Gå til innhold

Lage sushi - hva trenger jeg?


Anbefalte innlegg

Det et par år siden sist jeg laget sushi, men nå har jeg tenkt å lage det sammen med ei venninne, og hun har aldri gjort det før 🙂 

Hjelp meg med å lage liste over det vi trenger!

Her er min foreløpige liste:

  • Sushi-ris (rundkornet), kjøpes på "innvandrerbutikk"
  • Spesial-eddik til sushi, kjøpes samme sted (eller kan jeg bruke vanlig eddik og blande i noe?)
  • Sånne "sorte tang-ark" (husker ikke hva de heter), kjøpes samme sted
  • Syltet ingefær, kjøpes samme sted
  • Wasabi, kjøpes samme sted
  • Salmalaks
  • Avocado
  • Mango
  • Agurk
  • Paprika

Dette har jeg fra før:

  • Sesamfrø
  • Matter til å rulle makiene med
  • Pinner
  • Soyasaus

Tenkte å lage makier og ngiri. Det er bare til oss to. Burde kanskje hatt én variant til på makiene?

Er det noe mer jeg burde ha med?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/459426-lage-sushi-hva-trenger-jeg/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg syns det er godt med wakame-salat (den grønne tangsalaten) til sushi.

Ellers syns jeg det er såpass styr med alt som skal kuttes og rulles og smøres og dyppes at jeg syns det er stas å lage noen flere varianter når jeg først styrer på. Får du feks kjøpt et stykke tunfisk eller noe egnet hvit fisk noe sted for eksempel? Hva med å fritere noen scampi og lage makiruller av disse også? Ellers syns jeg det er godt med sashimi, og da vil jeg gjerne ha ponzusaus til :) Tips (om du ikke allerede gjør det): Rull makiene med risen på utsiden av norien, da blir de enda bedre ;) 

Nå skal jeg ikke legge meg borti hvor du handler altså, men her selges alle ingredienser til sushi på nær sagt alle dagligvarebutikker så jeg tror ikke du må på innvandrer'n om det ikke er et bevisst valg :) 

20 minutter siden, Kayia skrev:

Jeg syns det er godt med wakame-salat (den grønne tangsalaten) til sushi.

Ellers syns jeg det er såpass styr med alt som skal kuttes og rulles og smøres og dyppes at jeg syns det er stas å lage noen flere varianter når jeg først styrer på. Får du feks kjøpt et stykke tunfisk eller noe egnet hvit fisk noe sted for eksempel? Hva med å fritere noen scampi og lage makiruller av disse også? Ellers syns jeg det er godt med sashimi, og da vil jeg gjerne ha ponzusaus til :) Tips (om du ikke allerede gjør det): Rull makiene med risen på utsiden av norien, da blir de enda bedre ;) 

Nå skal jeg ikke legge meg borti hvor du handler altså, men her selges alle ingredienser til sushi på nær sagt alle dagligvarebutikker så jeg tror ikke du må på innvandrer'n om det ikke er et bevisst valg :) 

Takk! Den wakamesalaten liker jeg og, men kjøper en den på glass eller hvordan gjør en det?

Har prøvd å rulle med risen ytterst, ja, tenkte å ta en rull eller to igjen på den måten. Jeg er ikke så glad i tunfisk. Skal høre med venninna mi om hun vil ha noe annet enn laks. Fritering har jeg aldri gjort, men det er jo knallgodt da. Takk for tips! 

Noen andre grønnsaker eller frukt som er godt å ha inni rullene? 

Jeg vet at en del sushiting finnes i vanlige butikker, men tenkte til byen en dag uansett, og da kan jeg gå innom der jeg vet de har alt vi trenger.

Endret av påskelilje
19 minutter siden, påskelilje skrev:

Takk! Den wakamesalaten liker jeg og, men kjøper en den på glass eller hvordan gjør en det?

Har prøvd å rulle med risen ytterst, ja, tenkte å ta en rull eller to igjen på den måten. Jeg er ikke så glad i tunfisk. Skal høre med venninna mi om hun vil ha noe annet enn laks. Fritering har jeg aldri gjort, men det er jo knallgodt da. Takk for tips! 

Noen andre grønnsaker eller frukt som er godt å ha inni rullene? 

Jeg vet at en del sushiting finnes i vanlige butikker, men tenkte til byen en dag uansett, og da kan jeg gå innom der jeg vet de har alt vi trenger.

inne i rullene eller på toppen kan det være god med chilimajones. kjøp sriracha og bland med vanlig majones. du får den i dagligvarebutikker og i innvandrersjapper

Anonymkode: 489b4...74e

Tips til andre grønnsaker inni: strimlet vårløk, strimlet gulrot, reddiker. 
 

Ellers kan man jo prøve andre typer fisk og sjømat også, men med kun to som skal spise kan det bli litt vanskelig å ikke ende opp med for mye rester. Lurt å legge an til fiskesuppe dagen etter? :) 

Kan bruke alt fra reker, kamskjell, crabsticks, til steinbit, makrell eller torsk. 

39 minutter siden, påskelilje skrev:

Takk! Den wakamesalaten liker jeg og, men kjøper en den på glass eller hvordan gjør en det?

Har prøvd å rulle med risen ytterst, ja, tenkte å ta en rull eller to igjen på den måten. Jeg er ikke så glad i tunfisk. Skal høre med venninna mi om hun vil ha noe annet enn laks. Fritering har jeg aldri gjort, men det er jo knallgodt da. Takk for tips! 

Noen andre grønnsaker eller frukt som er godt å ha inni rullene? 

Jeg vet at en del sushiting finnes i vanlige butikker, men tenkte til byen en dag uansett, og da kan jeg gå innom der jeg vet de har alt vi trenger.

Jeg er ikke vant til å bruke paprika i sushi, men syns både vårløk og gressløk kan være godt. Jeg syns også det kan være godt med krabbemos inni og rogn utenpå makirullene. Jeg er ingen fan av Philadelphiaost inni, som jeg ser stadig flere restauranter har begynt med. 

Jeg kjøper wakame i en rund, gjennomsiktig plastboks, og mener Lofotenfisk har kommet med en variant nå nylig som man får kjøpt på Rema? Den har jeg ikke smakt selv da :)

Annonse

18 minutter siden, morsan skrev:

Tips til andre grønnsaker inni: strimlet vårløk, strimlet gulrot, reddiker. 
 

Ellers kan man jo prøve andre typer fisk og sjømat også, men med kun to som skal spise kan det bli litt vanskelig å ikke ende opp med for mye rester. Lurt å legge an til fiskesuppe dagen etter? :) 

Kan bruke alt fra reker, kamskjell, crabsticks, til steinbit, makrell eller torsk. 

Mennene våre liker ikke sushi  - men mulig jeg lager et par vegetarmakier til veggisdattera mi 😀🙃

43 minutter siden, påskelilje skrev:

@Kayia Jeg var litt stresset da jeg handlet.  Kjøpte en flaske Sushi vinegar. Den inneholder både salt og sukker. Da skal jeg ikke blande den ut vel?

Fant ikke den grønne tangen, så vi får klare oss uten! Gleder meg!

Nei den skal du ikke blande ut. Smak på den, og tilsett litt vanlig 35% eddik om du syns den har for lite syre. Jeg pleier å koke risen med litt av denne + tilsatt edikk - syns jeg får bedre kontroll på den måten enn om man heller over risen etterpå.

Kos dere masse! :) 

2 minutter siden, Kayia skrev:

Nei den skal du ikke blande ut. Smak på den, og tilsett litt vanlig 35% eddik om du syns den har for lite syre. Jeg pleier å koke risen med litt av denne + tilsatt edikk - syns jeg får bedre kontroll på den måten enn om man heller over risen etterpå.

Kos dere masse! :) 

Takk! Nå har jeg hatt en liten middagslur på sofaen etter jobb (hjemmekontor), og samlet krefter til en lang skravlekveld med min gode venninne. Gleder meg til sushi, vin og kjasing!

10 minutter siden, påskelilje skrev:

Takk! Nå har jeg hatt en liten middagslur på sofaen etter jobb (hjemmekontor), og samlet krefter til en lang skravlekveld med min gode venninne. Gleder meg til sushi, vin og kjasing!

Nydelig! :) Jeg skal også ta en bitteliten lur nå før jeg går og møter en venninne for pizza, vin og skravvel. Gleder meg vilt - deilig å gjøre sånt igjen :D 

Endret av Kayia
29 minutter siden, Kayia skrev:

Nydelig! :) Jeg skal også ta en bitteliten lur nå før jeg går og møter en venninne for pizza, vin og skravvel. Gleder meg vilt - deilig å gjøre sånt igjen :D 

Gleder meg vilt til kranene åpner i Oslo også! Nå gikk jeg ikke veldig hyppig ut før korona, det bare føles sånn, og nå er det evigheter siden. Og gjett om jeg gleder meg til uterestaurantene åpner, sånn sent i mars en gang! :D 

Annonse

3 timer siden, Ekstra skrev:

Gleder meg vilt til kranene åpner i Oslo også! Nå gikk jeg ikke veldig hyppig ut før korona, det bare føles sånn, og nå er det evigheter siden. Og gjett om jeg gleder meg til uterestaurantene åpner, sånn sent i mars en gang! :D 

Er hjemme igjen etter å skravlet, spist byens beste pizza og drukket et par glass vin med venninne. Lokalet var så fullt det kan være nå, og det er lenge siden jeg har sett servitører, kokker og gjester smiler SÅ bredt og være SÅÅ blide fordi man kan spise pizza sammen :D 

2 timer siden, Kayia skrev:

Er hjemme igjen etter å skravlet, spist byens beste pizza og drukket et par glass vin med venninne. Lokalet var så fullt det kan være nå, og det er lenge siden jeg har sett servitører, kokker og gjester smiler SÅ bredt og være SÅÅ blide fordi man kan spise pizza sammen :D 

Og jeg kom akkurat hjem fra min sushi-kveld! Herlig å skravle i så mange timer med ei god venninne mens vi laget og spiste deilig mat! Ekstra stas å være ute på byen, tenker jeg!

Sushien ble veldig god, men risen ble altfor blaut, etter min mening. Venninna mi var i syvende himmel uansett konsistens på risen 😊

Jeg skylte den og silte den av lenge før jeg hadde i marinaden,  likevel ble den altså veldig våt. Hvordan gjør du det?

10 timer siden, påskelilje skrev:

Og jeg kom akkurat hjem fra min sushi-kveld! Herlig å skravle i så mange timer med ei god venninne mens vi laget og spiste deilig mat! Ekstra stas å være ute på byen, tenker jeg!

Sushien ble veldig god, men risen ble altfor blaut, etter min mening. Venninna mi var i syvende himmel uansett konsistens på risen 😊

Jeg skylte den og silte den av lenge før jeg hadde i marinaden,  likevel ble den altså veldig våt. Hvordan gjør du det?

Så bra at dere koste dere :) Har aldri verdsatt  slike kvelder mer enn nå under pandemien!

Jeg skjønner ikke helt hva du mener med skylte og silte lenge før du hadde i marinaden, mener du etter den var kokt? 

Jeg pleier ikke lenger å lage marinade og helle over etterpå, men koker risen i edikklaken, og heller litt mer over etterpå dersom det er behov for mer syre. Sånn får jeg mer kontroll på fordeling av marinaden (syns det blir "flekkvis" smak om jeg heller over etterpå). Proffe kokker heller imidlertid marinaden over etterpå :)

Men altså, risen skal ikke skylles etter den er kokt. Den skal skylles før koking, gjerne ligge i kaldt vann i 20 min og røres i. Deretter kokes den med tilmålt væske som koker helt inn i risen (bruk derfor gjerne kjele med slipp-belegg). Etter dette heller du marinade over gradvis (jeg heller evt over bittelitt mer ettersom jeg har kokt risen i marinade), nettopp for å unngå at risen blir for fuktig. Etter dette setter du risen til avkjøling, gjerne smurt flatt utover på bakepapir. Om risen er for varm når du skal lage makiruller trekker norien seg sammen, og dessuten er det et poeng at fisken ikke skal tilføres varme. Sushi er prøving og feiling - her i huset har vi holt på siden før jr var 10, og nå er han snart halveis i tjueåra og en kløpper på å lage sushi :) 😮 ....hvilket minner meg om hvor fort årene gikk!

17 minutter siden, Kayia skrev:

Så bra at dere koste dere :) Har aldri verdsatt  slike kvelder mer enn nå under pandemien!

Jeg skjønner ikke helt hva du mener med skylte og silte lenge før du hadde i marinaden, mener du etter den var kokt? 

Jeg pleier ikke lenger å lage marinade og helle over etterpå, men koker risen i edikklaken, og heller litt mer over etterpå dersom det er behov for mer syre. Sånn får jeg mer kontroll på fordeling av marinaden (syns det blir "flekkvis" smak om jeg heller over etterpå). Proffe kokker heller imidlertid marinaden over etterpå :)

Men altså, risen skal ikke skylles etter den er kokt. Den skal skylles før koking, gjerne ligge i kaldt vann i 20 min og røres i. Deretter kokes den med tilmålt væske som koker helt inn i risen (bruk derfor gjerne kjele med slipp-belegg). Etter dette heller du marinade over gradvis (jeg heller evt over bittelitt mer ettersom jeg har kokt risen i marinade), nettopp for å unngå at risen blir for fuktig. Etter dette setter du risen til avkjøling, gjerne smurt flatt utover på bakepapir. Om risen er for varm når du skal lage makiruller trekker norien seg sammen, og dessuten er det et poeng at fisken ikke skal tilføres varme. Sushi er prøving og feiling - her i huset har vi holt på siden før jr var 10, og nå er han snart halveis i tjueåra og en kløpper på å lage sushi :) 😮 ....hvilket minner meg om hvor fort årene gikk!

Det var det jeg gjorde feil ja 😮

Har gjort den samme feilen en gang før, og det ante meg at det var en repetisjon når jeg så hvor fuktig den ble.

Kokte risen i mye vann, helte det av, kjølte risen ned ved å skylle den i masse kaldt vann, silte den, og hadde så på marinaden.

Den ble litt for tam i smaken og altfor fuktig, men vi fikk den fint til å funke både til nigiri og makier, og det ble veldig godt. 

MEN - altså neste gang MÅ jeg huske å måle opp vannet til risen og koke det helt inn 😄 Og gjerne gjøre slik du sa å ha i noe marinade allerede i kokevannet. Turde ikke helt prøve det i går.

4 timer siden, påskelilje skrev:

Det var det jeg gjorde feil ja 😮

Har gjort den samme feilen en gang før, og det ante meg at det var en repetisjon når jeg så hvor fuktig den ble.

Kokte risen i mye vann, helte det av, kjølte risen ned ved å skylle den i masse kaldt vann, silte den, og hadde så på marinaden.

Den ble litt for tam i smaken og altfor fuktig, men vi fikk den fint til å funke både til nigiri og makier, og det ble veldig godt. 

MEN - altså neste gang MÅ jeg huske å måle opp vannet til risen og koke det helt inn 😄 Og gjerne gjøre slik du sa å ha i noe marinade allerede i kokevannet. Turde ikke helt prøve det i går.

Ja da skjønner jeg at den ble både fuktig og litt tam ja. Mistet den klebrigheten også? Det hender at man må tilsette litt mer væske mens den koker (du må smake og ta den av platen før den er gjennomkokt), med da skal man også være forsiktig så det ikke blir for mye fukt. Skulle man være uheldig kan du evt pakke den inn i et klede og la den ligge "til tørk" til den har festet seg/ kjølnet. 

Men - nå har du imidlertid en god grunn til å prøve igjen snarlig :) 

17 minutter siden, Kayia skrev:

Ja da skjønner jeg at den ble både fuktig og litt tam ja. Mistet den klebrigheten også? Det hender at man må tilsette litt mer væske mens den koker (du må smake og ta den av platen før den er gjennomkokt), med da skal man også være forsiktig så det ikke blir for mye fukt. Skulle man være uheldig kan du evt pakke den inn i et klede og la den ligge "til tørk" til den har festet seg/ kjølnet. 

Men - nå har du imidlertid en god grunn til å prøve igjen snarlig :) 

Nei, den var klebrig og fin, men litt for blaut og litt for lite syrlig 😀

Javisst - må prøve snart igjen. Kan ikke vente i to år til og risikere at jeg gjør samme feilen for tredje gang 😅

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...