Gå til innhold

Melkesyre-terskel, sier noe om treningstilstanden


Anbefalte innlegg

John Gunnar Oppheim, Instruktør

Melkesyre og det punkt hvor dette skjer under trening, er et svært interessant område når det gjelder måling av treningsresultater og treningstilstand.

Melkesyre kan betraktes som et nedbrytningsprodukt som begynner å hope seg opp i muskulaturen når oksygen og glykose ikke klarer å imøtekomme kravet fra utført fysisk aktivitet.

Ved ekstrem anearob intensitet oppstår denne opphopingen i ekstrem grad. kroppsbyggere kaller denne reaksjonen for "pump".

Ved lettere intensitet kan utøveren trene på grensen til det punkt hvor det begynner å bygge seg opp melkesyre i muskulaturen. Idrettsutøvere benevner denne grensen som "anearob terskel".

Melkesyren vil bygge seg opp raskere jo mer utslitt muskulaturen er. Altså finner vi en nær relasjon mellom treningstilstand og syreterskel.

Generelt kan en si at trening som foregår helt opp under syreterskelen er intensiv. Denne typen trening tåles kun av utøvere som har et godt treningsgrunnlag. Et dårlig treningsgrunnlag vil raskt innfri til smerter, skader, stagnasjon og overtrening. Er utøveren fri for treningsvaner, vil så hard belastning også kunne framprovosere kvalme, blodsmak i munnen, sting, svimmelhet, hetebyer og ja, tunnelsyn.

[email protected]

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...