Gå til innhold

Adoptert: en innvandrer?


Gjest farslykke

Anbefalte innlegg

Gjest farslykke

Det har gått en debatt her om det er korrekt av presse å bruke betegnelsen "innvandrer" på adopterte Idol-Jorun. Noen mener tydeligvis det. Jeg er sterkt uenig.

Å forholde seg til SSBs i utganspunktet nøytrale definisjoner skygger over et viktig poeng. Nemlig at de langt fleste mennesker legger mer i uttrykket "innvandrer" enn bare at det er en person som er født i utlandet og som har flyttet til Norge. De færreste slike ord er nøytrale. Ord har konnotasjoner. Og "innvandrer" forbindes av de fleste mennesker i Norge med et eller annet kultur-vedheng. Når et barn kommer til Norge som en 3 mnd gammel baby (som jeg forstår Jorun gjorde), har hun selvsagt liten eller ingen "kultur" med seg, men mindre man mener at kultur er en biologisk størrelse (og det gjør vel ingen, siden man da legger seg opp til ideologier som ikke er særlig vennligstilt overfor annerledesutseende mennesker...).

Derfor mener jeg at det blir helt riv, ruskende galt å kalle Jorun innvandrer. Hun er faktisk langt mindre innvandrer enn kongen, siden han hadde to utenlandsfødde foreldre...

Det blir like feil som da TV2s nyhetsredaktør mente at adopterte Anne Weider Aasen var et tegn på at kanalen har innvandrere i reporterstaben.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg har vel aldri skjenket det en tanke engang at en adoptert er en innvandrer og er helt enig med deg. Men definisjonen innvandrer er og blir vanskelig. Innvandrer er en som har 'vandret' inn fra et annet land. Jeg har gjort det og det er greit for meg å være definert som innvandrer, men det er ikke greit for mange rundt meg som nærmest ber om unnskyldning når de snakker om utlendinge eller innvandrere, og sier at de ikke mener meg. Hvorfor ikke?

Når ordene innvandrer og utlending blir så negativt ladet at du ber noen om unnskyldning som du tror blir støtt så er det noe galt. Ordet utlending er en som kommer fra utlandet, men det er tydeligvis i ferd med å endre mening.

Hvis innvandrer betyr en som kommer fra en annen verdensdel enn Europa så er jeg såklart ikke innvandrer.

Hvis en innvandrer har to utenlandskfødte foreldre faller det bort med adopterte, men dit eksempel viser at det nå blir en tendens til å definere innvandrer med en som har et ikkeeuropeisk utseende. Mine erfaringer med mitt nordiske utseende og aksent bekrefter dette. Ordet innvandrer blir noenganger brukt i en fleipetone overfor meg for å bekrefte at jeg er egentlig norsk, nesten i hvert fall, selvom jeg ikke er norsk statsborger engang og ikke har noe særlig ønske om å bli definert som norsk, og i hvert fall ikke som noe nesten norsk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest girasol

Jeg er enig jeg og! På en måte dreier debatten seg rundt BEGREPENE! Det er det samme som skjer med ordet "neger". "Innvandrer" har fått en negativ tone til seg, og selvfølgelig er det uheldig for dem som har kommet hit til lands, en gang, fra et annet land. Det som blir dummest, i min oppfatning, er bruken av ordet bare fordi en person har et annet etnisk utseende enn den typiske viking-looken!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med "Innbåret" = Båret inn i landet

I tillegg til at det er feil bruk av begrepet mener jeg det temmelig tåpelig (ikke temaet her, men bruken av det). Jeg lurer av og til på hva de ønsker å si de som bruker slike begreper. Jeg får assosiasjoner til avisoverskrifter som

18 år gammel muslim fra Pakistan tatt for blind vold.

Bytt ut muslim med kristen og Pakistan med Bergen og les setningen igjen - Det blir sært.

Nå klarte jeg å rote meg litt bort her...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...