Gå til innhold

Rimelige råvarer for å lage mat som ikke er ultraprosessert


cathlin

Anbefalte innlegg

Har dere giddet å skrive inn matvarer som er billige i dag. Som man skal bruke til å lage mat fra bunnen av til et fullverdig kosthold. Jeg har ikke oppdatert meg på prisene men følte meg ranet da jeg var på butikken her om dagen. 

Litt fantasiløs i matlagning for tiden. Har noen oppskrifter som passer til overskriften. 

  • Egg, er det fremdeles billig.
  • Linser
  •  

Hvilket protein er relativt rimelig forutenom linser og egg? Fisk... . . . Tunfisk på boks? Sardiner i tomat? 

Grønnsaker, er det frosne blandinger som gjelder? 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Vi handler mye fra datodisken, både kjøtt og fisk holder seg lenge i fryseren. Kylling, laks, kjøttdeig og noen ganger slike enkeltpakkede ytrefileter også. Helt gull! Jeg bruker en del bønner på boks, men enda billigere blir det jo om du kjøper tørre bønner, legger i vann over natten, koker (det tar jo en stund), renner godt av og pakker i porsjonsposer og legger i fryseren. Tiner på et par minutter når du hiver det i en gryterett. :) Linser er enklere da de trenger bare noen minutters koking, litt avhengig av hva slags linser det er. Tunfisk kommer jeg ingen vei med, men ja, det er billig og sunt.

Av grønnsaker er det bare noen få jeg kjøper i frossen tilstand og det er erter (first price er gulle gode!) og søtpotetchips. Kål er billig og godt, kålrot er billig også, kjøp first price-gulrot, mye billigere enn de andre utgavene, smaker like godt. Såkalte innvandrerbutikker har ofte billigere grønnsaker, store pakker tørre erter og linser og gjerne hele brett med egg til en rimeligere penge enn i dagligvaren. Slike frossenposer med lapskausblanding kan gå an, de er gjerne veldig billige i kjedenes egne merkevarer.  Hakkede tomater på boks får du veldig billig om du går for kjedenes egne merkevarer og de er gode synes jeg. Jeg lager gjerne tomatsuppe på en halv løk som surres i litt olje, en boks tomater, litt tomatpure og pizzakrydder, salt og pepper + buljong og litt creme fraiche om jeg har det, kanskje en slant brunsukker (eller sukrin gold) for å runde av tomatsmaken. Jevner suppa med stavmikser. Tar 15 min, like lang tid som eggene bruker på å bli hardkokte i eggekokeren. :) Noen ganger lager jeg av 2-3 bokser tomater, deler opp resten i porsjonsbokser og fryser ned og har dermed flere deilige lunsjporsjoner klare. :) Koker opp på morgenen og har på mattermos, om jeg koker opp ca. kl. 6:30 er den fremdeles perfekt spisevarm kl. 12.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lillemus skrev (3 timer siden):

Vi handler mye fra datodisken, både kjøtt og fisk holder seg lenge i fryseren. Kylling, laks, kjøttdeig og noen ganger slike enkeltpakkede ytrefileter også. Helt gull! Jeg bruker en del bønner på boks, men enda billigere blir det jo om du kjøper tørre bønner, legger i vann over natten, koker (det tar jo en stund), renner godt av og pakker i porsjonsposer og legger i fryseren. Tiner på et par minutter når du hiver det i en gryterett. :) Linser er enklere da de trenger bare noen minutters koking, litt avhengig av hva slags linser det er. Tunfisk kommer jeg ingen vei med, men ja, det er billig og sunt.

Av grønnsaker er det bare noen få jeg kjøper i frossen tilstand og det er erter (first price er gulle gode!) og søtpotetchips. Kål er billig og godt, kålrot er billig også, kjøp first price-gulrot, mye billigere enn de andre utgavene, smaker like godt. Såkalte innvandrerbutikker har ofte billigere grønnsaker, store pakker tørre erter og linser og gjerne hele brett med egg til en rimeligere penge enn i dagligvaren. Slike frossenposer med lapskausblanding kan gå an, de er gjerne veldig billige i kjedenes egne merkevarer.  Hakkede tomater på boks får du veldig billig om du går for kjedenes egne merkevarer og de er gode synes jeg. Jeg lager gjerne tomatsuppe på en halv løk som surres i litt olje, en boks tomater, litt tomatpure og pizzakrydder, salt og pepper + buljong og litt creme fraiche om jeg har det, kanskje en slant brunsukker (eller sukrin gold) for å runde av tomatsmaken. Jevner suppa med stavmikser. Tar 15 min, like lang tid som eggene bruker på å bli hardkokte i eggekokeren. :) Noen ganger lager jeg av 2-3 bokser tomater, deler opp resten i porsjonsbokser og fryser ned og har dermed flere deilige lunsjporsjoner klare. :) Koker opp på morgenen og har på mattermos, om jeg koker opp ca. kl. 6:30 er den fremdeles perfekt spisevarm kl. 12.

Datodisken: Syns ikke varene i den er så billige. Ofte kjøtt som allerede var dyrt og mye rart jeg aldri ville valgt å handle, men ser det varierer fra butikk til butikk. 

Søtpotetchips: Vil du ikke si at det er prosessert mat? Jeg syns vanlig søtpotet er godt, men nå husker jeg ikke om det også er superdyrt. Kanskje vanlig potet dekker samme næringsinnholdet. 

Tomatsuppe faktisk. God ide! Det er vel bra nok som et fullverdig måltid. Tomat+egg. Kanskje noe brød til. 

Har du en annen rett du da kan bruke resten av boksen med creme fraiche i?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lillemus skrev (3 timer siden):

Jeg lager gjerne tomatsuppe på en halv løk som surres i litt olje, en boks tomater, litt tomatpure og pizzakrydder, salt og pepper + buljong og litt creme fraiche om jeg har det, kanskje en slant brunsukker (eller sukrin gold) for å runde av tomatsmaken.

Jeg burde seriøst vurdere en tur til optikeren. Jeg leste "kanskje en slant med brunsnegler" og holdt på å sette seigmannen i halsen 🤣 Greit at maten er dyr og at snegler i noen land anses som delikatesser, men dog.... så dyr har ikke maten blitt 🤣 Nå kjenner jeg at bare å tenke på tomatsuppe med brune delikatesser kan være en effektiv slankekur 🤢

Lenke til kommentar
Del på andre sider

cathlin skrev (4 timer siden):

Har dere giddet å skrive inn matvarer som er billige i dag. Som man skal bruke til å lage mat fra bunnen av til et fullverdig kosthold. Jeg har ikke oppdatert meg på prisene men følte meg ranet da jeg var på butikken her om dagen. 

Litt fantasiløs i matlagning for tiden. Har noen oppskrifter som passer til overskriften. 

  • Egg, er det fremdeles billig.
  • Linser
  •  

Hvilket protein er relativt rimelig forutenom linser og egg? Fisk... . . . Tunfisk på boks? Sardiner i tomat? 

Grønnsaker, er det frosne blandinger som gjelder? 

 

Når det gjelder grønsaker går de opp og ned i pris som en yoyo. Sikkert etter sesongen. Kålrot f.eks var kjempebillig, men så var den plutselig ikke det lenger allikevel. Sist jeg kjøpte fiskeboller, var de unormalt billige. Men de justerer prisene hele tiden på alle varer, så man må nesten bare se på prisen hver gang man handler. Ev følge med kampanjer. Mat og strøm har blitt et jævla styr. Jeg prøver å trøste meg med at vi i hvert fall ikke blir bombet. Det gjør det lettere å leve med følelsen av å bli ranet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trine skrev (6 timer siden):

Jeg burde seriøst vurdere en tur til optikeren. Jeg leste "kanskje en slant med brunsnegler" og holdt på å sette seigmannen i halsen 🤣 Greit at maten er dyr og at snegler i noen land anses som delikatesser, men dog.... så dyr har ikke maten blitt 🤣 Nå kjenner jeg at bare å tenke på tomatsuppe med brune delikatesser kan være en effektiv slankekur 🤢

Hahaha 😄 Du trenger definitivt nye briller, Trine!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

cathlin skrev (6 timer siden):

Datodisken: Syns ikke varene i den er så billige. Ofte kjøtt som allerede var dyrt og mye rart jeg aldri ville valgt å handle, men ser det varierer fra butikk til butikk. 

Søtpotetchips: Vil du ikke si at det er prosessert mat? Jeg syns vanlig søtpotet er godt, men nå husker jeg ikke om det også er superdyrt. Kanskje vanlig potet dekker samme næringsinnholdet. 

Tomatsuppe faktisk. God ide! Det er vel bra nok som et fullverdig måltid. Tomat+egg. Kanskje noe brød til. 

Har du en annen rett du da kan bruke resten av boksen med creme fraiche i?

Vi handler mye laks, kylling og kjøttdeig fra datodisken, da nedsatt med 40%, monner godt det. Alt det der vegan-rælet som er sykt ultraprosessert kjøper vi selvfølgelig ikke - at noen klarer å innbille seg at det er sunt er helt utrolig!
Søtpotetchips er nok prosessert ja, det har du helt rett i, men det er ikke noe vi spiser så ofte egentlig. Søtpotet er dessverre ganske dyrt.

Et par skiver brød med smør til tomatsuppa er gull!

Vi bruker mye creme fraiche og om du alltid bruker en ren skje når du tar fra boksen så holder den seg langt over dato. Vi har ofte ovnsbakte gulrot og kålrot-staver, hiver dem i en bolle og har på salt og pepper og en klunk matolje, rister det sammen og heller det på et stekebrett. 20 min på 200 grader til de er møre. Steker så kylling eller laks i stekepanna med smør og krydder, når filetene er ferdige legger jeg dem på fatet, smelter en liten smørklatt til i panna med sjyet, har i litt mer krydder og 1-2 ss creme fraiche og visper det inn med en liten visp og heller det over kylling eller laks. Verdens beste saus! Ellers kan det jo brukes i bakverk eller vafler eller noe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

påskelilje skrev (2 timer siden):

Hahaha 😄 Du trenger definitivt nye briller, Trine!

Ja, jeg tror det 😂 For jeg har fortsatt ekle bilder i hodet, av snegler som kryper rundt i tomatsuppa 🙈 Det har for så vidt vært vedtatt en god stund at jeg må til optikeren. Det er ingen tvil om at jeg i hvert fall trenger nye brilleglass. Det kommer bare aldri høyt nok opp på prioriteringslista 🙄 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trine skrev (9 timer siden):

Når det gjelder grønsaker går de opp og ned i pris som en yoyo. Sikkert etter sesongen. Kålrot f.eks var kjempebillig, men så var den plutselig ikke det lenger allikevel. Sist jeg kjøpte fiskeboller, var de unormalt billige. Men de justerer prisene hele tiden på alle varer, så man må nesten bare se på prisen hver gang man handler. Ev følge med kampanjer. Mat og strøm har blitt et jævla styr. Jeg prøver å trøste meg med at vi i hvert fall ikke blir bombet. Det gjør det lettere å leve med følelsen av å bli ranet.

Ja. Prøver å få kuttet opp og fryst ned ferske grønnsaker før de blir dårlige. Minnes også tiden da en kålrot kostet ingenting og nå plutselig 25 kroner for en agurk eller rot eller hva det var.

Å følge matkampanjer er nesten en egen hobby. Jeg var flink før jul. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lillemus skrev (3 timer siden):

Vi handler mye laks, kylling og kjøttdeig fra datodisken, da nedsatt med 40%, monner godt det. Alt det der vegan-rælet som er sykt ultraprosessert kjøper vi selvfølgelig ikke - at noen klarer å innbille seg at det er sunt er helt utrolig!
Søtpotetchips er nok prosessert ja, det har du helt rett i, men det er ikke noe vi spiser så ofte egentlig. Søtpotet er dessverre ganske dyrt.

Et par skiver brød med smør til tomatsuppa er gull!

Vi bruker mye creme fraiche og om du alltid bruker en ren skje når du tar fra boksen så holder den seg langt over dato. Vi har ofte ovnsbakte gulrot og kålrot-staver, hiver dem i en bolle og har på salt og pepper og en klunk matolje, rister det sammen og heller det på et stekebrett. 20 min på 200 grader til de er møre. Steker så kylling eller laks i stekepanna med smør og krydder, når filetene er ferdige legger jeg dem på fatet, smelter en liten smørklatt til i panna med sjyet, har i litt mer krydder og 1-2 ss creme fraiche og visper det inn med en liten visp og heller det over kylling eller laks. Verdens beste saus! Ellers kan det jo brukes i bakverk eller vafler eller noe.

Jeg fikk black-out når det kom til creme fraishe. Den kan jo brukes til altmulig. 

Sliter litt med å kjøpe kylling og laks, men det ja. Prøver å overkomme akkurat det sikkert. 

Endret av cathlin
Lenke til kommentar
Del på andre sider

cathlin skrev (1 minutt siden):

Jeg fikk black-out når det kom til creme fraishe. Den kan jo brukes til altmulig. 

Sliter litt med å kjøpe kylling og laks, men det ja. Prøver å overkomme akkurat det sikkert. 

Vi har aldri vært uheldig med det vi har kjøpt i datodiskene her og vi har handlet MYE derfra siden de begynte med dette. :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

cathlin skrev (6 timer siden):

Ja. Prøver å få kuttet opp og fryst ned ferske grønnsaker før de blir dårlige. Minnes også tiden da en kålrot kostet ingenting og nå plutselig 25 kroner for en agurk eller rot eller hva det var.

Å følge matkampanjer er nesten en egen hobby. Jeg var flink før jul. 

Man burde kanskje fylle fryseren med sesong-grønsaker, så man slipper å kjøpe når de blir dyre(re).

Enig. Jeg gjorde et forsøk i sta, men konkluderte med at skulle det blitt noe greie på det, måtte jeg skrevet lister og sammenlignet med andre butikker. Og når ting kommer i ulike størrelser, må man jo regne om til kilopris og gange og dele og....ja, egentlig mer en heltidsjobb enn hobby. Når det er litt avstand mellom butikkene, må man jo ta med drivstoff i tillegg og det er i hvert fall ikke billig. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trine skrev (3 timer siden):

Man burde kanskje fylle fryseren med sesong-grønsaker, så man slipper å kjøpe når de blir dyre(re).

Enig. Jeg gjorde et forsøk i sta, men konkluderte med at skulle det blitt noe greie på det, måtte jeg skrevet lister og sammenlignet med andre butikker. Og når ting kommer i ulike størrelser, må man jo regne om til kilopris og gange og dele og....ja, egentlig mer en heltidsjobb enn hobby. Når det er litt avstand mellom butikkene, må man jo ta med drivstoff i tillegg og det er i hvert fall ikke billig. 

Det finnes til tilbudsapp. Sjekker vanligvis butikkene i nærheten. 

Har ikke du noen andre middagstips, eller hva lager du til vanlig? Vi er ikke i gourmetland noen av oss, tror jeg. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

cathlin skrev (17 timer siden):

Det finnes til tilbudsapp. Sjekker vanligvis butikkene i nærheten. 

Har ikke du noen andre middagstips, eller hva lager du til vanlig? Vi er ikke i gourmetland noen av oss, tror jeg. 

Jeg har faktisk en tilbudsapp, men jeg glemmer å bruke den.

Jeg sliter selv for tiden for jeg er ganske matlei. Sulten, men matlei, irriterende kombinasjon. Jeg har en halv gris i fryseren, så jeg spiser naturlig nok mye svinekjøtt. Taco, wok, koteletter med søtpotetmos eller pastinakk pure. Tenkte jeg skulle teste gratinerte grønsaker. Burde sikkert hatt fisk til, men jeg er ikke glad i fisk, så føler egentlig at det holder med makrell i tomat til frokost 😅 Det er bare at jeg ikke er så glad i kylling heller, men bankkortet er ikke glad i oksekjøtt, så da begynner det bli lite å velge i.  Jeg er ikke så opptatt av å måtte lage maten fra bunnen av. Jeg kan spise pitapizza med ost og skinke og være fornøyd med det, eller pasta med kjøtt og tomatsaus. Jeg spiser ikke så mye frukt og grønt som det som er anbefalt ihvertfall. Skjønner ikke at det er mulig å spise 500 g frukt og grønt hver eneste dag. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...