Gå til innhold

Er det mulig å bli høyere.------


Gjest Morten skogmus

Anbefalte innlegg

Gjest Morten skogmus

Sønnen vår er 18 år, han er aktiv kampsportutøver, har drevet denne idretten i 7-8 år. Han er velbygget oventil, men har svært korte bein, totalt er han 165 cm, og synes sjøl han er liten. Jeg sliter med skyldfølelse fordi vi ikke tok kontakt med barnelege med hensyn til veksthormoner før han kom i puberteten. Det ble tatt røntgenbilder av hånden hans da han var 10-11 år, og vi fikk beskjed om at ikke ville bli særlig høy. Dette slo vi oss til ro med, da vi var redd for at veksthormoner kunne gi negative bivirkninger. Da sønnen vår var 15 var vi hos ortoped med han på grunn av leggeskinnebetennelse, fysioterapeuten mente det skyldtes plattfothet, men ortopeden kunne fastslå at han hadde skjeve bein, han er ganske hjulbeint. Han har som nevnt påfallende korte bein, men velutviklet og fin overkropp. Vi foreldre er ikke spesielt høye, mor 160, og far 174, foreldrene våre noe av det samme. Vi hadde forventet at sønnen vår skulle bli noe høyere enn 165. Kan astmamedisinene han har brukt, ventolin og zyrtec han gjort at veksten har blitt hemmet. Han hadde høy fødselsvekt 4450g,og 51 cm. kan noe gjøres med høyden hans, kan f.eks knoklene i beina hans opereres?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gunnar Oftedal, barnelege

Siden sønnen deres er 18 år er han trolig utvokset, selv om det er noen som fortsetter å vokse til de er 19-20 år. Hvor lenge veksten skal fortsette er avhengig av når puberteten inntraff. Sen pubertet, dvs. i 15-16 års alder, gir ofte lengdevekst frem til slutten av tenårene. Dersom han hadde begynnende pubertet i 13-14 års alder vil jeg tro han er utvokst. Side begge foreldre er relativt korte er det lite sannsynlig at behandling med veksthormon ville ha hatt noen effekt, fordi veksten hans ikke skyldtes mangel på hormon, men var genetisk bestemt. Du behøver derfor ikke ha dårlig samvittighet.

Det er idag mulig å forlenge lår og leggbein med mange cm., men det er en plagsom og langvarig prosess. Det er ortopedene som har ansvar for denne type inngrep, men jeg tviler på om det vil være aktuelt for hans vedkommende siden en lengde på 165 cm. ligger innenfor normal variasjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...