Gå til innhold

forhøyede kaliumverdier


lailasin

Anbefalte innlegg

Fikk beskjed av legen om å kutte bruken av seltin siden jeg hadde forhøyede kaliumverdier.

Siden jeg ikke bruker seltin men vanlig havsalt ble jeg litt usikker på hvordan jeg skal få ned verdiene.

Bruker daglig prednisolon og Plaquenil. Kan dette være en årsak?

Drikker ikke alkohol, røyker ikke. Spiser normal mat med mye frukt og grønt. Er overvektig. Hva gjør jeg?

Hilsen LailaSin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Ern.fysiol Randi Norheim

Hei,

 

De fleste matvarer inneholder kalium og det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig å tenke på kaliuminntak, da kroppen normalt skal regulere utskillelse selv. Bruk av enkelte legemidler, kritisk sykdom som nyresykdom eller metabolsk acidose, for lite eller for mye væske i kroppen gjør at noen likevel har behov for kaliumredusert kost.

 

Jeg kan ikke se at de aktuelle medisinene du bruker spesifikt øker kaliumnivået, men dersom du bruker disse medisinene for å redusere betennelser i kroppen kan det jo type på at du har en underliggende sykdom som kan føre til høye kaliumnivåer i blodet. For eksempel skyldes metabolsk acidose et for surt miljø i kroppen, noe man får ved kraftig forhøyet blodsukker ved diabetes. Ved diabetes kan man ha mangel på hormonet insulin. En mangel av dette hormonet fører til forhøyet blodsukker – og kan gi hyperkalemi. Om du ikke har sjekket fastende blodglukose hos legen bør du gjøre dette for å utelukke at det forhøyede nivået av kalium skyldes diabetes. 

 

Vær oppmerksom på at høye kaliumnivåer også kan skyldes feil ved blodprøvetakingen, ved oppbevaringen av blodprøven eller ved analysen av blodprøven. Som regel kan en slik feil avdekkes med en kontrollprøve. Det er derfor viktig at du følger opp dette hos legen din med en ny prøve.

 

Dersom du nylig har hatt et hurtig vektnedgang kan dette føre til nedbrytning av kroppens muskelvev. Fordi tap av muskelvev gir frigjøring av kalium, kan en for rask nedgang i vekt øke kaliumnivået i kroppen. Dersom du tror dette kan være årsaken til forhøyede nivåer bør du sjekke opp med en kontrollprøve etter hvert, slik at du kan kontrollere om nivået har stabilisert seg etter en stund.

 

Symptomer på hyperkalemi kan være muskelsvakhet eller diaré. Det skyldes forstyrrelser i balansen mellom kalium inne i og utenfor cellene. I noen tilfeller blir muskelsvakheten så uttalt at den fører til lammelse av enkelte muskelgrupper, og når muskulaturen i tarmveggen blir svekket kan dette føre til oppblåst og utspilt mage, samt diaré.

 

Jeg må nevne at betydelig svekket nyrefunksjon er den hyppigste årsaken til vedvarende forhøyet kaliumnivå, så jeg håper legen din har utredet dette punktet allerede. Hvis ikke bør du sjekke det opp med legen din.

 

Så til selve håndteringen av høye kaliumnivåer:

 

Kalium er et mineral som finnes i mange matvarer og spesielt i frukt og grønnsaker, altså i matvarer vi rådes til å spise mer av. Mineralet finnes også i meierivarer, nøtter, frø, belgfrukter og i noen kornprodukter.

 

Næringsstoffet er nødvendig for normal muskel- og hjertefunksjon samt for å opprettholde væskebalansen i kroppen. Et høyt kaliuminntak senker blodtrykket og reduserer risikoen for hjerneslag. For noen mennesker kan imidlertid for mye kalium være farlig. For de som anbefales en kost med lavt kaliuminnhold, er den anbefalte dosen mellom 1,5 og 3 gram.

 

Siden nesten all mat inneholder kalium, kan du begrense kalium inntaket ved å velge kaliumfattige matvarer i kombinasjon med tilberedningsmetoder for å redusere kaliumnivået i kaliumrike matvarer.

Husk på at dersom du spiser store porsjoner med kaliumfattig mat, kan det totale inntaket være større enn om du spiser små porsjoner med kaliumrik mat! Tenk derfor gjennom porsjonsstørrelser, også når det gjelder kaliumfattig mat.

 

Kalium løses lett i vann ved bløtlegging, koking og konservering. Du vil derfor kunne halvere kaliuminnholdet i mat ved å følge noen prinsipper:

 

1. Fjerning skall av poteter og grønnsaker før koking

2. Oppdeling av matvaren i små biter før koking

3. Poteter og grønnsaker kan ligge i vann natten over, eller så lang tid du har til rådighet før middagen.

4. Kokes i nytt, rikelig vann (OBS! Ikke bruk kokevannet til annen matlaging/sauser, kokevannet skal kastes!)

5. Frosne grønnsaksblandinger har lavere kaliuminnhold enn rå vare.

6. Ikke bruk lake av hermetiske grønnsaker og frukt

7. Belgfrukter bør bløtlegges i vann natten over. Skift vann før koking og bytt vann 1-2 ganger i løpet av koketiden.

8. Stekt og ovnsbakt mat og mat tilberedt i mikrobølgeovn bevarer mye kalium og frarådes, kok heller maten for å bli kvitt noe av kaliumet.

9. Kjøtt og fisk deles i mindre stykker og trekkes i rikelig mengde vann, skift vann i løpet av trekketiden.

 

Noen matvarer med høyt kaliuminnhold:

•  Frukt og bær: Aprikos, avokado, banan, druer, granateple, guava, kiwi, papaya, rabarbra, svisker, eplejuice, kirsebær/ moreller, multer, rips, solbær, tørket frukt av aprikos, rosiner, svisker, daddel og fiken

•  Grønnsaker: Asparges, aspargesbønner/grønne bønner, bladsalat, rapidsalat, blomkål, ertestuing, gresskar, gulrot, kinakål, kålrot, mais, neper, purreløk, sellerirot, spinat, squash, stangselleri, tomat, tomatpure, bønner Unngå: Grønnkål, pastinakk, persillerot, rosenkål, sopp og tomatpure

 

Andre matslag: Kli, helkorn, müsli, bønner, erter, linser, nøtter, melk, melkeprodukter, yoghurt, fisk, biff, sjokolade, ferdiglagede sauser, sportsdrikker, lakris (vær spesielt oppmerksom på dette, unngå stor bruk av lakris!). 

 

Som du selv nevner inneholder Seltin mye kalium, så for deg er dette et salt du gjerne kan fortsette å unngå.

 

Noen matvarer med lavt kaliuminnhold:

•  Frukter og bær: Ananas, eple, pære, vannmelon, hermetisk frukt u/lake, klementin, litchi, fersken, nektarin, druejuice, stikkelsbær, blåbær og tyttebær

•  Grønnsaker: Babygulrot (fryst), sikorisalat, grønn paprika, syltede rødbeter, hermetiske grønne erter (obs saltinnhold), lime, sitron, frosne grønnsaksblandinger kokt i mye vann

 

Andre matslag: kylling, kalkun, tunfisk, servelat, egg, reker, pasta, hvit ris, kaffe, te, cheddarost, cottage cheese.

 

Til sist minner jeg om at selv kaliumfattige matvarer kan gi mye kalium om man spiser/drikker store porsjoner. I utgangspunktet inneholder f.eks. kaffe lite kalium, men drikker man mye kaffe blir det likevel en viktig kilde. Drikker man en liter kaffe hver dag er det alene nok til å fylle 1/3-1/2 av det totale kaliuminntaket om man er satt på kaliumfattig kost.

 

Lykke til, og husk å sjekke opp punktene over med legen din, samt følge opp med nye prøver for å se om behandlingen har noen effekt!

 

Hilsen Randi Vassbotn Norheim

Klinisk ernæringsfysiolog

www.matfordeg.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...