Gå til innhold

Aldri for gammel til trening


John Gunnar Oppheim, Instruktør

Anbefalte innlegg

John Gunnar Oppheim, Instruktør

Det er en utbredt misforståelse at man etterhvert som man blir eldre mister omtrent all sin styrke og utholdenhet. Sannheten er at dette skjer ikke i så vesentlig grad så lenge man opprettholder sitt aktivitetsnivå.

Det fysiske forfallet som ofte skjer med mennesker når de begynner å nærme seg alderdommen er i vår kultur et resulatet av inngrodde holdninger og dårlige vaner. Så snart man pensjoneres kan man bare sette seg ned å vente: Uff. Feil.

I åresvis hevdet forskere at fra en alder på 25 år begynte kroppens aerobiske kapasitet (VO2 Maks.), styrke og fart å falle med en 1% per år. Men man tok ikke i betraktning at dette tapet kan kompenseres for ved en økende treningsmengde. I 1971 satte Dr. Michael Pollock igang et studie hvor 24 friske og aktive menn deltok. De hadde det til felles at de alle sammen var over 40 år og hadde vært idrettsutøvere på høyt nivå og hadde etter sin tid med konkurranse fortsatt å trene like mye. 10 år senere utførte Pollock testene på nytt, og fant at de som hadde vedlikeholdt sin trening bare såvidt hadde hatt en nedgang i aerobisk kapasitet (1,7%). De var like spreke som 50åringer som da de var 40. Derimot viste gruppen som hadde latt treningen forfalle en nedgang på 12,5% i aerobisk kapasitet.

Omfattende forskning på svømmere viste at de som trente regelmessig ikke hadde noe nedgang i kroppens evne til økning ved 25, men først etter å ha passert 30 år. Og denne "1% forfall per år" var ikke riktig. Faktisk viste det seg at aktive utøvere ikke mistet en hel prosent i året før de hadde passert 70 år. Dataene som professor Phil Whitten samlet, viste:

1% forfall per år gjelder kun for mennesker som ikke trener.

Mens disse har mistet 25% av sin fysiske kapasitet i en alder av 50 år, har de som trener bare mistet 3,5%.

En trenet 70åring vil utfra dette ha samme kapasitet som en 45åring som ikke holder på med regelmessig trening.

Frank Spellman var olympisk vektløfter i verdensklasse i sine yngre dager. I 1942 var han 20 år gammel da han vant det amerikanske nasjonale mesterskapet for juniorer i 75 kilos klassen. I 1947 vant han det nasjonale mesterskapet for seniorer og kom på 2. plass i verdensmesterskapet i Paris. I 1961, da 39 år gammel, slo han regjerende nasjonal mester, Joe Puleo. Så sluttet han sin konkurransemessige karriere, men fortsatte å trene for moro skyld. Og verre er han ikke blitt enn at han etter å ha passert 70 år løfter 5 repetisjoner på 182 kg i knebøy og 10 repetisjoner på 91 kg i benkpress.

For et par år siden så jeg et innslag på nyhetssendingen til tv2 der en fikk se hvordan eldre mennesker trenet styrke og utholdenhet med vekter, jogging og sprint. Resultatene viste tydelig at 80, 90 og 100åringer kunne øke formen sin så sant de var friske. En mann fortalte at han nå løp maraton, og den fascinerende tilleggsopplysningen var at han hadde ikke trenet en dag i sitt liv før etter en alder av 65 år.

God helse er ikke bare år til livet, men liv til årene.

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...