Gå til innhold

Søvn problemer / Vokse smerter


Gjest Bekymret pappa og mamma
 Del

Anbefalte innlegg

Gjest Bekymret pappa og mamma

Vi har ei datter på 2 år og 7 måneder som de siste to månedene har to til tre netter i uken hvor hun er mye våken. Hun våkner ca hver halvtime fra 23 og utover natten til vi står opp. Hun gråter litt og strekker seg når hun våkner og er urolig og finner ikke roen. Når vi legger henne i vår seng, så fortsetter det at hun våkner hver halve time, og hun ligger urolig, beveger seg mye og faller ikke til ro. Før dette begynte for et par måneder siden har hun som regel sovet gjennom hele natten, utenom når hun har vært syk, hatt feber, omsgansyke o.l. Hun virker som en jente som tåler mye smerte, hun gråter sjeldent ved ørebetennelse, streptokokker og annet smerte hun har hatt. Hun er en lang jente som ligger over lengde kurven for sin alder, hun har også vokst en del cm de siste månedene. Kan dette være voksesmerter? Hvis vi spør henne om hvor hun har vondt, kan hun ikke forklare det, ser bare på oss og nikker når vi spør. Vet ikke om det har noe å si, men hun har også hatt en del luft i magen de siste månedene, med mye gass og oppblåsthet. Hun sier ofte at hun har vondt i maven, men dette kan hun også si når hun er sulten. Videre har hun hatt kolikk de 4 fire leveår og hun har slitt mye med hard avføring frem til hun ble halvannet år. Vi har ikke gitt henne noen smertestillende nettene som hun har vært våken. Håper du kan hjelpe oss

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Per H Finne, Professor i barnesykdommer

Symptomene du beskriver er ganske vanlige hos barn i denne alder, de du beskriver vil jeg si faller inn i gruppen parasomnier som er episodiske adferdsfenomener som finner sted under søvn og som kan ha forskjellige symptomer og bilder.Det kan være søvngjengeri, snakking i søvne, sengevæting,natte skrekk, tanngnissing, rytmiske bevegelser, rugging, hudedunking mfl. Opptrer gjerne tidlig på natten, barna husker ikke hendelsen,øker ofte på i perioder med lite søvn,tendensen avtar med alder.Trenger vanligvis ikke spesiell utredning,men kan være symptom på separasjonsangst eller andre angstlidelser ( traumatiske opplevelser).

Tiltak for å oppnå god søvnrytme kan være å begrense aktivitetet om kvelden, etablere faste ritualer før og ved leggetid, lære barnet å finne søvnen selv,sove i egen seng. Kosedyr kan bidra til at barnet roer seg ned,unngå at barnet får gevinst av uroen/ oppvåkningen.

Det likner ikke på voksesmerter,de er annerledes og kommer på andre tider av døgnet.

Magesmertene hun angir er ukarakteriistiske, barn vil ofte henlegge ubehag og angst til magen selv om det ikke er noe galt der, magen er sentral.

Luft i magen er normalt hos de fleste, avhenger av mengde og om det er noe som fremprovoserer luft.Periodevis noe treg avføring er ganske vanlig, behandles med aktivtet og diettening, øke frukt og grov mat.

Det høres ufarlig ut, men der du engstelig synes jeg du skal la fastlegen se på barnet ditt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
 Del

×
×
  • Opprett ny...