Gå til innhold

Gulost eller hvitost?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Jeg er helt enig med deg jeg......Men jeg blir ikke likte forvirra når folk sier gulost/hvitost. Men når de begynner å snakke om Gaudaost og Geitost...._da_ melder jeg meg helt ut!! "Øh....det er den som er gul ikke sant???" ..Så så mye peil har jeg.....

Full Fres

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/49600-gulost-eller-hvitost/#findComment-192857
Del på andre sider

Det heter selvsagt ikke hvitost. Osten er gul, ikke hvit.

Ellers bruker jeg ofte ostens navn, som Norvegia eller Jarlsberg - mannen min og jeg er nemlig uenige om begrepet gulost/hvitost, og da er det greit å unngå hele problematikken.

Brunost er selvsagt ikke geitost - det er noe helt annet.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/49600-gulost-eller-hvitost/#findComment-192906
Del på andre sider

Annonse

De gule ostene man kjøper på butikken, kalles for de fleste av oss for gulost.

Faktisk finnes det en ost som kalles hvitost. Den blir til ved at geitemelk blir oppvarmet til en viss temperatur og tilsatt løype. Melka tykner og massen taes opp og legges i form og all væske presses ut. Resterende geitemelk kokes inn og blir til ekte geitost. Dette har jeg faktisk vært med på selv.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/49600-gulost-eller-hvitost/#findComment-192944
Del på andre sider

Sier goudaost jeg - selv om jeg vet at det er en spesiell type ost. Har kalt den gouda siden jeg var lita, så det er godt innarbeidet.

Trodde det var Gauda jeg.

Er dette en spesiell ost eller? Jeg har fått beskjed om at dette var vanlig Norvegia.Jeg synes Jarlsbergosten minner mest om min barndoms Gauda ...

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/49600-gulost-eller-hvitost/#findComment-192967
Del på andre sider

Da jeg var lita lurte jeg også veldig på det der. Etter et besøk hos slekta i Oslo (som sa GULost) hadde det forma seg en teori oppi hodet mitt, som jeg forkynte for familien hjemme:

"I Oslo så bruker de osteklokke til hvitosten, og så står den og svetter uti varmen på kjøkkenbenken, og da blir den GUL. Derfor kaller de det gulost i Oslo."

Foreldrene mine lo godt, og ni-åringen Avil skjønte ikke hva det var som var så morsomt.

Skjønner det ikke helt ennå, men så er jeg vel veslevoksen fremdeles, da.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/49600-gulost-eller-hvitost/#findComment-192971
Del på andre sider

Trodde det var Gauda jeg.

Er dette en spesiell ost eller? Jeg har fått beskjed om at dette var vanlig Norvegia.Jeg synes Jarlsbergosten minner mest om min barndoms Gauda ...

Hehe.. pussig at nettopp du skulle stusse på dette - jeg har nemlig lett for å assossiere nicket ditt med en annen hvitost: tilsiter.. ;o)

F.eks. Gouda og Edamerost er opprinnelig fra de nederlandske byene med samme navn (Gouda, Edam), og er egentlig kun betegnelser på en av mange varianter hvitost. Det er tilsynelatende ikke like strengt innen osteproduksjon som f.eks. edle dråper - kun mousserende vin laget innen Champagnedistriktet kan jo kalles ekte champagne..

Norvegia er en norsk goudatype, med lett nøttesmak sammenlignet med originalen.

http://www.xs4all.nl/~eleede/products1.htm

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/49600-gulost-eller-hvitost/#findComment-193023
Del på andre sider

Annonse

Trodde det var Gauda jeg.

Er dette en spesiell ost eller? Jeg har fått beskjed om at dette var vanlig Norvegia.Jeg synes Jarlsbergosten minner mest om min barndoms Gauda ...

Gouda er en spesiell ost - fra et område i Nederland.

Tidligere (da jeg var liten) kalte vi den norske gulosten for Gouda, men det ble ulovlig da Gouda-området fikk enerett på navnet. Dermed måtte vi finne på et eget navn til den osten som nå heter Norvegia. Smaken er veldig lik, ja.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/49600-gulost-eller-hvitost/#findComment-193024
Del på andre sider

Hehe.. pussig at nettopp du skulle stusse på dette - jeg har nemlig lett for å assossiere nicket ditt med en annen hvitost: tilsiter.. ;o)

F.eks. Gouda og Edamerost er opprinnelig fra de nederlandske byene med samme navn (Gouda, Edam), og er egentlig kun betegnelser på en av mange varianter hvitost. Det er tilsynelatende ikke like strengt innen osteproduksjon som f.eks. edle dråper - kun mousserende vin laget innen Champagnedistriktet kan jo kalles ekte champagne..

Norvegia er en norsk goudatype, med lett nøttesmak sammenlignet med originalen.

http://www.xs4all.nl/~eleede/products1.htm

Hehe,så bra :-)

Har faktisk aldri hørt om den osten jeg.

Nicket ble til etter tiili var opptatt.Hvorfor jeg ville velge tiili er også en lang,komplisert historie jeg ike kan gå inn på uten å avsløre en av mine nettidentiteter (har et annet nick på irc til vanlig).Men det var mer som en spøk iallefall.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/49600-gulost-eller-hvitost/#findComment-194349
Del på andre sider

Gouda er en spesiell ost - fra et område i Nederland.

Tidligere (da jeg var liten) kalte vi den norske gulosten for Gouda, men det ble ulovlig da Gouda-området fikk enerett på navnet. Dermed måtte vi finne på et eget navn til den osten som nå heter Norvegia. Smaken er veldig lik, ja.

Man lærer så lenge man lever :-)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/49600-gulost-eller-hvitost/#findComment-194350
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...