eller ta hepatitt B,C,Hiv -prøver om noen uker? Jeg er veldig bekymret. Såret er overfladisk men jeg vet at hepatitt B er veldig smittsom gjennom blodeksponering. Vi vet ingenting om denne mannens helsetilstand. Tusen takk for svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Miklos Degre, Dr Med Spesialist i mikrobiologi

Jeg tror det er et realistisk spørsmål du stiller. Hepatitt B og C, og tildels HIV forekommer betraktelig oftere blant rusmissbrukere enn i befolkningen forøvrig. I de siste par årene har man hatt en topp for nyregistrert hepatitt B smitte i disse gruppene, og daa blir også bærertilstanden noe hyppigere. Overføring kan skje i første rekke med blod, og mindre grad kroppsvæsker. Som du sier blir hepatitt B ganske lett overført ( i alle fall vesentlig lettere enn de andre to virus). Hvis man ikke vet noen ting om den personen er det kanskje ikke ufornuftig å mistenke at han kan ha vært infisert. Om han hadde sår på hånden kan man ikke utelukke at virus ble overført til kloremerkene. Jeg tror det er ganske fornuftig å tenke på vaksine (som du gjør). Men da bør du/dere tenke fort. Vaksinen er ganske effektiv sk. posteksposisjonelt (mot hepatitt B), dvs. etter smitteoverføring, underforutsetning av at vaksinasjonen sette igang snarest mulig, helst innen 2 døgn etter smitte. Kontakt legevakten, helst idag. Det er ikke så mye du kan djøre med de andre virus, men det skader ikke å kontrollere etterhvert. Men hepatitt B HASTER.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...