Gå til innhold

Kapsler med matolje/essensielle fettsyrer.


Gjest Serafin

Anbefalte innlegg

Gjest Serafin

Mange tar kapsler med ulike typer matolje som kosttilskudd, for eksempel fiskeolje eller nattlysolje. 1 kapsel med olje inneholder ca 0,5 - 1 g olje og vanlig dagsdose er kanskje 2 til 3 kapsler. Det vil i praksis si ca 1 til 3 gram olje.

Det jeg lurer på er om så lave doser med matolje kan ha noe særlig effekt utover å forebygge mangel på essensielle fettsyrer. Dette siden feks et tradisjonelt eskimokosthold gir et inntak på 100 til 200 gram fiskeolje for dagen. Det tilsvarer 100 til 400 kapsler med fiskeolje !

På samme måten er det sikkert mulig å finne noen som benytter en matolje tilsvarende til nattlysolje i matlagingen. Tenk deg følgende oppskrift:

* 300 gram lammekjøtt

* 1 dl nattlysolje

* tre fedd hvitløk

* rosmarin + div krydder

* div grønnsaker

Lurer og lurer og lurer. Noen som har et fornuftig svar ?

Mvh

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Flerumettet fett inneholder omega3 og omega6 fettsyrer. Omega3 fettsyrene blir brukt til å produsere DHA og EPA, omega6 fettsyrene blir brukt av kroppen for å lage GLA.

Dersom kroppen ikke lager tilstrekkelig DHA, EPA eller GLA er det mest effektivt å innta matolje som er rik på DHA, EPA eller GLA. Fiskeolje er rik på DHA og EPA, og nattlysolje er rik på GLA. Å innta høye doser med DHA eller EPA er relativt ufarlig, høye doser med GLA kan kanskje være litt skummelt, 1 dl med nattlysolje er altfor mye.

Solbærfrø inneholder mye GLA, så solbærsyltetøy kan kanskje være en naturlig kilde til GLA. Solbær er også rike på C-vitamin og flavonoider som begge er effektive antioksidanter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Stig Bruset, Allmenpraktiserende Lege

Kjære Serafin.

Det ser faktisk ut til at et lite daglig tilskudd tilsvarende 3 g olje kan ha positive effekter, men du peker på et viktig poeng ved at kapsler faktisk inneholder ganske lite. Jeg anbefaler mine pasienter å bruke rapsolje i matlagingen (som også inneholder omega 3 fettsyrer) samt olivenolje som inneholder den sunne ETA oljen (omega 9). På den møten øker man inntaket av sunne fettsyrer uten nødvendigvis å måtte ta kapsler.

Informasjon via Internett erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell. For en sikker vurdering av problemstillingen du tar opp i brevet, bør du rådføre deg med din kontaktperson i det offentlige helsevesen.

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...