Gå til innhold

å tisse i seng som voksen


Gjest Monica Jansen
 Del

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Å være sengevæter som voksen, er svært uvanlig. Nesten alle blir bra av denne tilstanden før 20-årsalderen. Du sier ingen ting om hva som er forsøkt, om han er utredet skikkelig osv. Årsaken til sengevæting er prinsipielt tredelt:

1. Nattlig urinvolum er for stort i forhold til blærekapasiteten.

2. Blærekapasiteten er for liten i forhold til normalt urinvolum.

3. Pasienten har manglende evne til å våkne.

Tilstanden er ofte arvelig. Hvis han ikke er utredet skikkelig hos urolog, bør det gjøres. Infeksjoner, feil med urinveiene og feil med nervene som går til blæren, må sjekkes. Jeg antar at han har prøvd diverse opp gjennom årene, men jeg vil skissere noen behandlings tiltak som han bør prøve, eventuelt prøve på nytt.

Han må snakke med fastlegen slik at det også blir et samarbeid mellom fastlege og urolog om disse tiltakene. Av generelle tiltak kan det nevnes at det er lurt å drikke lite de to siste timene før man kryper til køys og late vannet før, og eventuelt ordne vekking en gang i løpet av natten. Ellers er behandlingen av barn med dette problemet todelt, med alarmmatte og medikamenter. Matten legges i sengen. Så snart han begynner å tisse, går en alarm som vekker ham. Etter hvert lærer han å våkne når blæren er full, og han vil tømme seg. Det er viktig å føre dagbok for sengevætingen i forbindelse med slik behandling. I tillegg til alarmmatte kan man bruke medikamenter. Minirin virker på nyrene slik at urinmengden reduseres. Det er et hormon som sørger for konsentrasjon av urin som noen av disse pasientene har for lite av. Et annet medikament er Detrusitol som brukes på mennesker med overaktiv blære, det vil si at den tømmer seg ofte, og pasienten må plutselig late vannet på dagtid. Det kan også forsøkes ved sengevæting hvis man har mistanke om at noen slike mekanismer kan være medvirkende. Hvis alarmmatte kombinert med Minirin ikke virker, kan hypnose være aktuelt. Komplisert sengevæting hos større gutter har med hell vært behandlet med hypnose. I alle fall må din venn til behandling og utredning. Det er en betydelig belastning å være sengevæter i voksen-alder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

siameser

Etter å ha lest det andre innlegget ditt, begynner jeg nesten å lure på om epilepsien virkelig er helt borte? Et familiemedlem hadde epilepsi, og hadde dette med å 'falle ut' i et øyeblikk lenge før hun fikk sitt første skikkelige anfall. Det var kun under disse anfallene at hun mistet kontrollen over blæra. Kan det hende at det lekker litt selv om du bare er borte et øyeblikk?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
 Del

×
×
  • Opprett ny...