Gjest Bien Skrevet 28. august 2002 Del Skrevet 28. august 2002 Egentlig, liksom? Er det ikke bare sukker da? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/69677-er-honning-sunt/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Aina E Skrevet 28. august 2002 Del Skrevet 28. august 2002 Fakta om honning I honning er det hittil påvist over 180 substanser. ca 19% vann ca 79% sukker (ca 77% drue- og fruktsukker (glukose og fruktose), ca 2% rørsukker (sukrose)) 0,2 - 2,0% aske (30 ulike mineraler; 12 ulike vitaminer; enzymer; 22 frie aminosyrer; 19 organiske syrer; proteiner, vesentlig fra pollen (blomsterstøv), 8 fettliknende stoffer; ca 120 stoffer som påvirker smak og aroma, og i tillegg flere påviste fargestoffer). Honningens egenskaper: pH = 2,7 - 6,4, gjennomsnittlig 4,0 Hygroskopisk; trekker til seg fuktighet (i balanse ved ca 60% relativ fuktighet) Lynghonning er tixotrop, dvs. har geléaktig konsistens. Har varierende viskositet (seighet), avhengig av honningtype, temperatur og luftfuktighet. Har varierende farge, avhengig av bl.a. mineral- og polleninnhold, som varierer med nektartypene. Mineralene dekker et omfattende register, faktisk kan man finne alle skjelettets bestanddeler her. Ved å spise honning får vi i oss sporstoffer som kroppen trenger. Enzymer i honningen hjelper kroppens egne i fordøyelsen av annen mat. Norsk honning inneholder ofte mer protein enn mange utenlandske typer pga høyere polleninnhold, ca 5000 pollenkorn pr. gram. Dette hovedsakelig fordi pollen ikke fjernes fra norsk honning før frambud, noe som er vanlig i utlandet for å holde honningen flytende. F.ø. er det forskjell på pollen fra plante til plante. Noen pollenallergikere kan reagere på pollen i honning. Honningens 22 ulike aminosyrer omfatter tilnærmet like mange som kroppen vår trenger. Honningens antibakterielle/antibiotiske effekt vies stor oppmerksomhet fra medisinsk hold. Dette skyldes i hovedsak honningens lave vanninnhold, som gjør at bakterier ikke overlever. For øvrig katalyserer enzymet glukose-oksidase omdanning av druesukker til glukonsyre og hydrogenperoksid(H2O2). H2O2 virker sammen med andre av honningens egenskaper (f.eks hygroskopisitet) slik at brannsår, kuttsår, liggesår og andre infeksjonssår gror raskere og gir mindre arrdannelse. Honning og bivoks brukes mye i kremer, salver, hårshampoo og såper. Ren honning anbefales som ansiktsmaske. Honningens hygroskopiske egenskaper utnyttes i bl.a. bakverk. Da holder det seg mykt og saftig lenge. Norsk honning fra Honningcentralen A/L har, som foreløpig eneste norske naturhøstede matvare, tillatelse til å bruke kvalitetsmerket MATMERK (GODT NORSK) på emballasjen. Merket borger for de beste matvarene fra norsk landbruk, og brukes av over 30 foredlingsbedrifter innen alle bransjer av norsk matvareindustri. Honning skal ikke gis til barn under 12 måneders alder, pga en viss risiko for spedbarnsbotulisme. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/69677-er-honning-sunt/#findComment-332516 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Bien Skrevet 28. august 2002 Del Skrevet 28. august 2002 Fakta om honning I honning er det hittil påvist over 180 substanser. ca 19% vann ca 79% sukker (ca 77% drue- og fruktsukker (glukose og fruktose), ca 2% rørsukker (sukrose)) 0,2 - 2,0% aske (30 ulike mineraler; 12 ulike vitaminer; enzymer; 22 frie aminosyrer; 19 organiske syrer; proteiner, vesentlig fra pollen (blomsterstøv), 8 fettliknende stoffer; ca 120 stoffer som påvirker smak og aroma, og i tillegg flere påviste fargestoffer). Honningens egenskaper: pH = 2,7 - 6,4, gjennomsnittlig 4,0 Hygroskopisk; trekker til seg fuktighet (i balanse ved ca 60% relativ fuktighet) Lynghonning er tixotrop, dvs. har geléaktig konsistens. Har varierende viskositet (seighet), avhengig av honningtype, temperatur og luftfuktighet. Har varierende farge, avhengig av bl.a. mineral- og polleninnhold, som varierer med nektartypene. Mineralene dekker et omfattende register, faktisk kan man finne alle skjelettets bestanddeler her. Ved å spise honning får vi i oss sporstoffer som kroppen trenger. Enzymer i honningen hjelper kroppens egne i fordøyelsen av annen mat. Norsk honning inneholder ofte mer protein enn mange utenlandske typer pga høyere polleninnhold, ca 5000 pollenkorn pr. gram. Dette hovedsakelig fordi pollen ikke fjernes fra norsk honning før frambud, noe som er vanlig i utlandet for å holde honningen flytende. F.ø. er det forskjell på pollen fra plante til plante. Noen pollenallergikere kan reagere på pollen i honning. Honningens 22 ulike aminosyrer omfatter tilnærmet like mange som kroppen vår trenger. Honningens antibakterielle/antibiotiske effekt vies stor oppmerksomhet fra medisinsk hold. Dette skyldes i hovedsak honningens lave vanninnhold, som gjør at bakterier ikke overlever. For øvrig katalyserer enzymet glukose-oksidase omdanning av druesukker til glukonsyre og hydrogenperoksid(H2O2). H2O2 virker sammen med andre av honningens egenskaper (f.eks hygroskopisitet) slik at brannsår, kuttsår, liggesår og andre infeksjonssår gror raskere og gir mindre arrdannelse. Honning og bivoks brukes mye i kremer, salver, hårshampoo og såper. Ren honning anbefales som ansiktsmaske. Honningens hygroskopiske egenskaper utnyttes i bl.a. bakverk. Da holder det seg mykt og saftig lenge. Norsk honning fra Honningcentralen A/L har, som foreløpig eneste norske naturhøstede matvare, tillatelse til å bruke kvalitetsmerket MATMERK (GODT NORSK) på emballasjen. Merket borger for de beste matvarene fra norsk landbruk, og brukes av over 30 foredlingsbedrifter innen alle bransjer av norsk matvareindustri. Honning skal ikke gis til barn under 12 måneders alder, pga en viss risiko for spedbarnsbotulisme. Og konklusjonen er? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/69677-er-honning-sunt/#findComment-332519 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest ikke undertegnet Skrevet 28. august 2002 Del Skrevet 28. august 2002 Og konklusjonen er? At det er mye sukker, men allikevel sunnere enn raffinert hvitt sukker. Så hvis det erstatter bruken av annet sukker er det sunt, men det er ikke sunt med _mye_ honning heller. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/69677-er-honning-sunt/#findComment-332522 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Aina E Skrevet 28. august 2002 Del Skrevet 28. august 2002 Og konklusjonen er? Det må jo være sunt... 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/69677-er-honning-sunt/#findComment-332814 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.