Gå til innhold

Noen som har greie på surdeig?


Anbefalte innlegg

Skal prøve å lage surdeig etter Morten Schakendas oppskrift. Men den blir antagelig ferdig før jeg skal bruke den. Putter jeg den bare på et glass og setter i kjøleskapet da?

I oppskriften står det også at når man har brukt det man skal kan man friske opp resten med litt mel og vann, for å holde den i "live". Hvor mye mel og vann snakker vi? Og er det bare å røre det rett inn, og så tilbake i kjøleskapet?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/378213-noen-som-har-greie-p%C3%A5-surdeig/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest luftslott

Schakendas oppskrift på lys surdeig:

Dag 1-2:

100 g sammalt rug, mellomgrov'

1 dl lunkent vann

Balnd vann og rug i en bolle, dekk med plastfolie. La stå i romtemperatur i to dager.

Dag 3-4:

100 g hvetemel

Ta hvetemelet i blandingen fra dag 1, elt til en ganske fast deig. Legg den i en ren bolle, dekk med plastfolie. La den gjære i en til to dager.

Dag 5-6:

50 g surdeig

1/2 dl lunkent vann

ca 100 g hvetemel

Ta av 50 g surdeig, kast resten. Bland surdeig og vann, og tilsett hvetemel til du får en fast deig. Ha deigen i en ren bolle, dekk med plastfolie. La den stå i romtemperatur en til to dager.

Dag 7:

50 g surdeig

1/2 dl lunkent vann

150 g hvetemel

Ta av 50 g surdeig, kast resten. Bland surdeig og vann, tilsett hvetemel til du får en fast deig. Ha deigen i en ren bolle, og dekk med plastfolie. La den stå i romtemperatur 12-18 timer.

Etter dette kan surdeig oppbevares i kjøleskap. Surdeig trenger næring etter 4 dager, da kaster man 90% og frisker opp resten med 1/2 dl vann og ca 100 g mel. Deigen bør da stå i romtemperatur i 2 timer før man setter den i kjøleskap igjen. Den bør oppbevares i glass eller plastbeholder med lokk, norgesglass er supre.

Vær nøye med renhold av hender og utstyr, og hold gjær langt unna surdeigen.

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...