Gå til innhold

Barnet slår seg selv


Gjest Bekymret_far_og_mor

Anbefalte innlegg

Gjest Bekymret_far_og_mor

Hei! Vi har en nydelig gutt på 17 mnd. Når han er trøtt og sliten (mot kvelden) hender det at han slår seg selv i hodet. Noen ganger kan han også slå hodet i gulvet eller veggen. Det er vondt å se på og vi er litt bekymret over denne atferden. Det har skjedd 2-3 ganger i uken de siste 2-3 månedene. Er det noe vi kan gjøre? Hva kan være årsaken? Bør det følges opp av fastlege etc.? Han bor sammen med sin mor og far som begge tilbringer mye tid med ham. Han får mye kjærlighet og omsorg samtidig som vi er opptatt av å sette grenser. Det er som oftes et "nei" på kveldstid som utløser nevnt atferd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Som Glimtipper skriver, dette er vondt å "se på", men helt normalt.

Vår lille lå på gulvet, skrek og smalt hodet sitt ned i gulvet, hun lugget seg osv osv, dette varte en liten periode. Vet ikke jeg om det er en måte å få ut fortvilelsen på det å ikke klare å forklare seg eller hva det var. Men hører at mange mange opplever dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gunnar Oftedal, barnelege

Dette er ikke en spesielt bekymringsfull atferd. Noen barn reagerer med å slå hodet i gulvet eller slå seg selv når de er slitne og trette, og derfor synes at verden er vanskelig å forholde seg til. Mitt råd er at dere ikke gjør for mye ut av det, slik at han ikke opplever å bli belønnet når han slår seg. Det går over! Et viktig poeng er at han ikke oppnår noe spesielt med denne atferden, og at dere er tilstede som vanlig slik at han føler seg trygg og ivaretatt. Jeg synes ikke det er noen grunn til å få ham medisinsk vurdert, men dersom dere synes dere trenger noen praktiske råd om hvordan dere som foreldre skal behandle ham, vil det være klokt å be en barnepsykolog om råd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Per H Finne, Professor i barnesykdommer

Det er ikke uvanlig at man hos barn i tidlig barnealder ser bevegelser som du beskriver ( repetitive bevegelser) når det kjeder seg, er sur og lei, trett før sengetid. Slike bevegelser kan få mange former, som hodedunking ( head banging),rive seg i håret, vugger kroppen, nikker med hodet,finger sugning, neglebiting mm. Selv om man ikke har en fullgod forklaring på hvorfor slike bevegelser opptrer hos noen, oppfattes dette som normalt og krever hos ellers normale barn ingen tiltak, det går med alderen over av seg selv. Hos barn før fødsel ser man tilsvarende bevegelses mønstere ( med ultralyd) og bevegelsene etter fødsel, i tidlig barnealde,r oppfattes som en del av den normale nevrologiske utvikling.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...