smurf78 Skrevet 11. april 2012 Skrevet 11. april 2012 Skal prøve å lage surdeig etter Morten Schakendas oppskrift. Men den blir antagelig ferdig før jeg skal bruke den. Putter jeg den bare på et glass og setter i kjøleskapet da? I oppskriften står det også at når man har brukt det man skal kan man friske opp resten med litt mel og vann, for å holde den i "live". Hvor mye mel og vann snakker vi? Og er det bare å røre det rett inn, og så tilbake i kjøleskapet? 0 Siter
Tante Anna Skrevet 11. april 2012 Skrevet 11. april 2012 Dette er bedre og enklere http://www.dagbladet.no/2012/04/10/tema/mat/klikk/21049696/ 0 Siter
smurf78 Skrevet 11. april 2012 Forfatter Skrevet 11. april 2012 Dette er bedre og enklere http://www.dagbladet.no/2012/04/10/tema/mat/klikk/21049696/ Sikkert fint, men har ingen støpejernsgryte 0 Siter
Gjest luftslott Skrevet 11. april 2012 Skrevet 11. april 2012 Schakendas oppskrift på lys surdeig: Dag 1-2: 100 g sammalt rug, mellomgrov' 1 dl lunkent vann Balnd vann og rug i en bolle, dekk med plastfolie. La stå i romtemperatur i to dager. Dag 3-4: 100 g hvetemel Ta hvetemelet i blandingen fra dag 1, elt til en ganske fast deig. Legg den i en ren bolle, dekk med plastfolie. La den gjære i en til to dager. Dag 5-6: 50 g surdeig 1/2 dl lunkent vann ca 100 g hvetemel Ta av 50 g surdeig, kast resten. Bland surdeig og vann, og tilsett hvetemel til du får en fast deig. Ha deigen i en ren bolle, dekk med plastfolie. La den stå i romtemperatur en til to dager. Dag 7: 50 g surdeig 1/2 dl lunkent vann 150 g hvetemel Ta av 50 g surdeig, kast resten. Bland surdeig og vann, tilsett hvetemel til du får en fast deig. Ha deigen i en ren bolle, og dekk med plastfolie. La den stå i romtemperatur 12-18 timer. Etter dette kan surdeig oppbevares i kjøleskap. Surdeig trenger næring etter 4 dager, da kaster man 90% og frisker opp resten med 1/2 dl vann og ca 100 g mel. Deigen bør da stå i romtemperatur i 2 timer før man setter den i kjøleskap igjen. Den bør oppbevares i glass eller plastbeholder med lokk, norgesglass er supre. Vær nøye med renhold av hender og utstyr, og hold gjær langt unna surdeigen. 0 Siter
Bella Dotte Skrevet 11. april 2012 Skrevet 11. april 2012 Sikkert fint, men har ingen støpejernsgryte En ildfast form med lokk har du vel? 0 Siter
smurf78 Skrevet 12. april 2012 Forfatter Skrevet 12. april 2012 En ildfast form med lokk har du vel? Nope 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.