Gå til innhold

Spedbarn og søvn


Gjest slitne foreldre

Anbefalte innlegg

Gjest slitne foreldre

Vi fikk en sønn for fem uker siden. Allerede tre dager etter at vi kom hjem fra sykehuset ble han forkjølet, nesen var svært tett, og han ble hysterisk hvis han ble lagt ned på en madrass e.l. fordi nesen var tett. Dette gjorde at vi måtte sitte oppe med ham på skift slik at han skulle kunne puste i oppreist stilling. Forkjølelsen er nå bedre,men han sover ikke unntatt når han får ligge oppå noen (på magen/brystet). Når han sovner etter amming etc og vi legger ham i sengen sin/sengen vår, blir han hysterisk når han våkner og finner ut at han ikke ligger oppå noen, selv om vi ligger rett ved siden av og tar hånden på kinnet hans e.l. Har også prøvd å legge ham på madrassen med oss ved siden av, i håp om at han skal roe seg ned, men det skjer ikke. Han skriker og skriker. Dette er fortvilende, for vi kan ikke fortsette å sitte oppe med ham på skift eller ha ham sovende på brystet/magen til en av oss. Vi skjønner at vi har gitt ham "dårlige" vaner allerede, men hva kan vi gjøre for å venne ham av med det? Kan vi la ham skrike mens vi ligger ved siden av og klapper/koser med ham og viser at vi er der? Han slutter å skrike når han blir tatt opp/får ligge oppå en av oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gunnar Oftedal, barnelege

Det er ikke så helt uvanlig at spedbarn våkner opp og skriker utrøstelig, slik at de må roes ned på en eller annen måte. Jeg er enig i at deres gutt har fått litt spesielle vaner på grunn av forkjølelsen og den omsorgen dere ga ham de første ukene, og er også enig i at det er nødvendig å finne andre måter å roe ham på enn å ha ham liggende på mors eller fars bryst. Spedbarn som gråter skal trøstes, slik at det ikke er noen god ide å la ham ligge i mange minuttene og illskrike. Bedre er det å ta ham opp, sitte med ham på fanget, gynge i en gyngestol eller legge ham i vognen og rugge eller trille litt frem og tilbake. Hva som fungerer best for dere må dere prøve ut selv. Som regel vil det som fungerer på dagtid også fungere om natten. At det vil føre til at en av dere må sitte oppe med gutten noen ganger i løpet av natten er godt mulig, men det som pleier å skje er at spedbarnet venner seg til faste rutiner relativt raskt, og belastningen blir ikke så stor når barnet ikke sover på mors eller fars bryst.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...