Gå til innhold

Guttejente


fei1365380229

Anbefalte innlegg

Jeg hører ofte foreldre si, nesten med stolthet i stemmen; "hun er en sånn guttejente som liker fotball og klatring i trær".

Jeg har selv en jente som liker rosa, sminke, dukker, klatring i trær, fotball, vill lek med gutter og jenter, playstation osv., men hun er ikke noen jentejente eller guttejente. Hun er en jente som får gjøre det hun ønsker å gjøre.

Hvorfor sier man guttejente, med stolthet i stemmen, men ikke jentegutt med stolthet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det irriterer meg voldsomt også!

Akurat som om det å være gutt er bedre enn å være jente! Dette må være noe som henger igjen fra gamle dager...

På tide å snu denne trenden!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt spørsmål!

Må innrømme at jeg selv også synes det er litt tøft med små guttejenter, kanskje fordi de ikke lever opp til det konservative idealet med pene, stille og snille jenter?

Selv har jeg en gutt som er like glad i å pynte seg og leke prinsesse som å sykle, sparke fotball og leke vilt ute. Tenker da ikke at det ene er "kulere" enn det andre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fordi gutteaktiviteter og -verdier fremdeles rangerer høyere i samfunnet vårt, dessverre. Selv om mye har forandret seg, er det mange ubevisste holdninger som henger igjen.

Nå er det stort sett greit, og til og med litt tøft, at jenter gjør gutteting, mens gutter som liker klassiske jenteaktiviteter blir sett litt ned på.

Dermed har jenter utrolig mye større register i forhold til å definere seg selv som person.

Jeg ser det på sønnen min også. Han synes det er ganske urettferdig at jenter får lov til å turnere prinsessekjoler og tøffe olabukser, perling og fotball, smykker og treklatring etter hjertens lyst, mens han får tyn så fort han vil ha på seg en liten ring, stakkars. ;o)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

God, gammel norsk oppfatning:

Gutter er kjekke, harde, tøffe, barske, sterke, modige, raske, staute mm.

Jenter er søte, myke, nusselige, sippete, sutrete, pysete, sladrete, ømtålelige, svake, trege osv...

Med utgangspunkt i disse stereotypene er det nok bedre med en datter som er "guttejente" enn en sønn som er "jentegutt".

See?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Sønnen min er utifra "gammeldagse" definisjoner ganske "guttete". Men han er jammen med på leken når jentene skal pynte seg og være prinsesser. Jeg kan love deg at jeg steilet da jeg fikk se bildene far i huset hadde tatt av min sønn i Tingelingkostyme, rosa sminke og glitter i håret. joda. Det var gutten sin det tenker jeg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den eldste jenta mi er av den forsiktige typen, iallefall ikke så tøff i trynet som lillesøster som ikke skyr noenting bortsett fra dyr ;)

Jeg har aldri omtalt henne som guttejente jeg heller, om noen spør hvordan hun er sier jeg ofte at hun er ei jente med bein i nesa og som tør å stå på krava. Det gjør forsåvidt storesøster også, men hun er mer diplomatisk av seg.

Eldste er diplomat som sin far og yngste bare går på, slik som sin mor.

Guttejente greiene er (som de andre også sier) noe som henger igjen fra gammelt av, jeg fikk ofte den betegnelsen selv, ikke fra familien, men fra andre. (lang og rar setning, det er for tidlig på dagen..)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...